Sara Isaković je v ZDA študirala psihologijo, poglobila se je v delovanje možganov vrhunskih športnikov. Foto: Reuters
Sara Isaković je v ZDA študirala psihologijo, poglobila se je v delovanje možganov vrhunskih športnikov. Foto: Reuters

"Sočustvujem z vsemi športniki, saj sem bila sama kot športnica zelo predana svojemu cilju. Ko nisem mogla biti en dan v vodi, mi je bilo zelo neprijetno," je v oddaji Naval na šport povedala nekdanja plavalka.

Nadaljevala je: "Predlagam, da ne glede na to, kje se nahajajo, še vedno imajo tisto moč, da naredijo najbolje karseda iz te situacije. Ni treba skrbeti na zalogo, gre za to, da smo vsi v isti situaciji. Jaz lahko naredim tisto, kar lahko: da najprej zdravo jem, da izkoristim kateri koli prostor – najsi bo to hodnik, dnevna soba, spalnica – za en dober trening. Če nimam uteži, delam z lastno težo."

Pomagamo si lahko tudi z vizualizacijo, to je že predlagala vsem plavalcem, posnela jim bo vizualizacije: "Zaprli bodo oči in v glavi plavali. Ker možgani ne vedo, ali je to domišljija ali se to res dogaja, je to najboljši način." Plavalcem tako predlaga, naj v svoji domišljiji zaplavajo v vodi, drugim športnikom pa, naj se v glavi preselijo na stadione, v dvorane, na dvorišča, tam pa naj ponavljajo svoje nastope.

Večkrat kot bodo ponovili vizualizacije, boljši bodo v tem: "Vse si lahko predstavljamo v svoji domišljiji, najpomembnejše pa je, da se čustveno vpletemo v performans, da na koncu vidimo zaželen rezultat."

Kako pa Sara ohranja psihološko odpornost in fizično kondicijo: "Izkoriščam čas maksimalno, hodim v hribe, tečem, meditiram vsak dan, zdravo jem, telovadim, delam od doma."

Naval na šport ob 17:45