145 Luka Bassin pred finalom Lige NBA: Pri Dončiću in Irvingu je ključno zaupanje

Voditelja podkasta SOS-odmev Slavko Jerič in Toni Gruden sta pred začetkom finala Lige NBA med Dallasom in Bostonom gostila košarkarskega trenerja in analitika Luko Bassina.

Vabljeni k poslušanju

Še pred kratkim se je zdelo, da Dallas ne zna izkoristiti talenta Luke Dončića. Bassin se strinja s tezo, da je šampionski prstan ključen pri ocenjevanju karier: "Če v Ligi NBA ne osvojiš prstana, te ne štejejo med največje igralce. Luka je fenomen: sploh še ni osvojil prstana, mi pa že delamo vse te primerjave. Kdo si je pred leti mislil, da bomo nekega Slovenca primerjali z Allanom Iversonom, Karlom Malonom, Charlesom Barkleyjem in podobnimi. Jasno je, da si vsi želimo še več, prstan te naredi še večjega. V Evropi je osvajal številne individualne nagrade, uspešen pa je bil tudi z ekipo oziroma reprezentanco. Tega v NBA-ju še nima, a za vse je potreben čas."

Sorodna novica Udarni dvojec Tatum–Brown ima ob sebi najboljši defenzivni branilski par

Dallas je že prej poskušal
Bassin ni tako strog do arhitektov Dallasa, ki naj Dončiću ne bi znali sestaviti ustreznega kadra: "Sam ne bi bil toliko kritičen, vendarle so poskušali. Luka je imel konec koncev ob sebi že igralce, ki so bili superzvezdniki oziroma so bili na pragu, da to postanejo. Nekako ni prišlo do prave kemije, ni bilo niti sreče. Letos jim je uspel veliki met v zadnjem prestopnem roku, v katerem so pripeljali Gafforda in Washingtona, že prej pa so se na naboru s pravim znanjem odločili za Livelyja. Seveda pa je bilo pomembno, da so lani dobili Irvinga. Dallas zdaj čaka najtežja naloga, res pa je, da so bili zahtevni tudi prejšnji trije koraki, ampak finale je pa le finale."

Neverjetna mentalna moč
Zdi se, da Luka Dončić vsako leto naredi velik korak naprej, marsikoga to preseneča, med njimi pa ni naš tokratni gost: "Ne, še vedno me ne preseneča (smeh). Že pred nekaj leti sem dojel, da ima sposobnost in mentalno moč, da lahko pride do položaja, na katerem je danes. Ko pa se je šele podajal v Ligo NBA, moram priznati, da nisem pričakoval, da bo prišel do vseh teh neslutenih višin. Danes je namreč praktično obraz Lige NBA, čeprav mu nekateri tega ne priznavajo. Mentalna moč je nekaj, kar je danes v športu in v vsakem poslu nujno."

Sorodna novica Kyrie Irving v Bostonu "persona non grata"

Košarka ni šahovska partija
Bassin veliko pomena daje statistiki, opozarja pa, da je ne smemo vedno imeti za suho zlato: "Marsikaj se lahko iz nje potegne, pripravi se lahko tudi taktika, ampak na koncu so ljudje tisti, ki odločajo. Nekateri košarko primerjajo s šahom, ampak sam se s tem ne strinjam, res ne maram floskule, da je 'bila to šahovska partija'. Kar izpuščaje dobim, ko to slišim. Veliki trener Messina me je naučil, da ta primerjava ni na mestu. V šahu imamo figure, za katere točno vemo, kam se lahko premaknejo, v košarki pa imamo deset igralcev, ki se v vsakem trenutku premikajo z različnimi hitrostmi, v različnih smereh, z žogo, brez žoge in se odzovejo na položaj na parketu."

Lahko je tudi v obrambni peterki lige
Marsikdo je opazil, da je Dončić v tej končnici dvignil raven igre v obrambi. "Luka je dozorel, pri tem pa je dojel, da je obramba tista, ki ekipi prinaša možnost zmag. Njegova obramba nikoli ni bila sporna. Ima ponos, da ne bo tekmecu pustil, da ga z lahkoto preigra, s tem ni imel težav, razen ko je začel svojo ležerno igro, ampak tega je vse manj. Njegova obramba se je gotovo poboljšala. Skoraj prepričan sem, če se bo enkrat odločil, da je njegov cilj, da bo enkrat izbran v najboljšo obrambno peterko lige, da bo ta cilj tudi dosegel. Ima prave fizične sposobnosti in predvidevanje, da lahko postane vrhunski obrambni igralec," verjame Bassin.

Sorodna novica Hiter in redek korak: od razočaranja do finala Lige NBA

Ali je prej zabava ali uspeh?
Pri Dončiću je opazna tudi notranja motivacija, potrebuje žogo in igrišče, vsaj ta hip se zdi, da mu denar in slava nista pomembna, s čimer se strinja tudi analitik in dodaja: "Velikokrat se sprašujem, ali najprej pride uživanje in igra ter potem uspeh ali pa mora biti najprej uspeh, da potem lahko uživaš, vmes pa jasno še zaslužiš toliko denarja, da si ti in še nekaj tvojih generacij preskrbljenih. To je sicer lahko reči, da boš užival v igri, ampak do tega je treba znati priti. To je gotovo zmagovalna kombinacija, se prav pravi tekmovalni značaj ter to, da v tem uživaš."

Od 3-10 do 12-5
Vsi Dallasovi tekmeci v tej končnici so v rednem delu zbrali vsaj 50 zmag, vsi po vrsti so bili v tem delu sezone krepko boljši. Dallas je imel razmerje zmag in porazov 3-10, zdaj pa ga je obrnil v 12-5. Bassin verjame, da je zgodba lahko spet podobna: "Seveda verjamem v to. Možnosti so 50:50, Boston je bil že v rednem delu ekipa številka ena. Z vsemi v končnici je opravil skoraj igraje, čeprav je premagal Indiano s 4:0, bi se stvari lahko obrnile tudi drugače. Dallas je v tem trenutku vroč, vsekakor se lahko zgodi, da pade tudi Boston."

Sorodna novica Dončić šesti Slovenec v finalu, kjer pa je več kot 10 točk dosegel le "The Machine"

Pomembno, kaj se bo dogajalo med tekmami
Bassin meni, da v finalu ne bodo odločali samo taktika in medsebojni obračuni: "Ključnega pomena bo to, kaj se bo dogajalo med tekmami. Se pravi, katera ekipa bo toliko mentalno močna, da bo poraz prebolela z dvignjeno glavo in se začela pripravljati naprej, da je ne bo zmedel morebiten zaostanek na začetku serije, da bo ostala na realnih tleh, da bo ostala fokusirana, da ne bo prezgodaj začela slaviti, ampak bo še zmeraj jasno v fokusu, ki mora biti na začetku."

Porzingis in Irving bolj zgodba za medije
Vsaka ekipa ima igralca, ki je del kariere igral za nasprotno ekipo, a Bassin meni, da so besede o Irvingu in Porzingisu bolj "zgodba za medije, ki ne bo vplivala na končni rezultat. Gotovo bo zanimivo videti sprejem Irvinga v Bostonu, kjer ima skorajda 'prepoved' vstopa v dvorano. Vsi vemo, kaj se je dogajalo, ko je pohodil njihovega legendarnega škrata v logu na sredini igrišča. Gledalci v Bostonu so zahtevni, so poznavalci košarke."

Optimistično po vstopnico za Pariz
Bassin je pomočnik v slovenski reprezentanci. Želi si, da bi Dallas dobil finale s 4:0, da bi se Dončić lahko čim prej pridružil reprezentanci in ji pomagal k drugemu zaporednemu nastopu na olimpijskih igrah: "Sem optimist, sicer se ne bi podajal v to zgodbo. Ključno je, da s(m)o vsi v tej zgodbi optimisti. V ponedeljek začnemo priprave na ta kvalifikacijski turnir s samo eno mislijo, da delamo najboljše in se uvrstimo na olimpijske igre. Težje je priti na olimpijske igre kot pa se potem prebiti v polfinale."

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem smo govorili še o naslednjih temah:
− koliko in katere športe spremlja Luka Bassin,
− kako je naslove osvajal Shaquille O'Neal,
− majhna razlika med izpadom v konferenčnem polfinalu in prebojem v veliki finale,
− vsak odlični igralec v končnicah dobi veliko tekem, veliko pa jih tudi zapravi,
− zakaj nekateri nočejo Dončića videti kot obraz lige,
− varljivost statistike ukradenih žog,
− primerjave z Michaelom Jordanom,
− zgodba o Leroyu Smithu,
− zakaj deluje naveza Dončić in Irving,
− dve ključni taktični stvari finala,
− ocena trenerja Jasona Kidda,
− ali bi Gafford lahko okrepil slovensko reprezentanco,
− zanimivost o številki (1)45.