Celjska ekipa je v povprečju stara manj kot 23 let. Foto: CPL
Celjska ekipa je v povprečju stara manj kot 23 let. Foto: CPL
Branko Tamše
Branko Tamše je lani pivovarje prevzel sredi sezone, nato pa jih popeljal do dvojne domače krone. V Ligi prvakov je v osmini finala izgubil proti poznejšemu zmagovalcu Flensburgu. Foto: Aleš Fevžer
Matjaž Brumen
V dresu Vardarja v Zlatorog prihaja tudi nekdanji član Celja Matjaž Brumen. Foto: EPA

Skupina je namreč z Veszpremom, Rhein Neckar Löwnom, Čehovskimi medvedi, Montpellierom in Vardarjem zelo zahtevna. Trener Celjanov Branko Tamše o Vardarju še ne razmišlja, saj so njegove misli usmerjene proti sredni tekmi slovenskega prvenstva v Ribnici. "Operacija Vardar sledi jutri (v sredo, op. a.) zvečer po tekmi z Ribnico. Ne preskakujem tekem," pravi Tamše in dodaja, da bo "sezona pokazala, kam realno sodijo".


Sezono ste začeli uspešno, z nizom zmag, ki pa so bile bolj ali manj pričakovane. Vardar bo prvi resen preizkus vaše moči v letošnji sezoni, kajne?

Čeprav smo bili na teh prvih tekmah papirnati favoriti, moram svojo ekipo, ki je precej pomlajena, nabrana z vseh vetrov, pohvaliti za ta štart. Pred Vardarjem imamo še eno oviro, Ribnico v gosteh. Gremo tekmo za tekmo. Domačini nimajo česa izgubiti. Mi si želimo zmago. Upam, da bomo pravi.

Vardar ima močno ekipo. Šterbik, Lacković, Gorbok, Dibirov, Toskić, Čipurin, Brumen so uveljavljena imena v rokometnem svetu. Kakšen načrt ste pripravili zanje?
Vardar je projekt, ki je megalomanski, tako finančno kot infrastrukturno. Vse je na najvišji ravni. Mecen kluba je Sergej Samsonenko, ki vlaga v klub milijone. Njihove želje so najvišje, to je ne samo zaključni turnir, ampak tudi naslov evropskega prvaka. Kar se tiče vašega vprašanja, moram reči, da si nisem še niti ene tekme Vardarja ogledal v celoti. Ta operacija sledi jutri (v sredo, op. a.) zvečer po tekmi z Ribnico. Ne preskakujem tekem.

V moštvu imate osem novincev. Kako vam jih je uspelo vkomponirati v ekipo?
Moram reči, da kar se ekipe tiče, smo po mojem mnenju fizični del priprave opravili dobro, kakovostno. Fizično smo dobro pripravljeni, da lahko pariramo na treh frontah. Kot sem že rekel, Celje začenja novo zgodbo, ima najmlajšo, najcenejšo ekipo. Imamo potenciale v samih novih igralcih. Do neke mere smo se že uigrali. Vsekakor pa pričakujem pravo vrednost te ekipe po novem letu oziroma proti koncu sezone. Izbira igralcev je bila posrečena. Vemo namreč, da ne moremo pripeljati uveljavljenih imen, ampak nam je uspelo pripeljati mlade, perspektivne igralce, ki si želijo dokazovanja. Verjamem, da nam jih bo uspelo približati k optimumu. To je tista želja in pot, ki si jo želimo in po kateri bomo hodili.

Ste močnejši ali šibkejši kot lani?
Sam med seboj ekip, igralcev ne primerjam. Kar se tiče izkušenj, let, je bila lanska ekipa izkušenejša. Ampak na drugi strani imamo tukaj neko željo, voljo po napredku v evropskem prostoru. Fantje se zavedajo, da je Liga prvakov za njih odskočna deska, poligon, da jih vidi celotna Evropa.

Na katerem položaju bi si še želeli kakšnega igralca?
To je vprašanje, na katerega je težko odgovoriti. Kar smo lahko, smo že počrpali iz domačih logov.

Skupina v Ligi prvakov je težka. Na katerem mestu v konkurenci Veszprema, Rhein Neckar Lowna, Čehovskih medvedov, Vardarja in Montpellierja vidite Celje?
Moram reči, da je to povsem nova zgodba za večino igralcev. V imenu igralcev in kluba lahko obljubim le boj na vsaki tekmi. Zavedamo se moči vseh tekmecev, ki ste jih našteli. To je peklenska skupina, iz katere bo težko priti. A prav tako nobenemu našemu nasprotniku ne bo lahko, še posebej ne v Zlatorogu. Sezona bo pokazala, kam realno sodimo. V tej skupini sta dve ekipi (Veszprem, Vardar), ki ne merita le na zaključni turnir, ampak tudi na vrh.

Na domačem prizorišču branite dvojno krono. Ob začetku slovenskega prvenstva ste vlogo favorita prepustili Velenjčanom. Je bila to zgolj vljudnostna fraza, s katero se želite razbremeniti pritiska, ali realna ocena razmerja moči?
Sem realen človek. Glede na to, da je Celje zapustila cela vrsta reprezentantov, medtem ko je v Velenju ostalo jedro igralcev, je vsakemu laiku jasno, da je Gorenje favorit. A na igrišču 40 x 20 metrov je vse mogoče. Mi želimo na vsaki tekmi zmagati. Tako bomo tudi razmišljali in delali.

Kako je odhod direktorja Romana Pungartnika vplival na stanje v moštvu?
Moram reči, da sem z Romanom Pungartnikom dobro sodeloval, a nisem kompetenten, da bi to komentiral.