Slovenska rokometna reprezentanca, ki bo poskušala v Riu de Janeiru poseči po najvišjih mestih. Slovenija bo tretjič zaigrala na olimpijskih igrah. Leta 2000 je bila v Sydneyju osma, leta 2004 pa v Atenah enajsta. Tokratna zasedba ima potencial, da krepko izboljša oba dosežka. Če se bodo le zložile vse
Slovenska rokometna reprezentanca, ki bo poskušala v Riu de Janeiru poseči po najvišjih mestih. Slovenija bo tretjič zaigrala na olimpijskih igrah. Leta 2000 je bila v Sydneyju osma, leta 2004 pa v Atenah enajsta. Tokratna zasedba ima potencial, da krepko izboljša oba dosežka. Če se bodo le zložile vse "kockice" ... Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Slovenija
Reprezentanca še v razširjeni zasedbi - s strokovnim štabom. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Slovenija
"Kdo zmaguje? Slovenija!" Dobro in sproščeno vzdušje na začetku priprav. Igralci so opravili nekaj snemanj in fotografiranj, seveda že v novih, olimpijskih opravah. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Rokometaši na Rogli začeli priprave
Rokometaše za uvod priprav pozdravil Iztok Čop

Slovenci so enomesečno "garanje" pred potjo v Brazilijo, kamor odhajajo 1. avgusta, začeli na Rogli, ki se je na ponedeljkovo dopoldne kopala v soncu. A temperatura se na 1500 m nadmorske višine tudi zaradi rahlega vetriča ni povzpela čez 15 stopinj Celzija. Torej idealne podnebne razmere za uvodni teden "znojenja", ki bo namenjen kondicijski pripravi.

Malo počitka, a vse je v najlepšem redu
"Čeprav nismo imeli veliko počitka, je vse v najlepšem redu. Imamo še nekaj časa, da si napolnimo baterije, zato smo začeli tako zgodaj priprave. O ciljih je še prezgodaj govoriti, saj nas čaka še en mesec trdega dela. Zagotovo pa nismo prišli skupaj za to, da bi en mesec trdo trenirali, nato pa šli v Brazilijo le na izlet," od visokih in velikopoteznih ciljev ne beži Zorman, ki je s Kielcami osvojil Ligo prvakov.

V Brazilijo s 16 ali 17 igralci
Selektor Veselin Vujović je na priprave povabil 19 igralcev. Prišli so vsi z izjemo Davida Miklavčiča, ki ima angino. Zamenjal ga je Žiga Mlakar. "Včeraj smo dobili informacijo, da je Miklavčič zbolel. Zdravljenje bo predvidoma trajalo sedem dni, kar je hendikep zanj, saj je uvodna faza priprav, ki je namenjena kondiciji, zelo pomembna. Zame so to že četrte olimpijske igre, poleg tega pa sem preživel še veliko drugih tekmovanj, zato vem, da se to pač dogaja. Sicer pa smo zagotovo vsi dobro razpoloženi. Videli bomo, ali bomo šli v Rio de Janeiro s 16 ali 17 igralci, saj ob morebitni poškodbi ne moremo na hitro poklicati igralca iz Slovenije. Zato bomo poskušali, da bo v olimpijski vasi 14 ali 15 igralcev, nato pa v bližini še dva z dnevno dovolilnico za vstop v olimpijsko vas. Kakor koli, upam, da bodo vsi dali vse od sebe na treningih in tekmah in da mi bodo otežili odločitev pri končnem izboru," je povedal Vujović.

Prvi trening popoldne ob 17.00
Igralce in strokovni štab so po prihodu čakali nekatere obveznosti do sponzorjev, snemanje in uradno fotografiranje, popoldne ob 17.00 pa bodo opravili prvi trening.

Trije sklopi priprav in pet tekem
Slovenci bodo na Rogli ostali do 10. julija. Sledita dva dni premora, nato pa 13. julija selitev v Zreče. Zadnji sklop priprav se bo začel 21. julija v Kozini, kjer bo Slovenija trenirala do odhoda v Brazilijo 1. avgusta. V tem obdobju bo reprezentanca odigrala štiri pripravljalne tekme. 16. (Maribor) in 17. (Trbovlje) julija s Tunizijo, 22. (Koper) in 26. julija (Opatija) pa s Hrvaško. Slovenija se bo nato na samem prizorišču v Riu de Janeiru 4. avgusta pomerila še z Dansko.

Za uvod 8. avgusta proti Egiptu
Slovenci bodo olimpijski turnir odprli v ponedeljek, 8. avgusta, ob 2.50 po slovenskem času s tekmo proti Egiptu. Nato sledijo še obračuni z Brazilijo, Švedsko, Nemčijo in Poljsko. V četrtfinale vodijo prva štiri mesta.


Igralci na pripravah na Rogli

Marko Bezjak (srednji zunanji, Magdeburg)
Blaž Blagotinšek (krožni napadalec, Celje Pivovarna Laško)
Dean Bombač (srednji zunanji, Pick Szeged)
Darko Cingesar (levo krilo, Maribor Branik)
Jure Dolenec (desni zunanji, Montpellier)
Matej Gaber (krožni napadalec, Montpellier)
Nik Henigman (levi zunanji, Riko Ribnica)
Blaž Janc (desno krilo, Celje Pivovarna Laško)
Vid Kavtičnik (desni zunanji, Montpellier)
Urban Lesjak (vratar, Celje Pivovarna Laško)
Gašper Marguč (desno krilo, Veszprem)
Žiga Mlakar (desni zunanji, Celje Pivovarna Laško)
Vid Poteko (krožni napadalec, Celje Pivovarna Laško)
Simon Razgor (levo krilo, Meškov Brest)
Matevž Skok (vratar, Lubbecke)
Sebastian Skube (levi zunanji, Silkeborg)
Gorazd Škof (vratar, Nantes)
Miha Zarabec (srednji zunanji, Celje Pivovarna Laško)
Uroš Zorman (srednji zunanji, Vive Targi Kielce)

Aleš Vozel, @vozela1

Rokometaši na Rogli začeli priprave
Rokometaše za uvod priprav pozdravil Iztok Čop