Giovani Dos Santos je v mrežo Kameruna spravil dve žogi ... Foto: EPA
Giovani Dos Santos je v mrežo Kameruna spravil dve žogi ... Foto: EPA
Giovani Dos Santos
... a bil obakrat upravičeno nezadovoljen nad sodniško odločitvijo. Foto: EPA
SOS: Na eni tekmi sodnik razveljavil štiri gole

Športni SOS je tokrat pod lupo vzel neupravičeno razveljavljene zadetke v 84-letni zgodovini svetovnih prvenstev.

Svoja vprašanja o svetovnem prvenstvu v nogometu, njegovi zgodovini in statistiki lahko pošiljate po elektronski pošti ali Twitterju.


307. Na tekmi med Mehiko in Kamerunom je sodnik veselo razveljavljal dosežene zadetke. Na kateri tekmi svetovnih prvenstev je bilo razveljavljenih največ zadetkov?

Matej Krajnc

Na obračunu prvega kroga skupina A je Mehika ugnala Kamerun z 1:0. Mehičani so v nasprotno mrežo spravili še dve žogi, a kolumbijski sodnik Wilmar Roldan je oba zadetka neupravičeno razveljavil. Počasni posnetek je namreč pokazal, da Giovani dos Santos pri nobenem golu ni bil v prepovedanem položaju.

4 razveljavljeni, nato 4 doseženi zadetki
Največ razveljavljenih zadetkov na eni tekmi svetovnega prvenstva je bilo sicer kar štiri! To se je zgodilo na uvodnem turnirju v Urugvaju leta 1930 med Jugoslavijo in Bolivijo. Modri so slavili kar s 4:0. A zgodba na igrišču je bila popolnoma drugačna. Urugvajski sodnik Francisco Mateucci je v prvih 60 minutah razveljavil kar štiri bolivijske gole. Igralci v modrem so nato v zadnje pol ure tekme sami dosegli štiri gole in slavili visoko zmago.

Nikoli videno - policist podal za gol
A karma je hitro udarila nazaj. Jugoslavija se je v polfinalu namreč pomerila z gostiteljico turnirja, Urugvajem, ki je slavil s 6:1. Pri izidu 2:1 je brazilski sodnik Almeida Rego razveljavil gol Moše Marjanovića, na drugi strani pa je Peregrin Anselma zabil za 3:1. Žoga je šla pri tem že v gol-avt, a jo je policist za vrati brcnil nazaj v polje, Anselma je darilo zgrabil z obema rokama, sodnik pa je na presenečenje vseh zadetek priznal. V drugem polčasu je igra Jugoslavije popolnoma razpadla, Urugvaj pa je s pomočjo hat-tricka Pedra Cee uvrstil v finale.

SOS: Na eni tekmi sodnik razveljavil štiri gole