Uroš Zorman in Luka Žvižej sta na skupni poslovilni tekmi uradno končala karieri, zdaj pa bosta znova moči združila v reprezentanci. Foto: BoBo
Uroš Zorman in Luka Žvižej sta na skupni poslovilni tekmi uradno končala karieri, zdaj pa bosta znova moči združila v reprezentanci. Foto: BoBo

"Na današnji novinarski konferenci bi rad izrekel dobrodošlico vsem trem še do nedavnim rokometnim reprezentantom, ki so zdaj v novi vlogi. Vsi jih poznamo in cenimo, vsi imajo za seboj fantastične kariere, vsak od njih je rušil rekorde na svoj način in prepričan sem, da lahko ogromno dajo moški reprezentanci," je o novem strokovnem štabu dejal prvi mož rokometne zveze Franjo Bobinac.

"Pred dvema letoma, ko je padel izbor na Šveda Ljubomirja Vranješa, je bilo prezgodaj za Zormana, tudi Žvižej je bil preblizu igrišča, Kavtičnik pa je še vedno aktivno igral. V zadnjih dveh letih se je marsikaj spremenilo. Zorman je svojo pot začel kot pomočnik selektorja, a smo vsi vedeli, da bo nekoč glavni trener. Menim, da smo se odločili za pravo osebo, ki je sposobna začeti novo zgodbo, po odhodu Vranješ pa je bil prvi favorit za to odgovorno mesto," je še dodal Bobinac.

Sorodna novica Kavtičnik novi direktor reprezentance

"Tako kot sem se trudil v igralskih letih, bom tudi v novi vlogi po najboljših močeh skušal zastopati reprezentanco, da bo ta imela na voljo optimalne razmere za delo. Zahvalil bi se tudi Urošu Mohoriču, ki mi kakovostno predaja svoje delo in pomaga, da se čim prej vpeljem v delo direktorja reprezentance in opravim prvo reprezentančno preizkušnjo na najvišji mogoči ravni," je povedal Vid Kavtičnik, ki je postal novi direktor reprezentance.

"Ni bila velika skrivnost, koga si želim v svojem strokovnem štabu, morali smo doreči le še določene podrobnosti. Zahvaljujem se predsedniku RZS-ja in strokovnemu svetu, da so mi pri tem dali proste roke, in to mi ogromno pomeni. Vid je bil še pred kratkim kot igralec v stiku s svetovnim rokometom in mislim, da je prava oseba za takšno delo. Luka je bil vedno moja izbira za pomočnika, v njem bo tudi vselej dobrovoljni Gorazd," je o svojih novih najtesnejših sodelavcih dodal Zorman.

Ljubljančana, ki bo vzporedno vodil tudi trebanjski Trimo, po spodletelem slovenskem nastopu na januarskem evropskem prvenstvu na Madžarskem in Slovaškem, kjer je osvojila 16. mesto in se ni prebila v glavni del tekmovanja, čaka zahtevna naloga. Na svoj seznam je vrnil nekatere igralce, ki so manjkali na nedavnem velikem turnirju, kot so Dean Bombač, Matej Gaber, Darko Cingesar in Klemen Ferlin, od stalnih reprezentantov bo zaradi zdravstvenih razlogov po nedavni operaciji slepiča manjkal le Blaž Janc: "Z vsemi igralci na svojem glavnem in širšem seznamu sem opravil pogovor. Vsi so izrazili željo po nastop, le Mario Šoštarić je iz osebnih razlogov končal reprezentančno kariero."

Tako kot Žvižej je tudi Gorazd Škof dolgoletni reprezentančni soigralec Zormana. Foto: Reuters
Tako kot Žvižej je tudi Gorazd Škof dolgoletni reprezentančni soigralec Zormana. Foto: Reuters

Na Zormanovem seznamu za bližnji tekmi z Italijo – prva bo 16. marca v Padovi, povratna pa 20. marca v Celju – so vratarji Jože Baznik (Rennes), Klemen Ferlin (Erlangen) in Miljan Vujović (Stuttgart), krilni igralci Darko Cingesar (Urbanscape Loka), Tilen Kodrin, Tadej Mazej (oba Celje Pivovarna Laško), Gašper Marguč (Veszprem) in Domen Novak (Wetzlar), zunanji igralci Nik Henigman, Dean Bombač, Borut Mačkovšek (vsi Pick Szeged), Aleks Kavčič (Zagreb), Domen Makuc (Barcelona), Staš Skube (Meškov Brest), Aleks Vlah (Celje Pivovarna Laško), Miha Zarebec (Kiel), Jure Dolenec (Limoges), Nejc Cehte (Hannover) in Matic Grošelj (Chartres) ter krožni napadalci Blaž Blagotinšek (Veszprem,), Matej Gaber (Pick Szeged) in Miha Kavčič (Nexe Našice).

Na širšem spisku so Urh Kastelic (Göppingen), Urban Lesjak (Hannover), Dragan Gajić (Limoges), Jan Jurečič (Wisla Plock), Tadej Kljub (Benfica), Jaka Malus (Meškov Brest), Uroš Miličevič (Riko Ribnica), Rok Ovniček (Nantes), Darko Stojnič (Tatabanya), Matic Suholežnik (Celje Pivovarna Laško) in Miha Žvižej (Ribe Esbjerg).

Slovenske rokometaše v primeru zmage nad Italijani nato med 13. in 16. aprilom čakata še dve tekmi s Srbi. Prva bo v Sloveniji, povratna v Srbiji, skupni zmagovalci pa se bodo uvrstili na svetovno prvenstvo, ki bo med 11. in 29. januarjem prihodnje leto v Stockholmu, Göteborgu, Malmöju, Jönköpingu in Kristianstadu na Švedskem ter v Krakovu, Gdansku, Katovicah in Plocku na Poljskem.

Novi selektor Zorman proti Italiji ne bo mogel računati na Janca