Marta Bon je na klopi zamenjala Bojana Čotarja, ki se na Galjevici ni najbolje znašel. Foto: MMC RTV SLO
Marta Bon je na klopi zamenjala Bojana Čotarja, ki se na Galjevici ni najbolje znašel. Foto: MMC RTV SLO
Marta Bon
Marta Bon s svojima pomočnikoma - Rolandom Pušnikom in Urošem Bregarjem. Foto: MMC RTV SLO
Krim
Krim preveva močan moštveni duh. Foto: MMC RTV SLO
Intervju z Marto Bon

Doktorica rokometa in predavateljica na Fakulteti za šport je krmilo 'tigric' prevzela po neuspešni lanski sezoni, ko so krimovke izpadle že v skupinskem delu. Podpisala je triletno pogodbo, zato da bi Krim vrnili na pota stare slave, to je evropski vrh, na katerem je dvakrat (2001, 2003) že bil. Za zdaj ji gre z močno pomlajeno ekipo, ki povprečno šteje 22,4 leta, delo dobro od rok.


V velikem slogu ste potrdili napredovanje v drugi del Lige prvakinj, tako da ste verjetno s predstavo svojih varovank zadovoljni, kajne?
Zelo sem zadovoljna, zato jim čestitam. Dokazali smo, da smo na pravi poti, da uresničujemo tisto, kar smo govorili na začetku sezone. Zahvaljujem se tudi ekipi sodelavcev, s katerimi smo trdo delali in rezultati so tu.

Ali ste pričakovali večji odpor Nemk?
Nemke so kakovostna ekipa, to je dejstvo. Imajo veliko reprezentantk Nemčije, ki so bile 4. na zadnjem evropskem prvenstvu. A dobro smo se pripravili nanje, tako taktično kot psihološko. Zaustavile smo njihovo najmočnejše orodje, 'kontro', in tu je bil ključ do rezultata.

Po porazu proti Metzu na domačem igrišču ste bili v težkem položaju, marsikdo vas je mogoče že odpisal, a hladna prha vas je očitno predramila, saj ste v nadaljevanju sezone prikazali odlične igre. Kje in kako se je zgodil ta preobrat?
Ponosna sem, da smo se s tiste tekme, ki je bila malo slabša, zelo veliko naučili. Po drugi strani je pa tako, da se tudi močnejšim ekipam dogajajo padci in tudi Krimu se bodo. A verjamem, da jih bo čim manj in da bo Krim še napredoval.

Kako ste vzdržale pritisk pred povratnim srečanjem v Metzu, še posebej, ker je bila tekma takoj po novoletnih praznikih?
Bila je zelo težka z vseh vidikov. Za igralke in sodelavce počitka ni bilo. Praznikov ni bilo. Trenirali smo na božični dan, trenirali smo prvega januarja. A potem ko smo zmagale, je bilo to pozabljeno. Veselile smo se tudi tega, da smo vrhunski športniki in da se nam to dogaja.

Kljub uvrstitvi v 2. del verjetno še niste rekli zadnje besede, čeprav ste za polfinale bržkone še 'prekratki'. Kakšne želje in cilje imate v nadaljevanju?
Vsi smo ambiciozni, ampak prehitevati ne gre. Ta ekipa je na novo sestavljena in ima zelo mlade igralke. Eden osnovnih ciljev jih je tudi uveljavljati. Uveljavljaš jih pa samo tako, da jim daš priložnost na težkih tekmah. In to nameravam storiti. Želim združiti kakovost, ki je v posameznicah. Gre za grajenje igralk, ki bodo nosile dres Krima. To so velike naloge, z rezultatom se ne bomo obremenjevali. Smo pa z mano na čelu vsi dovolj ambiciozni.

Moje naslednje vprašanje se nanaša na te mlade igralke. Kot kaže, vam je pomladitev uspela, saj ste se v drugi del uvrstili z moštvom, katerega povprečna starost je nekaj čez 22 let. Za prihodnost se torej ni bati?
Mislim, da imajo rokometašice, ki so v kadru Krima, možnost, da se razvijejo v vrhunske igralke, čeprav ni nobenega zagotovila za to. Dela bo seveda še ogromno.

Lanski prvak, Zvezda Zvenigorod, je že izpadel. Katera ekipa bi lahko nasledila Rusinje na prestolu?
Viborg.

Naslednji teden gostujete pri njem. Enkrat ste jih že premagali. Kaj napovedujete?
Viborg je kakovostna ekipa, z izjemnimi posameznicami in močno organizacijo kluba. Takrat smo jih premagali zaradi velike želje. Težko, če zmoremo še enkrat. Vendar se ne predajamo vnaprej. Dobro se zavedamo, da bomo vsi igrali na igrišču 40x20 m, z eno žogo, v 60 minutah. Želimo si tekme za gledalce, nastop pa bomo podarili našim zvestim navijačem 'krimovcem'.

Aleš Vozel

Intervju z Marto Bon