Branko Tamše (desno) se je s Celjani veselil zmage v pokalnem tekmovanju. Foto: Aleš Fevžer
Branko Tamše (desno) se je s Celjani veselil zmage v pokalnem tekmovanju. Foto: Aleš Fevžer
Gašper Marguč
Gašper Marguč je eden izmed igralcev, ki bodo po koncu sezone zapustili Celjane. Marguč bo odšel v Veszprem. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Flensburg
Flensburg je v nemškem prvenstvu na tretjem mestu. V skupinskem delu Lige prvakov, kjer je igral skupaj z Gorenjem, je izgubil le eno tekmo. Foto: EPA

"Treba je biti pameten, odgovoren in se boriti do konca. Je pa res, da teoretično ni vse v naših rokah," pravi o boju za državni naslov. Že v nedeljo pa Celjane čaka prva tekma osmine finala Lige prvakov proti Flensburgu, ki v Zlatorog prihaja kot favorit. "Želim si, da bi nam polna dvorana pomagala do ugodnega izida. Morali bomo biti blizu optimumu, da se bomo lahko enakovredno zoperstavili Nemcem."


Tri mesece je, odkar ste se usedli na celjsko klop. Kako bi označili to obdobje?
Vmes je bilo kar nekaj premora, božično-novoletni prazniki, nekateri igralci so bili na evropskem prvenstvu, tako da smo skupaj približno 50 dni. To je bilo zanimivo obdobje, v katerem smo izpolnili dva cilja. Uvrstili smo se v osmino finala Lige prvakov kot tretji iz skupine, s čimer smo morda malo presegli pričakovanja. Denimo, Zagreb, ki je še vedno rokometna institucija, se med šestnajsterico ni prebil, kar potrjuje, da je konkurenca vsako leto močnejša in ni samoumevno, da se uvrstiš naprej. Drugi cilj smo izpolnili z osvojitvijo pokala, kjer smo ugnali favorizirano Gorenje. Če torej potegnem črto, za zdaj moramo biti zadovoljni.

Celjane ste popeljali tudi do prve lovorike z vami na klopi, pokala, potem ko ste v polfinalu izločili Velenjčane. Je bilo težko igrati proti klubu, kjer ste preživeli 25 let?
Res je, to je bila moja prva tekma proti klubu, v katerem sem preživel vse svoje rokometno življenje. Kakšne posebne treme nisem imel. Je bilo pa zanimivo gledati na nasprotni strani igrišča igralce, ki so šli skozi moje trenerske roke. A tako je v profesionalnem športu. Danes si tukaj, jutri drugje. Kakor koli, dobro se je izteklo, fantje so oddelali, kot smo si zamislili, tako da smo povsem zasluženo osvojili ta pokal.

Pot do druge lovorike, naslova prvaka, bo težja. Zdi se, da je zaostanek petih točk za Gorenjem prevelik?
Za vas novinarje in navijače je to najpomembnejša tema. A jaz osebno se s tem ne obremenjujem. Moja filozofija je, da me zanima zgolj vsak naslednji nasprotnik. Torej, do konca državnega prvenstva je še devet srečanj, mene pa v tem trenutku zanima jutrišnja tekma s Sevnico. Do konca se lahko zgodi marsikaj, lahko se poškoduje kakšen igralec ... Mi si želimo vse tekme zmagati, ne glede na to, proti komu igramo. Vem, da je to lažje reči kot narediti, ampak za to treniramo. Verjamem, da bodo tudi druge ekipe v Ligi za prvaka, to so Sevnica, Trimo, Maribor in Ribnica, poskušale na domačem igrišču presenetiti koga izmed favoritov. Treba bo biti pameten, odgovoren in se boriti do konca. Je pa res, da teoretično ni vse v naših rokah. Gremo od tekme do tekme in potem bomo na koncu videli, ali delamo prav.

Celjani so še pred vašim prihodom na klop izgubili obe letošnji prvenstveni tekmi z Velenjčani. Menite, da imajo malo kompleksa pred Gorenjem?
V mojem obdobju smo Celjane premagali na osmih prvenstvenih tekmah zapored. In ko k temu dodaš še dve letošnji zmagi, je to deset zaporednih porazov. Treba je sicer reči, da so nekaj tekem pivovarji izgubili nesrečno, ampak zagotovo se po takšnem nizu porazov v igralce prikrade neka negotovost, morda tudi strah. No, upam, da so z zmago v pokalu fantje videli, kako se premaga Gorenje. Mi smo eno lovoriko že osvojili, medtem ko je Velenjčani v tej sezoni še niso in morda so zaradi tega pod določenim pritiskom. Sam sicer na igralce nikoli ne izvajam pritiska. Skupaj s strokovnim štabom jim posredujem vse informacije. Če je kljub temu, da izpeljemo, kot smo si zamislili, nasprotnik boljši, mu moramo samo čestitati.

Pred vami je prva tekma osmine finala Lige prvakov proti Flensburgu, ki je najbrž favorit. Kako se ga boste lotili?
Najprej nas časa tekma s Sevnico, od srede zvečer naprej pa bomo vse misli preusmerili na Flensburg. Lani smo z Gorenjem izpadli proti Flensburgu v isti fazi tekmovanja. Bili smo blizu uspehu, a nas je mogoče kakšna poškodba preveč ustavila. Ekipa Flensburga se v primerjavi z lani ni veliko spremenila. Sistem igre ostaja enak. Igrajo najlepši rokomet v Bundesligi, kakovosten, kombinatoren in organiziran. Na vsakem položaju imajo po dva kakovostna igralca, s čimer lahko ohranjajo visok ritem igre vso tekmo. Sami si želim, da bi bila dvorana Zlatorog polna in da bi nam pomagala do ugodnega izida. Treba je imeti čim manj črnih minut in se približati optimumu. Le tako se bomo enakovredno zoperstavili Flensburgu.

Kdo se vam zdi najnevarnejši igralec Flensburga?
Flensburg je močan kot ekipa. Sicer pa bi izpostavil vratarja Mattiasa Anderssona, glava in možgani ekipe je Thomas Mogensen, tu sta še nezgrešljivi krili Anders Eggert in Lase Svan. Velja omeniti tudi nemškega reprezentanta Holgerja Glandorfa. Skratka, nevarnost preti od vsepovsod. Treba se je pripraviti na vse variante in zajeziti njihovo igro.

Kakšne načrte ste si z vodstvom kluba zadali do leta 2016, ko se vam izteče pogodba?
Seveda si v prvi vrsti želimo vrniti naslov državnega prvaka v Zlatorog, a se zavedamo, da ne bo lahko. Vse ekipe trenirajo, poleg tega v klub prihajajo ponudbe za naše igralce, ki jim glede na stanje v klubu ne moremo konkurirati. Zato je treba biti racionalen in pameten. Skupaj z direktorjem in vodstvom kluba si bomo prizadevali, da bomo v klub pripeljali nadarjene igralce in jih potem razvili v rokometaše z višjo dodano vrednostjo. Vsekakor pa so cilji vedno najvišji. Edino to tudi mene zadovoljuje. Izzivov se ne bojim. Po tej sezoni bodo nekateri igralci odšli, z nekaterimi se bomo zagotovo okrepili, nato pa nas čaka težko delo, da bomo iz starih igralcev in novih skomponirali ekipo, ki bo igrala lep, gledljiv, a hkrati tudi produktiven rokomet v smislu osvajanja točk.