Foto:
Foto:
Dvoboj desetic je pripadel Slovencu Nastji Čehu (levo). Zvezdnik Rome Francesco Totti je poskušal s streli od daleč.
Brane Oblak zaenkrat sijajno vodi reprezentanco.

Cesar, igralec Olimpije, je le nekaj minut po vstopu v igro izkoristil podajo Nastje Čeha s prostega strela in v 82. minuti odločil tekmo. Selektor Brane Oblak: "To akcijo smo trenirali na vsakem treningu!"

V deževnem Celju so bili Slovenci ves čas enakovreden tekmec in so si s srčno igro zaslužili zmago in maščevanje za leto 1994, ko je tri točke vzel sodnik. Na obeh straneh je bila po ena prečka. Slovenija zdaj vodi na lestvici skupine 5. Pravljica se nadaljuje!

Selektor Brane Oblak je tekmo namesto z Zlatkom Dedičem začel z Goranom Šukalom, za prvega italijanskega zvezdnika Francesca Tottija pa je v nasprotju z napovedmi določil čuvaja. Vlogo je odlično opravil Simon Sešlar. Tekma je bila že od štarta živahna, prvo priložnost pa je imel Alberto Gilardino, ki se je kar naenkrat znašel v kazenskem prostoru. Njegov strel je na srečo za las zletel mimo leve vratnice Mavriča.

Do 30. minute so imeli sicer Slovenci več od igre in bili najbližje zadetku v 26. minuti. Nastja Čeh je izvajal kot, Gianluca Zambrotta pa je z glavo neposrečeno posredoval, tako da je avtogol preprečila vratnica. Zaključek prvega polčasa je Slovenija odigrala slabo. Obramba je puščala preveč prostora. Najprej je Andreju Komcu Mauro Camoranesi vzel žogo in s 16 metrov neovirano streljal. Žoga je šla pol metra čez gol. Tik pred polčasom je spet nevarno poskusil Gilardino. Borut Mavrič je strel ubranil.

V drugem polčasu je prvi zapretil Ermin Šiljak. Prav čudno, da je tako mojstrski strelec zgrešil s sedmih metrov, potem ko je spretno izigral Fabia Cannavara. V 71. minuti so se začeli srečni trenutki za Slovenijo. Najprej je Luca Toni iz neposredne bližine zatresel prečko, nato pa je Oblaku uspela sanjska menjava.

Poškodovanega branilca Željka Mitrakoviča, ki je dostojno nadomestil Sandija Knavsa, je zamenjal Boštjan Cesar. Že prej je Oblak požel odobravanje, ko je Amirja Kariča menjal z napadalnim Zlatkom Dedičem. Kot joker se je vendarle izkazal Cesar, ki je hladnokrvno izkoristil podajo Čeha in zadel z glavo. Živčni Italijani so nato pritisnili, vendar pravega učinka ni bilo. Mavričeva mreža je tudi po tretji kvalifikacijski tekmi ostala deviška, medtem ko so Italijani obžalovali prvi kvalifikacijski poraz po letu 1993.

Selektor Brane Oblak: "Nismo se ustrašili Italije in dali v drugem polčasu v napad še enega napadalca. Gol, ki ga je dal Cesar, smo trenirali na vsakem treningu. Fantje imajo voljo. Malo je bilo tudi sreče. Mitrakoviča ne bi menjal, če ne bi bil poškodovan. Pripombe imam le na zadnjih 10 minut prvega polčasa, ko smo bili katastrofalni, ampak to zdaj ni več pomembno. Presenetil me je Pokorn, ki se poigraval z Italijani. Težava v naši reprezentanci je, kadar se kdo iz prve postave poškoduje. Ne vem, kaj bi naredil, če ne bi bilo Ačimoviča."

Boštjan Cesar: "Šel sem na prvo vratnico, bil sem sam in zabil gol. Lepše ne more biti. Prišel sem v igro in zadel."

Kapetan Mile Ačimovič: "To je bila ena najtežjih tekem v reprezentanci. V sedmih letih jaz še nisem igral proti boljši ekipi. Garali smo celo tekmo, tekli ... Vedeli smo, da bomo zmago iskali v prekinitvah. Na koncu smo le zadeli. Bili smo boljši in smo zasluženo zmagali. Zadnjih 10 minut se je vleklo kot prejšnjih 80!"

Italijanski selektor Marcello Lippi: "Sem zelo jezen. Izgubili smo na neumen način. Tudi če bi bil remi, bi imel občutek, da smo nekaj izgubili. Slovenija je zasluženo zmagala. Da bi bili manj motivirani od Slovencev? To je čista izmišljotina."

SLOVENIJA        1 - 0       ITALIJA
Cesar 82.                              
---------------------------------------
B. Mavrič            Buffon            
Karič *              Bonera            
M. Mavrič            Zambrotta         
Mitrakovič **        Gattuso           
Šukalo               Cannavaro         
Šiljak               Nesta             
Čeh ***              Camoranesi ***    
Komac                De Rossi          
Pokorn               Gilardino *       
Ačimovič             Totti             
Sešlar               Esposito **       
---------------------------------------
* 71./Dedič          * 69./Toni        
** 76./Cesar         ** 69./Fiore      
*** 88./Lazič        *** 83./Di Vaio   
10.000; Sodnik: Frank de Bleeckere (BEL)
Preostala izida v skupini 5:
ŠKOTSKA - NORVEŠKA 0:1 (0:0)
Iversen 54./11-m RK: McFadden 53./Škotska
BELORUSIJA - MOLDAVIJA       4:0 (1:0) 
Omeljančuk 45., Kutuzov 65., Bulyga
76., Romaščenko 90.


Lestvica:
SLOVENIJA 3 2 1 0 4:0 7
ITALIJA 3 2 0 1 3:2 6
BELORUSIJA 2 1 1 0 5:1 4
NORVEŠKA 3 1 1 1 3:3 4
ŠKOTSKA 2 0 1 1 0:1 1
MOLDAVIJA 3 0 0 3 0:8 0
Sreda, 13. oktobra:                    
NORVEŠKA - SLOVENIJA
ITALIJA - BELORUSIJA
MOLDAVIJA - ŠKOTSKA