Od slovenskih košarkarjev v španskem prvenstvu igrajo Zoran Dragić, Klemen Prepelič, Alen Omić in Anthony Randolph. Foto: David Grau - Joventut
Od slovenskih košarkarjev v španskem prvenstvu igrajo Zoran Dragić, Klemen Prepelič, Alen Omić in Anthony Randolph. Foto: David Grau - Joventut

Prve novice o okuženih z novim koronavirusom so prišle iz Italije. Trenutno so na seznamu Daniele Rugani (Juventus), Manolo Gabbiadini, Omar Colley, Albin Ekdal, Antonino La Gumina, Bartosz Bereszynski, Fabio Depaoli, Morten Thorsby (vsi Sampdoria), Dušan Vlahović, German Pezzella in Patrick Cutrone (vsi Fiorentina).

Med nogometaši sta v Angliji okužena Mikel Arteta (trener Arsenala) in igralec Chelseaja Callum Hudson-Odoi. V Nemčiji sta se okužila dva člana moštva Hannover 96, Jannes Horn in Timo Hübers, ter eden iz Paderborna (Luca Killian). V Španiji je okuženih pet članov Valencie, od tega trije nogometaši, Argentinec Ezequiel Garay, Francoz Eliaquim Mangala in Španec Jose Gaya. V nedeljo je bil pozitiven še igralec drugoligaša Elcheja Jonathas de Jesus. Okužen je tudi lastnik grškega Olympiacosa Evangelos Marinakis.

Prekinili tudi srbsko in madžarsko prvenstvo

Zaradi širitve novega koronavirusa so prekinili tudi vsa nogometna tekmovanja v Srbiji. Srbska nogometna zveza je prekinila vse lige, treninge, prijateljske tekme in zbiranja. Predsednik zveze Slaviša Kokeza je pozitiven na virus SARS-CoV-2. Srbija je tako ena od zadnjih evropskih držav, v katerih so prekinili vsa nogometna tekmovanja. Prvenstva še naprej igrajo v Turčiji in Rusiji.

Tudi madžarska nogometna zveza je ustavila vse tekmovalne in trenažne dejavnosti v državi, potem ko je bila še ena redkih, ki je dovoljevala igranje tekem pretekli konec tedna. Obenem so igralce prosili, da trenirajo doma in se ne gibljejo na prostem zaradi vse strožjih ukrepov proti novemu koronavirusu.

V košarki so znani primeri iz ZDA, Španije in Italije. Rudy Gobert in Donovan Mitchell sta člana ekipe Utah Jazz, Christian Wood Detroit Pistons, Trey Thompkins igra za Real iz Madrida, dva okužena pa prihajata iz italijanskega Pesara, vendar klub ni sporočil njunih imen.

Med kolesarji so znani trije primeri – Kolumbijec Fernando Gaviria, Rus Dimitrij Strahov in Argentinec Maximiliano Richeze, v formuli 1 je zbolel eden od članov ekipe McLaren, Španci pa poročajo, da imajo tudi en primer okužbe med judoisti ter pet med rokometaši ekipe iz Malage. Dva rokometaša sta okužena tudi pri francoski rokometni ekipi Chambery.

V Sloveniji je znan le primer enega hokejista z Jesenic, ki naj bi se okužil na gostovanju v Italiji 4. marca. Klub je novico potrdil 12. marca, od tedaj pa so njegovi soigralci v samoizolaciji.

Španska košarkarska liga prekinjena do 24. aprila

Vodstvo španske košarkarske lige (ACB) se je odločilo ustaviti tekmovanje do 24. aprila, so sporočili v izjavi za javnost. Vseh 18 klubov je opravilo videokonferenco, na kateri so enoglasno poudarili, da morajo tekmovanje preložiti. Po izredno sklicani konferenci je Antonio Martin, predsednik lige, poudaril, da spoštuje enoglasno odločitev klubov za preložitev tekmovanja. "Enoglasna odločitev kaže na izredne razmere, s katerimi se spopadamo v Španiji, ter kaže na resnost nevarne bolezni covid-19," je sporočil Martin. V prvenstvu trenutno po 23. odigranih krogih vodi Barcelona z 38 točkami pred košarkarji Reala iz Madrida, ki so jih zbrali 36.

Brez prestižnega obračuna slovitih univerz

Vsakoletna veslaška tekma med največjima britanskima univerzama iz Cambridgea in Oxforda je odpovedana, so sporočili organizatorji preizkušnje na reki Temzi v Londonu. Letošnja izvedba prestižne veslaške dirke bi morala biti že 166. v zgodovini, odpovedali pa so tudi 75. žensko preizkušnjo. "Zaradi trenutnega položaja v kraljestvu in po svetu smo morali odpovedati veslaško tekmo. Razlog za odpoved je naša skrb za zdravje tako veslačev kot navijačev ter drugih vpletenih v izvedbo dogodka," so sporočili iz vodstva tekmovanja The Boat Race. Odpoved bo najhuje udarila turiste in lokalno poslovanje, ki si od dogodka sicer obetajo velik zaslužek. Do zdaj je univerza Cambridge slavila 84-krat, Oxford pa 80-krat. Leta 1877 je bil razplet dirke tako tesen, da zmagovalca niso določili.

Odpovedana odbojkarska turnirja, pomembna za OI

Mednarodna odbojkarska zveza (Fivb) je odpovedala dva turnirja s tremi zvezdicami v Avstraliji in Mehiki, kjer bi se morale deliti pomembne točke za uvrstitev na olimpijske igre v Tokiu. Turnir na plaži Coolangatta v bližini Gold Coasta bi moral potekati med 18. in 22. marcem, turnir v Cancunu pa je bil predviden med 24. in 29. marcem. Organizatorji avstralskega turnirja so pred časom sprejeli stroge varnostne ukrepe, a se je Fivb vseeno odločila za prestavitev turnirja v pozni spomladanski termin.

Podobno so se oblasti v sodelovanju s krovnim odbojkarskim organom odločile tudi v Mehiki. "Fivb se zaveda, da bi lahko v naslednjih tednih in mesecih prišlo še do večjega števila prestavljenih ali odpovedanih turnirjev, zato smo ves čas v stiku z Mednarodnim olimpijskim komitejem (MOK) glede prilagoditve kvalifikacijskih norm za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu," so še sporočili s sedeža zveze.

Konec tudi boksarskih kvalifikacij v Londonu

Boksarski oddelek Mednarodnega olimpijskega komiteja je odpovedal nadaljnje boje v evropskih kvalifikacijah v boksu za nastop na olimpijskih igrah. Še zgodaj zjutraj so organizatorji v Londonu odredili, da na tekmovanju ne bo prisotnih gledalcev, v večernih urah pa so kvalifikacije v celoti odpovedali. Obenem so sporočili, da so tudi kvalifikacijski turnirji v Severni, Srednji in Južni Ameriki ter zadnji mednarodni kvalifikacijski turnir za nastop na OI v Tokiu v mesecu maju pod vprašajem.

WTA-turnirji odpovedani do 2. maja

Ženska krovna teniška zveza (WTA) je podaljšala odpoved ženskih turnirjev najmanj do 2. maja. S tem so na najvišji ravni odpovedani tudi turnirji v Stuttgartu, Carigradu in Pragi. Na turnirjih serije krovne moške zveze ATP in Mednarodne teniške zveze so odpovedi predvidene najmanj do 20. aprila.