Potem ko so tako rekoč ves ponedeljek prihajali na zbor z vseh vetrov, so slovenski rokometaši v torek dopoldne v Zrečah opravili drugi skupni trening. Na njem je manjkal Vid Kavtičnik, ki bo zaradi povišane temperature izpustil prvo tekmo z Nizozemsko. Poleg njega bo selektor Veselin Vujović doma pustil še Roka Zaponška, Roka Ovnička (okreva po poškodbi gležnja) in Maria Šoštariča.

Prizor s torkovega dopoldanskega treninga rokometašev v Zrečah. Foto: MMC RTV SLO
Prizor s torkovega dopoldanskega treninga rokometašev v Zrečah. Foto: MMC RTV SLO

Delo želimo opraviti že pred junijem
"Nizozemska je v zadnjih letih močno napredovala. V ženskem rokometu še posebej, a tudi moški sledijo. Nizozemci nimajo svoje rokometne šole, zato kopirajo določene elemente od Francozov, Dancev ... Kljub temu smo na vseh igriščih boljša reprezentanca in z resnim pristopom bi morali dobiti obe tekmi. Na Nizozemsko bomo šli z izjemo Vida Kavtičnika in Mateja Gabra v najmočnejši zasedbi. Imamo dovolj kakovostnih igralcev, imamo motiv. Vemo, da nam zmagi nad Nizozemsko prinašata prvo mesto, s čimer bi že pred junijskim koncem opravili svoje delo in se uvrstili na evropsko prvenstvo. Ritem je naporen, a predpostavljam, da je tako tudi za druge reprezentance. Meni je naporna ta relacija, še posebej, ker nisem zadovoljen s situacijo v klubu in zagotovo ne bom ostal v Nišu, kar sicer nima povezave z reprezentanco. Kakor koli, ko sem zjutraj v dvigalu videl Bombača, Blagotinška, Henigmana in Janca, je bilo videti, kot da vsi spijo. Rekel sem jim, kaj je, saj niste prvič utrujeni? Moramo to oddelati in pika,"
je v pogovoru za MMC o stanju v moštvu dejal Vujović.

Uroš ima ogromno izkušenj in znanja

Črnogorski strokovnjak na klopi Slovenije si je za novega pomočnika izbral dolgoletnega kapetana Uroša Zormana. "Pričakujem, da se Uroš vklopi v strokovni štab, da je pozitiven. Vedno pove pametne stvari, ima ogromno izkušenj in kakovosti. Pričakujem, da se on uči od mene, igralci pa od njega. To bi bila ta relacija. Koliko bo vključen v delo ekipe, bomo videli. Nihče ne more reči, kako se bo razvilo, a pričakujem, da bo dobro sodelovanje," pravi Vujović.

Bombač: V Szegedu mi ustreza vse
Na reprezentančni zbor je še posebej dobro prišel razpoložen Dean Bombač, ki je bil eden izmed junakov zmage Pick Szegeda nad Veszpremom (28:27) v finalu madžarskega pokala. "Zagotovo je lepo priti v reprezentanco, ko nekaj osvojiš. A to je zdaj pozabljeno. Zdaj gremo na dve zmagi nad Nizozemsko, o drugem sploh ne smemo razmišljati. Moramo verjeti v svojo kakovost, ki je nesporna. Smo favoriti, treba je zdržati teh sedem dni, da bomo šli potem zadovoljni nazaj v klube," pravi Bombač. 30-letni Primorec je po slabših sezonah v Kielcah znova zablestel v Szegedu. "Vse mi ustreza v Szegedu. Od načina treningov do življenja, tako da se odlično počutim. Najpomembneje je, da pridem s treninga nasmejan, da vidim nasmejano tudi svojo družino in potem je vse lažje. Ko imaš takega trenerja (Juan Carlos Pastor, op. a.), ki ti tako zaupa, greš z veseljem na trening. Ko se zbudiš, komaj čakaš, da greš v dvorano. Zagotovo je tudi lažje, ko je v klubu še nekaj Slovencev, s katerimi lahko spiješ kavo ali se zgolj družiš. Pa ne samo Slovence, imamo tudi Balkance in tri, štiri super Madžare, tako da smo vsi kot ena velika družina. Za zdaj nam gre vse po načrtu. Prvi cilj smo z osvojitvijo pokala osvojili, ostajata še dva. Eden bo konec aprila, ko sta četrtfinalni tekmi Lige prvakov proti Vardarju. Cilj je priti na zaključni turnir. Nihče nam ga ni postavil, sami fantje v garderobi smo si zadali ta cilj. Tretji cilj pa je osvojiti madžarsko prvenstvo. Moramo verjeti, da smo tega sposobni. Moramo živeti v sanjah še ta dva meseca in upamo, da se ne bomo zbudili iz tega," je sklenil Koprčan.

Slovenci bi si z dvema zmagama nad Nizozemsko že zagotovili prvo mesto v skupini in s tem uvrstitev na evropsko prvenstvo leta 2020, ki ga bodo gostile Avstriji, Švedska in Norveška. Foto: MMC RTV SLO
Slovenci bi si z dvema zmagama nad Nizozemsko že zagotovili prvo mesto v skupini in s tem uvrstitev na evropsko prvenstvo leta 2020, ki ga bodo gostile Avstriji, Švedska in Norveška. Foto: MMC RTV SLO

Zarabec: V Bundesligi živim svoje sanje

Tudi Miha Zarabec je v Zreče prišel z lovoriko v žepu, saj je s Kielom osvojil nemški pokal, potem ko so zebre v finalu ugnale Magdeburg. "Res je to prva lovorika zame v Kielu, a zagotovo ne zadnja. Dobro je, da smo prišli vsi z dobro energijo v reprezentanco. Veliko igralcev je osvojilo pokal, kar nam da dodatno sproščenost. Vsi smo zdravi, to je najpomembneje. Moramo dvakrat zmagati, ni nobenega izgovora, vse bomo naredili za to. Mislim, da je tudi selektor za zdaj zadovoljen s pristopom. Ritem je malo naporen, a nimaš česa narediti. To je pač življenje profesionalnega športnika. Za to sem se odločil in to moram sprejeti," je dejal Zarabec, ki se je na severu Nemčije dobro znašel. Decembra je s Kielom podaljšal pogodbo do junija 2021. "Ko si enkrat v Bundesligi, vidiš, kaj rokomet pomeni. V Nemčiji je res cenjen, v Bundesligi živiš svoje sanje. Vse je na vrhunski ravni. Vem, da sem naredil pravi korak. Upam, da še kakšno leto ostanem v Kielu."

Slovenci v četrtek prvič proti Nizozemski

Suholežnik: Velika čast je, ko lahko zastopaš domovino
Krožni napadalec Matic Suholežnik je vskočil po poškodbi Mateja Gabra. "Žal se je Gaber poškodoval. Ob tej priložnosti mu želim, da se čim prej vrne. Sam sem izredno vesel, da sem se ponovno udeležil reprezentančne akcije. Velika čast je, da lahko zastopaš domovino. Zagotovo si želimo dve zmagi. Imamo kakovost, imamo vse, kar pa je treba pokazati še na igrišču," pravi 202 cm visoki "hrust". Suholežnik se v letošnji sezoni prvič preizkuša v tujini, v Franciji brani barve Dunkerqua, ki je trenutno na desetem mestu v 14-članski prvi ligi. "Od začetka je bilo težko, ker so novi država, jezik, soigralci in sistem, ampak po novem letu gre vse na boljše, sem zadovoljen. Pred sezono smo rekli, da hočemo biti precej višje, okoli šestega mesta, a se je precej igralcev zamenjalo, prišli so mlajši, nekaj tekem smo izgubili za en gol, tako da nam je zmanjkalo malo sreče in upam, da bo prihodnje leto boljše." Francoščina? "Je težak jezik. Razumem že nekaj, a govorim še ne kaj dosti. Pogodbo s klubom imam še dve leti, a je še prezgodaj govoriti, ali jo bom oddelal do konca."

Lesjak: Lepo je priti na zbor, še lepše pa se je vrniti domov
Tudi Urban Lesjak si prvo leto kruh služi v tujini. 28-letni Celjan je namreč član nemškega Hannovra, kjer mu družbo dela še en Slovenec Nejc Cehte. "Na reprezentančni zbor je vedno lepo priti, je pa še za kakšen odstotek lepše priti iz tujine domov, med svoje ljudi, kjer se lahko za mizo normalno pogovarjaš slovensko. Super je, vsi se veselimo reprezentančnih akcij. Tudi sam pričakujem dve zanesljivi zmagi, a nobena izmed tekem ne bo lahka. Nizozemci so tehnično dobra ekipa, igrajo nekaj podobnega kot mi. Lomiti jih je treba minuto po minuto, vsekakor pa napadamo štiri točke." Hannover? "Sam začetek ni bil pretirano težak, saj so nama z Nejcem klub in soigralci pomagali. Potem pa so stvari prišle za nama, ko se zaveš, da nisi doma, da se moraš navaditi na drugo rutino, sprejeti druge stvari ... Ampak od novega leta naprej sva skupaj z Nejcem vzela Hannover za nov dom, za novo stopničko v karieri. V ligi nismo zadovoljni z izkupičkom (Hannover je po 26 krogih 13. v 18-članski ligi). Izgubili smo šest tekem za en zadetek. Če bi vsaj tri obrnili v svojo korist, bi bili visoko. A naredili smo dober rezultat v nemškem pokalu, kjer smo prišli na zaključni turnir, kar se šteje za velik uspeh. Igrali bomo tudi četrtfinale Pokala EHF, kjer bomo odločili o tem, ali gremo še na en zaključni turnir. Tako da ko bomo na koncu potegnili črto, bo sezona ocenjena kot uspešna," je sklenil slovenski reprezentančni vratar.

Prenos obeh tekem na TV Slovenija 2 in na MMC-ju
Slovenska reprezentanca bo v sredo zgodaj zjutraj iz Zagreba odletela v Amsterdam, od tam pa se bo odpeljala v Almere, kjer jo v četrtek ob 19.30 čaka prva tekma z Nizozemsko. V nedeljo ob 17.00 sledi še obračun v Zlatorogu. Obe tekmi v prenosu na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.