Bodo gledalci lahko spremljali v živo napet troboj za naslov državnega prvaka v nogometu? Foto: www.alesfevzer.com
Bodo gledalci lahko spremljali v živo napet troboj za naslov državnega prvaka v nogometu? Foto: www.alesfevzer.com

Šport je gledalce med pandemijo covida-19 močno pogrešal. Tekmovanja se bodo zdaj lahko nadaljevala ob prisotnosti občinstva, navijači bodo lahko v živo spremljali zaključke državnih prvenstev v ekipnih športih in reprezentančne tekme, ki so pred vrati. Sedišča bodo lahko zasedena do 50-odstotno, za stojišča pa velja, da je lahko na prostem eden na 10, v zaprtem prostoru pa eden na 20 kvadratnih metrov. Med gledalci so lahko le tisti, ki so covid preboleli, so bili cepljeni ali pa imajo negativen izvid testiranja, ki ni starejši od 48 ur.

NZS bo na začetku junija gostil drugo polovico evropskega prvenstva do 21 let, še predtem se bo končala Prva liga, na sporedu pa bo še finale pokalnega tekmovanja. Kot je za Val 202 povedal generalni sekretar zveze Martin Koželj, načrtujejo prisotnost občinstva na četrtfinalu, polfinalu in finalu Eura do 21 let, prav tako na finalu pokala Pivovarne Union, ob tem pa je poudaril, da bo treba upoštevati zakon o javnem zbiranju in na upravni enoti deset dni prej dobiti dovoljenje.

Navijači na zaključku košarkarskega in rokometnega DP-ja?

Gledalci se bodo lahko vrnili na športne prireditve

Za takšno so že zaprosili na HZS-ju za turnir risov v Tivoliju. Košarkarsko reprezentanco v juniju čakajo priprave na olimpijske kvalifikacije v Kaunasu. Glede obiska pripravljalnih tekem so nam na KZS-ju dejali, da še čakajo na podrobnejšo interpretacijo ukrepov. Ko bodo znane podrobnosti, bodo morda lahko gledalci spremljali tudi sklepni turnir Pokala Spar, ki bo naslednji teden na Kodeljevem, in finale Lige Nova KBM, ki sledi zatem. "Zadeva je še zelo sveža, tako da se moramo tudi mi v organizacijski ekipi usesti, predebatirati zadeve in najti rešitev, hkrati pa počakati na vsa navodila pristojnih organov, zato da lahko zadeve peljemo dalje," je za TV Slovenija povedal predstavnik za odnose z javnostjo pri Cedeviti Olimpiji Tine Ružič.

"Definitivno je ta odločitev dobrodošla, čeprav smo že pri koncu sezone. Sicer bi bili v bistvu športni navdušenci še dodatne tri mesece čez poletje brez stika z dvorano in športniki, tako da je to izredno dobrodošla odločitev," je dodal predsednik združenja rokometnih prvoligašev Sebastjan Gergeta. V zaključku rokometne Lige NLB bo še zelo zanimiv boj med Trimom, Celjem in Gorenjem za državno krono.

Mijatović: Na vseh stadionih Prve lige gledalcev še ne bo

Mura načrtuje gledalce na tekmi z Domžalami

Prav tako bo razburljivo na nogometnih zelenicah, kjer tri kroge pred koncem Prve lige vodilno Olimpijo, Maribor in Muro ločijo le tri točke. "NŠ Mura si želi izvesti tekmo 35. kroga PLTS NŠ Mura – NK Domžale s prisotnostjo gledalcev. Ker smo po tihem računali na morebitno sproščanje, smo že v prejšnjem tednu oddali vlogo za dovoljenje javne prireditve na Upravno enoto Murska Sobota. Koliko gledalcev bo Mestni stadion Fazanerija lahko sprejel prihodnjo sredo, še ni znano. V klubu čakamo na objavo v uradnem listu in priporočila od NIJZ-ja," so na MMC-jevo vprašanje odgovorili pri Muri.

Dodali so, da bo po do zdaj znanih informacijah vstop na tekmo dovoljen za prebolevnike, cepljene in tiste, ki bodo ob vstopu pokazali negativni izvid testa, ki ni starejši od 48 ur, pogoji glede uporabe mask in medosebne razdalje, pa še niso popolnoma jasni. Stroški izvedbe tekme so odvisni od predpisanih pogojev in omejitvenih ukrepov za športne prireditve, so še dodali. Znesek je višji od predkoronskega obdobja predvsem na račun higienskih ukrepov (zagotovitev razkužil, razkuževanje prostorov, ograjevanje, opozorila) in povišanega števila varnostnikov ter rediteljev, ki bodo skrbeli za upoštevanje ukrepov.