Ivan Vajdl je v igralskih časih branil za Šoštanj, predhodnika Gorenja. Kot trener je zadnje tri sezone vodil Trimo, predtem pa pet let Prevent oziroma Slovenj Gradec. Foto: Franc Rogovšek
Ivan Vajdl je v igralskih časih branil za Šoštanj, predhodnika Gorenja. Kot trener je zadnje tri sezone vodil Trimo, predtem pa pet let Prevent oziroma Slovenj Gradec. Foto: Franc Rogovšek
Klemen Cehte
Klemna Cehteta in soigralce čaka izjemno naporen teden. Najprej v sredo gostovanje v Sevnici, nato pa dve tekmi Lige prvakov. V nedeljo (13.) gostovanje pri Flensburgu, nato pa le tri dni pozneje (16.) še domača tekma z Aalborgom. Foto: Aleš Fevžer

A 56-letni strokovnjak opozarja, da ne sme biti razočaranje, če Velenjčanom v Ligi prvakov ne uspe napredovati, saj je konkurenca Hamburga, Flensburga, Aalborga, Drotta in La Rioje huda. "Nemški ekipi sta korak pred drugimi, a tudi danski Aalborg je kakovostna ekipa. Za četrto mesto se bomo borili mi, Španci in Švedi," pravi Vajdl.


Drugič ste na klopi Gorenja. Kakšne rezultatske zahteve vam je vodstvo kluba naložilo?
Klub je v zadnjih 10 letih osvajal državne naslove in nastopal v evropskih tekmovanjih, tako da so cilji Gorenja vedno visoki. Ostati v vrhu državnega prvenstva, to je osvojiti prvo ali drugo mesto. Hkrati pa vzgojiti nekaj vrhunskih igralcev, ki bodo šli po poti svojih predhodnikov v velike evropske klube.

Kako ste zadovoljni z začetkom sezone? Zdi se, da ste dobili tekme, ki ste jih morali dobiti.
Za novo ekipo je bil razplet kar neugoden, saj smo gostovali pri Slovanu, Ribnici, potem pa že kar v tretjem krogu derbi s Celjani. Zmaga je bila sladka in dobra popotnica za nadaljevanje domačega prvenstva. Z rezultatskega vidika smo zadovoljni. Mogoče smo proti Drottu odigrali malo slabše, ker je bil pritisk uvodne tekme velik. Seveda pa moraš biti v gosteh pri Hamburgu stoodstoten vseh 60 minut, medtem ko smo mi imeli kar nekaj črnih minut, poleg tega pa nam je na koncu zmanjkalo moči.

Čeprav je Gorenje po lanski sezoni precej spremenilo ekipo, pa nova zasedba daje vtis homogenosti. Kako bi ocenili njeno delovanje in kje imate še največ rezerv?
Fantje, ki so prišli, so se hitro vklopili v sistem igre, tudi preostali domači so jih dobro sprejeli. Rezerv je ogromno. V fazi obrambe smo daleč od tiste, ki jo je igralo Gorenje v prejšnjih letih. Verjamem, da bomo s treningi in tekmami prišli na višji nivo. Rezerve so tudi v fazi napada, pri vračanju v obrambo, kjer smo dobili precej lahkih zadetkov. Težiti moramo k temu, da imamo čim več igralcev, ki so sposobni igrati v obe smeri, to je v napadu in v obrambi. Oba novinca levičarja (Jernej Papež, Nejc Cehte, op. a.) do zdaj nista bila vajena igrati v obrambi, zato bo treba z njima še posebej delati obrambo.

Z zmago nad Celjani ste pokazali, da krone državnega prvaka ne boste zlahka dali iz rok. Kaj bo odločilo vaš boj s Celjani?
Prvenstvo se je šele dobro začelo. Mi in Celjani imamo velike obremenitve z igranjem v Ligi prvakov, tako da je težko napovedati, kako se bo razpletlo. Zagotovo pa bo odločitev padla v končnici. Upam, da se bomo izognili poškodbam in da ne bomo izgubljali tekem z na papirju slabšimi nasprotniki.

Se lahko v ta dvoboj vmeša tudi Maribor?
Lahko meša štrene, saj ima dobro sestavljeno ekipo. A tudi Maribor čaka evropsko tekmovanje, ki je naporno, predvsem za igralce, ki še niso igrali na dveh frontah.

Kako bi ocenili vaše možnosti, da se prebijete v osmino finala Lige prvakov. Zdi se, da sta Hamburg in Flensburg spredaj, preostale štiri ekipe pa se boste borile za preostali dve mesti.
Naš cilj je uvrstitev v nadaljnje tekmovanje. Vemo, da bo naloga težka. Nemški ekipi sta korak pred drugimi, a tudi danski Aalborg je kakovostna ekipa. Za četrto mesto se bomo borili mi, Španci in Švedi. Vse bomo poskušali narediti, da izpolnimo cilj, a ne sme biti razočaranja, če nam ne uspe. Vsekakor bo v gosteh težko priti do zmag, zato moramo storiti vse, da dobimo čim več domačih tekem.