Navijači v Madridu niso verjeli, da se njihovi ljubljenci tako hitro poslavljajo od Brazilije. Foto: EPA
Navijači v Madridu niso verjeli, da se njihovi ljubljenci tako hitro poslavljajo od Brazilije. Foto: EPA
Italijanski navijači
Italijanski navijači so bili pred štirimi leti po porazu proti Slovaški silovito razočarani. Foto: EPA
Pele
Brazilija je leta 1966 s poškodovanim Pelejem obstala v predtekmovanju. Foto: EPA
SOS: Branilci naslova na zadnjih SP-jih hitro izpadli

Furija je turnir začela slabo, saj je izgubila proti Nizozemski s 5:1. Kožo je reševala proti Čilu, a po porazu z 2:0 prav tako ostala brez točke. Na turnirju v Braziliji ji v 180 minutah ni uspelo doseči niti enega zadetka iz igre.

Svoja vprašanja o svetovnem prvenstvu v nogometu, njegovi zgodovini in statistiki lahko pošiljate po elektronski pošti ali Twitterju.


308. Kolikokrat je aktualni prvak izpadel v predtekmovanju?

Marko Kovič

Reprezentanca Španije je peti tovrstni primer.

1. Italija 1938-1950
Italijani so leta 1938 drugič zapored postali svetovni prvaki. Naslednji dve prvenstvi sta zaradi druge svetovne vojne odpadli. Leta 1950 je turnir organizirala Brazilija, kjer se je zbralo le 13 reprezentanc, ki so bile razdeljene v štiri skupine (dve skupini po štiri, ena skupina po tri ter ena po vsega dve reprezentanci). Iz vsake skupine se je le zmagovalec uvrstil v finalno skupino četverice. Italija je igrala v skupini 3 skupaj s Švedsko in Paragvajem. Italijani so osvojili drugo mesto, v boju za zmago v skupini so klonili pred Švedsko s 3:2.

2. Brazilija 1962-1966
Drugi tovrstni primer pripada Braziliji, ki je leta 1962 kot druga in zadnja reprezentanca do zdaj ubranila naslov svetovnega prvaka. Brazilci so štiri leta pozneje na turnirju v Angliji obstali v predtekmovanju. Selecao je na uvodni tekmi premagal Bolgarijo z 2:0. Tekmo so zaznamovali številni grobi prekrški Bolgarov nad Pelejem, ki zaradi poškodbe ni igral na drugi tekmi proti Madžarski, ki je slavila s 3:1. Na odločilni tekmi proti Portugalski, se je Pele sicer vrnil, a po številnih prekrških je večino tekme šepal. Portugalci so slavili s 3:1.

3. Francija 1998-2002
Temu vzorcu sta sledila tudi zadnja evropska prvaka. Francija je leta 1998 pred svojimi gledalci osvojila prvi naslov svetovnega prvaka, štiri leta pozneje pa klavrno končala turnir v Južni Koreji. Francozi so najprej na odprtju turnirja izgubili proti Senegalu z 1:0, nato so izvlekli točko proti Urugvaju (0:0), na odločilni tekmi pa so bili brezzobi proti Danski (2:0) in tako turnir končali brez enega samega zadetka.

4. Italija 2006-2010
Podobna usoda je doletela tudi Italijo, ki je bila najboljša leta 2006. Žreb ji je štiri leta pozneje določil na videz lahko skupino, a je v družbi Paragvaja, Slovaške in Nove Zelandije osvojila zadnje mesto. Začelo se je z dvema remijema z 1:1 proti Paragvaju in Novi Zelandiji, Italija pa je nato na odločilni tekmi proti Slovaški izgubila s 3:2.

5. Španija 2010-2014
Nogometaši Španije so pred štirimi leti izgubili prvo tekmo turnirja, nato pa šestimi zmagami osvojili prvi naslov prvaka. Štiri leta pozneje je bilo njihove zgodbe konec že po dveh tekmah.

Enkrat samkrat se je sicer zgodilo, da svetovni prvak ni branil naslova. To je bilo leta 1934, ko Urugvaj svojih igralcev ni poslal na turnir v Italijo.

SOS: Branilci naslova na zadnjih SP-jih hitro izpadli