Fotograf Reutersa je Dončića ujel zelo povedno – v Minneapolisu je 'tulil z volkovi'. Foto: Reuters
Fotograf Reutersa je Dončića ujel zelo povedno – v Minneapolisu je 'tulil z volkovi'. Foto: Reuters

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaši vprašanji o Ligi NBA. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali omrežju X.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

Sorodna novica Če se Dončić odloči, lahko pristane tudi v najboljši obrambni peterki Lige NBA

2353. Občutek imam, da prednost domače dvorane v končnici Lige NBA ni več to, kar je včasih bila. Ali me občutek vara?
Ožbej Peterle

Preveril sem vse končnice od leta 1991 naprej, torej od časa, ko je v velikem finalu prvič zaigral Michael Jordan. Izpustil sem sicer končnico leta 2020, ki je bila zaradi pandemije v celoti odigrana v Orlandu in s tem ni bilo prednosti domačega terena.

V omenjenem obdobju je bilo odigranih 2618 tekem, domače ekipe pa so slavile 1672-krat, kar znaša 63,9 odstotka. Letošnji odstotek znaša 57,1 (44/77), kar pomeni, da ima bralec Ožbej prav. Za boljšo predstavo sem izbrani čas razbil v petletke.

Naslov infografike: NBA končnica zmaga domačih

Na skrajnem robu (v rdeči barvi) je torej 33-letno povprečje, modri stolpci pa predstavljajo petletna (oziroma štiriletna) obdobja. Ta prikaz torej potrjuje tezo našega bralca, da je prednost domačega terena vedno manj pomembna, kar ne nazadnje letos dobro potrjuje Dallas, ki v nobeni seriji ni imel te prednosti, a je nato vselej napredoval in bo ta teden začel tudi svoj tretji finale.

Sorodna novica Udarni dvojec Tatum–Brown ima ob sebi najboljši defenzivni branilski par

2354. Mene pa zanima, kakšen izkupiček imajo domače ekipe v finalih Lige NBA?
Peter Kovačič

To je zelo sorodno vprašanje, lotil sem se enakega obdobja kot pri prejšnjem odgovoru. Odstotek zmag domačih ekip je še nekoliko manjši (58,9) in priča o tem, da igrišče nima največje ali morda odločilne prednosti. Zanimivo je, da v tem času (torej od leta 1991) ni bilo niti ene finalne serije, ko bi videli prav vse zmage domače ekipe.