Velenjski rokometaši bodo obrambo naslova začeli z derbijem v Trebnjem. Foto: www.alesfevzer.com
Velenjski rokometaši bodo obrambo naslova začeli z derbijem v Trebnjem. Foto: www.alesfevzer.com

Ples kroglic je določil, da se bosta že v uvodnem krogu pomerila najboljša iz minule sezone – podprvak Trimo Trebnje in prvak Gorenje Velenje. Nova sezona se bo začela 11. septembra.

Izpadla Krka in Izola, novinca Šmartno in Ivančna Gorica
Prvoligaška druščina se je danes tudi uradno poslovila od novomeške Krke in Butana plina Izole, ki sta v minuli sezoni zasedla 13. oziroma 14. mesto na lestvici, zaradi česar se selita v nižji rang tekmovanja. Obenem so zbrani v svoji sredini pozdravili oba novinca, Herz Šmartno in Sviš Ivančno Gorico, ki sta v 1. B ligi zasedla najvišji mesti.

Herz Šmartno in Sviš Ivančna Gorica se vračata v elitno slovensko klubsko rokometno druščino, saj sta v preteklosti v njej že nastopala. Zasedba iz Ivančne Gorice je nazadnje v ligi NLB nastopala sezoni 2018/19. Tedaj je nadomestila ravno moštvo iz Šmartnega pri Litiji, ki se je od najvišjega ranga slovenskih rokometnih tekmovanj poslovilo sezono poprej.

Tudi v novi sezoni 14 moštev po dvokrožnem sistemu
Liga NLB bo tudi v novi sezoni, ki se bo predvidoma začela drugo soboto v septembru, štela 14 moštev. Ta se bodo pomerila po dvokrožnem sistemu, po 26 krogih pa bo znan nov državni prvak. V nižji rang se bosta preselili najslabši ekipi.

Začetek sezone s superpokalom
Sezona na slovenskih rokometnih igriščih se bo sicer začela že teden dni poprej, ko bo na sporedu superpokal, na katerem se navadno srečata državni in pokalni prvak. Ker v sezoni 2020/21 zaradi omejitev pri izvedbi športnih tekmovanj, povezanih s pandemijo koronavirusa, pokala Slovenije ni bilo mogoče izpeljati, bo uvod v sezono tokrat minil nekoliko drugače.

Na njem bo nastopila najboljša četverica zadnje sezone lige NLB. V polfinalu, ki bo na sporedu v petek, 3. septembra, se bodo pomerili Gorenje Velenje in Jeruzalem Ormož ter Trimo Trebnje in Celje Pivovarna Laško. Gostitelj superpokalnih obračunov bo znan naknadno.

Komisar tekmovanja bo še naprej Aleš Jug. Ta je prejel podporo vseh klubov, ki so bili v času glasovanja prisotni na seji, njegov mandat je bil podaljšan do leta 2025.

V novi sezoni bo finalni turnir najboljše četverice v pokalu Slovenije na sporedu 7. in 8. maja 2022.

ROKOMET

DRŽAVNO PRVENSTVO (M)

LIGA NLB, sezona 2021/22

Žreb 1. kroga:

11. septembra:
JERUZALEM ORMOŽ – URBANSCAPE LOKA

LL GROSIST SLOVAN – KOPER

RIKO RIBNICA – HERZ ŠMARTNO

CELJE PIVOVARNA LAŠKO – MARIBOR BRANIK

LJUBLJANA – SVIŠ IVANČNA GORICA

SLOVENJ GRADEC – DOBOVA

TRIMO TREBNJE – GORENJE VELENJE