Marcelo je dosegel prvi avtogol na prvenstvu v Braziliji. Foto: Reuters
Marcelo je dosegel prvi avtogol na prvenstvu v Braziliji. Foto: Reuters
Park Ču Jong
Na prvenstvu v Južni Afriki sta bila dosežena dva avtogola. Park Ču Jong je na obračunu med Argentino in Južno Korejo (4:1) takole dosegel prvi gol na tekmi. Foto: EPA
Petit
V finalih do zdaj še nikoli ni bilo avtogola, je pa eden padel na tekmi za 3. mesto. Nemci so leta 2006 pred svojimi gledalci premagali Portugalsko s 3:1. Petit je premagal svojega vratarja za izid 2:0. Foto: EPA
Andres Escobar
Kolumbijski nogometaš Andres Escobar je na svetovnem prvenstvu leta 1994 dosegel avtogol, po prihodu v domovino pa je bil ustreljen. Foto: EPA
Na vsakih 60 zadetkov na SP-ju en avtogol

Branilec selecaa je na začetku tekme premagal lastnega vratarja, a Braziliji je nato vseeno uspelo osvojiti vse tri točke (3:1). V središču Športnega SOS-a so tokrat avtogoli.

Svoja vprašanja o svetovnem prvenstvu v nogometu, njegovi zgodovini in statistiki lahko pošiljate po elektronski pošti ali Twitterju.


309. Ali je kateri nogometaš na svetovnem prvenstvu že dosegel dva avtogola?

Luka Zidar

V zgodovini svetovnih prvenstev je bilo do zdaj doseženih več kot 2.200 zadetkov, med katerimi je bilo 39 avtogolov. Z drugimi besedami - približno na vsakih 60 zadetkov se je pripetil en avtogol.

Do zdaj ni bilo nogometaša, ki bi na svetovnih prvenstvih dosegel dva avtogola. Med 29 reprezentancami je sedem takih, ki so dosegle vsaj po dva avtogola.
3: Bolgarija, Mehika, Španija.
2: Jugoslavija, Južna Koreja, Nizozemska, Portugalska.

Nesrečna Ivana zadela na istem turnirju
Bolgarija je edina reprezentanca, ki je na enem turnirju dosegla dva avtogola. To se je zgodilo leta 1966 v Angliji. Ivan Vucov je v predtekmovalni skupini svojega vratarja premagal pri porazu proti Portugalski (3:0), Ivan Davidov pa pri porazu proti Madžarski (3:1).

Dva avtogola na eni sami tekmi
Tekma ZDA - Portugalska (3:2) leta 2002 je edina, ki je postregla z dvema avtogoloma na eni tekmi. Jorge Costa je po pol ure igre zadel lastno mrežo in povedel Američane v vodstvo z 2:0. Uslugo je v 71. minuti vrnil Jeff Agoos, ki je postavil izid tekme. Američani so osvojili drugo mesto, Portugalci pa so bili tretji, s čimer se niso prebili v boje na izpadanje. Prvi v skupini je bila presenetljivo Južna Koreja, ki je unovčila domači teren in se prebila vse do četrtega mesta.

Na eni tekmi dal gol in avtogol
Nizozemec Ernie Brandts je edini nogometaš, ki je na eni tekmi dosegel tako gol kot avtogol. Brandts je na tekmi drugega dela prvenstva leta 1978 na tekmi proti Italiji v 19. minuti dosegel avtogol, s katerim so azzurri povedli z 1:0. Brandts je svojo napako izničil na začetku drugega polčasa, ko je izenačil na 1:1, preobrat pa je v 76. minuti končal Arie Haan. Nizozemska se je nato prebila do finala, kjer je v podaljšku izgubila proti Argentini s 3:1.

V Franciji 1998 kar šest avtogolov
Največ avtogolov je bilo doseženih na turnirju leta 1998 v Franciji, ko je lastnega vratarja premagalo kar šest nogometašev. Na štirih svetovnih prvenstvih ni bilo niti enega avtogola.

Večkrat zadeli lastno mrežo
Rekord posebne vrste ima Trinidad in Tobago, ki je na svetovnih prvenstvih dal več avtogolov kot zadetkov. Na SP-jih je nastopil le leta 2006, ko je proti Švedski iztržil točko (0:0), proti Angliji in Paragvaju pa je izgubil po 2:0. Na treh tekmah ni dosegel gola, proti Paragvaju pa je avtogol dosegel Brent Sancho.

Usodni avtogol Andresa Escobarja
Med vsemi avtogoli pa je najbrž najbolj odmeval avtogol Andresa Escobarja, ki je v predtekmovanju leta 1994 na tekmi ZDA - Kolumbija (2:1) premagal lastnega vratarja. Deset dni po usodni tekmi so ga umorili v Medelinu.

Na vsakih 60 zadetkov na SP-ju en avtogol