Toni Cahunek bo čez nekaj tednov na TV Slovenija predstavil svoj tretji dokumentarec. Foto: MMC RTV SLO
Toni Cahunek bo čez nekaj tednov na TV Slovenija predstavil svoj tretji dokumentarec. Foto: MMC RTV SLO
Nikola Karabatic
Cahunek o aferi Montpellier pravi, da je to bolj posledica nesposobnega prirejanja izida kot pa učinkovitosti služb, ki iščejo zakonite stave. Foto: EPA

Kako stavne hiše sploh določijo začetne kvote? To vprašanje je tema tokratnega Športnega SOS-a.

Bliža se svetovno prvenstvo v nogometu. Med prvenstvom bo Športni SOS vsak dan odgovarjal na vaša vprašanja o tem dogodku. Že zdaj ste vabljeni, da pošiljate svoja vprašanja o nogometu, statistiki in zgodovini svetovnih prvenstev.


291. Rad bi izvedel, kako (vsaj približno) stavnice določajo kvote za športne dogodke. Morda veste za kakšen vir, kjer je to razloženo in bi mi priporočili v branje?

Klemen Novak

Na vprašanje smo se obrnili na Športno loterijo, kjer so nam odgovorili: "Kvote postavimo samostojno, preverimo pa jih seveda tudi pri drugih. Gibanje kvot je pretežno odvisno od vplačil, upoštevajo pa se tudi drugi vidiki, kot so: poškodbe ključnih akterjev, podlaga pri tenisu, tradicija, medsebojne tekme in dnevna forma."

Toni Cahunek, ki bo 8. julija na TV Slovenija predstavil dokumentarni film Svet stav, se je zakopal v razvoj postavljanja začetnih stav: "Športne stavnice so imele včasih posebne ljudi, ki so bili zadolženi za določitev začetnih stav, to so bili t. i. 'odds compilerji.' To je bilo zelo vznemirljivo, ker niso mogli preverjati kvote na drugih stavnicah, veliko je bilo tako odvisnega od sposobnosti teh ljudi. Takrat je stavec tekmoval proti človeku, ki je postavljal te kvote."

Zadnja leta se je delo ob poplavi številnih stavnic spremenilo. "Pred nekaj leti je nastal 'bet radar'. Ta sistem preverja začetne kvote in kako vplačila vplivajo na začetne kvote vse do samega začetka športnega dogodka. Ko neka stavnica želi postaviti kvoto za neki dogodek, lahko pogleda v ta sistem in vidi, kakšne kvote so pri 215 drugih stavnicah. Med stavnicami tako skoraj ni več razlik, te so odvisne le še od marž, ki si jo posamezna stavnica vzame," razlaga Cahunek.

Toda najprej mora obstajati nekaj stavnic, ki določijo sploh prve kvote za dogodek, te kvote pa nato dobi bet radar. Cahunek pojasni: "Te prve kvote pridejo od stavnic, ki za posamezen dogodek postavijo kvoto tudi mesec ali več vnaprej. Prve stavnice postavijo neko začetno kvoto, a na podlagi vplačil se ta lahko spreminja."

Na začetno kvoto tako povsem vpliva le stavnica, nato pa se spreminja glede na vplačila. Stavnica na začetku močno začrta stavna razmerja. Na spreminjanje kvot vpliva tudi vpliv javnosti, ki je v angleščini znan z izrazom 'public bet'. Tega Cahunek definira: "To pomeni, če sta velika večina ljudi pa stavi na eno ekipo, kvota hitro pade. Na podlagi teh 'public betov' lahko hitro vidiš, ali je prišlo do same napake pri postavitvi kvote (torej je šlo za napako stavne hiše). Druga možnost pa je, da nekdo vplačuje preveč denarja, ker je šlo za prirejeno tekmo."

O tej temi obstaja ogromno literature. Toni Cahunek v branje priporoča:
- Tobias J. Moskowitz & L. Jon Wertheim - SCORECASTING: The hidden influences behind how sports are played and games are won
- King Yao - Weighting the odds in sports betting
- Elihu D. Feustel & George S. Howard - CONQUERING RISK: Attacking Vegas and Wall street