Milivoje Novaković je edini slovenski reprezentant, ki je ob golu štel več 34 let ali več. Foto: Reuters
Milivoje Novaković je edini slovenski reprezentant, ki je ob golu štel več 34 let ali več. Foto: Reuters
Slovenci za gol prekratki proti Angležem
Srečko Katanec ocenil srečanje z Anglijo

S tem je postala tudi tista enajsterica, ki se je ponašala z najvišjo vsoto nastopov pred začetkom tekme. O tem tokrat teče beseda na portalu, ki je posvečen vašim vprašanjem iz športa, športne zgodovine in statistike.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


576. Pisali ste, da je bila slovenska nogometna reprezentanca proti Angliji najbolj izkušena. Ali je bila tudi najstarejša?

Boris Martinjak

Povprečna starost slovenskih nogometašev, ki so začeli tekmo proti Angliji, je bila tri dni manj kot 30 let, kar je sedmo najvišje povprečje v zgodovini slovenske nogometne reprezentance.

Najstarejša začetna postava sicer znaša skoraj natanko eno leto več. To se je zgodilo na svetovnem prvenstvu leta 2002, ko je prva enajsterica na tekmi proti Španiji v povprečju štela 30 let, 11 mesecev in 23 dni.

Zanimivo - 19 najstarejših začetnih postav je na igrišče poslal selektor Srečko Katanec (15 v prvem obdobju, 4 v trenutnem mandatu).

577. Anglija na Fifini lestvici zaseda 15. mesto. Če bi jo Slovenija premagala, bi bila to zmaga proti najvišje uvrščeni reprezentanci? Ali je že kdaj premagala višje uvrščeno reprezentanco?
Klemen T.

Slovenija je v svoji zgodovini že premagala štiri reprezentance, ki so na aktualni Fifini lestvici zasedali mesta v prvi deseterici. Najvišji skalp se je zgodil 16. avgusta 2000, ko so varovanci Srečka Katanca v Ostravi premagali Češko z 1:0. Čehi so tedaj zasedali 4. mesto, Slovenija pa je bila 41.

Italija je prav gotovo tista reprezentanca iz svetovnega vrha, proti kateri je Slovenija še najbolj konkurenčna. Slovenija je zmagala dvakrat, obakrat so bili azzurri na lestvici med 10. Ko so zasedali 8. mesto, jih je Slovenija 9. 10. 2004 premagala v Celju, ko pa so bili 9., je Slovenija 21. 8. 2002 zmagala na prijateljski tekmi v Trstu.

Zadnji predstavnik elitne deseterice je bila Švica. To se je zgodilo v aktualnih kvalifikacijah za EP 2016, ko je Katančeva četa slavila 9. oktobra lani. Švica je bila takrat 10.

Slovenci za gol prekratki proti Angležem
Srečko Katanec ocenil srečanje z Anglijo