Iztok Puc je za Slovenijo odigral 34 tekem in dosegel 120 golov. Foto: Rokometna zveza Slovenije
Iztok Puc je za Slovenijo odigral 34 tekem in dosegel 120 golov. Foto: Rokometna zveza Slovenije
Zlatko Saračević
Zlatko Saračević je bil Pucev dolgoletni soigralec v Borcu, Zagrebu in v hrvaški reprezentanci. Foto: EPA
Ivano Balić
Ivano Balić je odraščal ob uspehih Zagreba in hrvaške reprezentance, ko je blestel Iztok Puc. Foto: EPA

Šoštanjčan, rojen 14. septembra 1966 v Slovenj Gradcu, je bil namreč eden ključnih igralcev Zagreba pri njegovih dveh zaporednih naslovih evropskega prvaka v letih 1992 in 1993. Tega leta je na povratni tekmi proti Wallau tudi zadel odločilni zadetek za evropsko krono (glej spodnji video na 6:50). "Ko smo bili v vojni, so nam Pucevi zadetki prinesli veselje," so v spominih na to tekmo zapisali na spletni strani index.hr.

Puc udaril tri sekunde pred koncem
Takrat je Badel Zagreb prvo tekmo doma dobil z 22:17, na povratni pa tri sekunde pred koncem izgubljal z enakim izidom. Po izvajanju devetmetrovke je žoga prišla do Puca, ki je čez nemški blok zabil odločilni gol za 22:18. Legendarni komentator hrvaške televizije Božo Sušec je takrat dejal: "Iztok Puc je heroj, Iztok Puc je junak, on si zasluži odlikovanje." Puc je imel pomemben delež tudi pri zlati medalji Hrvaške na olimpijskih igrah v Atlanti leta 1996.

Kariera Iztoka Puca


KLUB

1986-1990 Borac Banjaluka
1990-1994 Zagreb (dvakrat evropski prvak)
1994-1999 Celje PL (po petkrat slovenski prvak in pokalni zmagovalec, trikrat polfinale Lige prvakov; 630 zadetkov na 136 tekmah)
1999-2002 Prule (slovenski prvak)


REPREZENTANCA
Jugoslavija
(bron na OI v Seulu 1988)
Hrvaška (zlato na OI v Atlanti 1996, srebro na SP-ju 1995, bron na EP-ju 1994)
Slovenija (5. mesto EP 2000, 8. na OI 2000)

Saračević: Počutim se kot v komi
Zato so njegovi nekdanji soigralci iz Zagreba oziroma hrvaške reprezentance le težko zadrževali solze ob tragični novici. "Napišite nekaj lepega, v tem trenutku ne morem reči nič drugega," je za spletno stran index.hr med solzami dejal Slavko Goluža, Pucev dolgoletni "soborec". Za isti medij je Zlatko Saračević povedal: "Spoznal sem ga, ko je s 17 leti prišel v Banjaluko (k Borcu, op. a.). Potem sva dolga leta skupaj delila usodo na igrišču in zunaj njega. Dokler ni odšel v ZDA, smo skupaj letovali. Ohranil ga bom v spominu kot morda najboljšega igralca, s katerim sem kdaj koli igral. Ena izmed njegovih največjih kvalitet je bila, da se je vedno podredil ekipi. On je mislil, mi smo igrali." Nato pa dodal: "Odkar sem izvedel za njegovo bolezen, sem čakal na to žalostno novico. Zdaj se počutim kot v komi. Ne vem, ne kdo sem ne kje sem."

Balić: Najboljši levi zunanji v zgodovini
Tudi predstavnik mlajše generacije hrvaškega rokometa in še vedno eden najboljših na svetu Ivano Balić, zdaj član Zagreba, o Pucu govori z izbranimi besedami: "Puc je morda najboljši levi zunanji igralec, ki je kdaj koli igral rokomet. Imel je vse, pregled nad igro in strel. Doživel je žalostno usodo. Upam, da bodo tudi zaradi njega ljudje napolnili Areno." Zagreb se bo v soboto v Ligi prvakov pomeril z Barcelono, izkupiček od vstopnic pa bo namenjen družini Iztoka Puca, ženi Jasenki in sinu Borutu.

V spodnjih videoposnetkih si oglejte dva vrhunca kariere Iztoka Puca: naslov evropskega klubskega prvaka z Zagrebom leta 1993 in olimpijski naslov s hrvaško reprezentanco leta 1996.

Finale Wallau - Badel Zagreb, povratna tekma leta 1993

Finale Hrvaška - Švedska, OI 1996 Atlanta