Steve Davis in Dennis Taylor sta najboljše rezultate dosegala v 80. letih. Foto: MMC RTV SLO
Steve Davis in Dennis Taylor sta najboljše rezultate dosegala v 80. letih. Foto: MMC RTV SLO
Stephen Hendry
Stephen Hendry je bil vladar 90. let. Foto: EPA
Mark Selby in Ronnie O'Sullivan
Mark Selby in Ronnie O'Sullivan sta igrala v letošnjem finalu SP-ja. Foto: worldsnooker.com

Športni SOS se v dneh po svetovnem prvenstvu v snookerju še zadnjič dotika tega športa.

Še vedno ste vabljeni, da pošiljate svoja vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki. Preverite tudi vsa vprašanja, ki so do zdaj že dobila odgovor.


278. Kdaj je bil časovno najkasneje končan finale svetovnega prvenstva v snookerju?

Iztok Hohnjec

To se je zgodilo leta 1985, ko je v najbolj znanem in odmevnem finalu do zdaj Dennis Taylor premagal Steva Davisa z 18:17. Zadnja igra je trajala kar 68 minut, Taylor pa je osvojil svoj edini naslov svetovnega prvaka. Finale se je končal ob 0.19 po lokalnem času. Sam finale je trajal 14 ur in 50 minut, s čimer je najdaljši dvoboj na 18 dobljenih iger.

V Veliki Britaniji si je dvoboj ogledalo kar 18,5 milijona ljudi, kar velja za vrhunec priljubljenosti snookerja v tej državi. Več o zgodovinskem finalu lahko preverite tukaj.

279. Kateri so največji preobrati v snookerju (dvoboji na vsaj 13 dobljenih iger)?
Iztok Hohnjec

Omenjeni finale iz leta 1985 je že eden od teh, Davis je namreč zapravil vodstvo z 8:0.

Jimmy White, ki je izgubil vseh šest finalov na svetovnih prvenstev, je leta 1982 v finalu proti Stephenu Hendryju že vodil s 14:8, a izgubil vseh preostalih deset iger. Paul Hunter je v polfinalu leta 2003 vodil proti Kenu Dohertyju s 15:9, a klonil s 17:16. Cliff Thorburn je leta 1994 v 1. krogu proti Nigelu Bondu vodil že z 9:2, a izgubil 10:9.

280. Kdo je osvojil največ naslovov svetovnega prvaka in kdo največ zaporednih naslovov svetovnega prvaka?
Klemen Čretnik

V obeh primerih gre za Stephena Hendryja. Legendarni škotski igralec je vseh sedem naslovov svetovnega prvaka osvojil v 90 letih. Med drugim je osvojil tudi pet naslovov zapored (1992-1996). V moderni dobi snookerja, ki se je začela leta 1969, imata po šest naslovov Steve Davis in Ray Reardon, pet pa Ronnie O'Sullivan.

Prvih 15 svetovnih prvenstev je sicer osvojil Joe Davis (1927-1946).

281. Kdo je na svetovnih prvenstvih dobil največ odločilnih iger (se pravi iger na eno razlike)?
Peter

To so John Parott, Cliff Thorburn in Stephen Hendry, ki so na svetovnem prvenstvu dobili po sedem dvobojev na eno samo igro razlike. S po šestimi takimi zmagami pa se ponašata Peter Ebdon in Alex Higgins.

17 igralcev pa se ponaša s 100-odstotnim izkupičkom odločilnih iger. Večina teh igralcev se je le enkrat znašla v situaciji, da je morala igrati odločilno igro. Edini, ki jo "desider" igral trikrat in vselej zmagal, je Joe Johnson.

Na drugi strani ekstrema pa je Stephen Maguire, ki je izgubil vseh pet odločilnih iger.

282. Kako pride do "free balla"?
Samo Jereb

Do te situacije pride, ko igralec napravi prekršek (foul), njegov nasprotnik pa se znajde v snookerju, kar pomeni, da nima čistega pogleda na nobeno kroglo, ki bi jo moral zadeti. V tem primeru lahko imenuje katero koli kroglo, ki se kljub potopitvi nato vrne na mizo.