Atletico in Barcelona sta se letos med seboj pomerila precejkrat - najprej v španskem superpokalu, kjer je naslov osvojila Barcelona. Prva tekma se je v Madridu končala z 1:1, na povratni tekmi pa ni bilo golov, Katalonci so tako slavili zaradi gola v gosteh (tega je dosegel Neymar). Foto: EPA
Atletico in Barcelona sta se letos med seboj pomerila precejkrat - najprej v španskem superpokalu, kjer je naslov osvojila Barcelona. Prva tekma se je v Madridu končala z 1:1, na povratni tekmi pa ni bilo golov, Katalonci so tako slavili zaradi gola v gosteh (tega je dosegel Neymar). Foto: EPA
Atletico - Barcelona
Ekipi sta se prvič pomerili v prvenstvu 11. januarja, ko v Madridu ni bilo golov. Foto: EPA
Diego
Aprila sta se ekipi pomerili še v četrtfinalu Lige prvakov. Prva tekma se je v Barceloni končala z izidom 1:1 (Brazilec Diego je dosegel evrogol s približno 35 metrov), na povratni tekmi pa je bilo 1:0 za Atletico. Foto: Reuters
Lionel Messi
Lionel Messi je z Barcelono podaljšal pogodbo in bo njen član vsaj do leta 2019. Foto: Reuters

To je izjemno redek scenarij, v tokratnem Športnem SOS-u iščemo podobne primere, ki so se zgodili v štirih najmočnejših nogometnih ligah na svetu.

Še vedno ste vabljeni, da pošiljate svoja vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki. Preverite tudi vsa vprašanja, ki so do zdaj že dobila odgovor.


284. Barcelona in Atletico Madrid bosta v zadnjem krogu v medsebojnem obračunu odločala, kdo bo prvak. Zanima me, ali se je to že kdaj zgodilo v kateri izmed najboljših evropskih lig?

Zoran Miklavc

Pred zadnjim krogom španskega prvenstva ima Atletico 89 točk, Barcelona pa 86. Ekipa iz prestolnice za naslov potrebuje vsaj točko, Katalonci pa bodo na svojem igrišču lovili zmago. To bo tretjič v zgodovini La Lige, da bo medsebojni obračun v zadnjem krogu odločal o prvaku.

Španija, 1945/1946:
Pred zadnjim krogom je imela Sevilla točko prednosti pred Barcelono (35:34). Tekma 26., zadnjega, kroga se je na Camp Nouu končala z 1:1, s čimer je Sevilla osvojila svoj edini naslov državnega prvaka.

Španija, 1950/1951:
Spet je bila vpletena Sevilla, ki je pred zadnjim krogom za vodilnim Atleticom iz Madrida zaostajala za dve točki (39:37). Tekma v Sevilli se je končala z 1:1, Atletico pa se je veselil četrtega naslova prvaka.

Sledi še nekaj odmevnejših primerov.

Anglija, 1898/1899:
Pred zadnjim krogom sta bila na vrhu Aston Villa in Liverpool (po 43 točk). Obračun za prvaka je potekal na Villa Parku, čeprav so gostitelji za naslov potrebovali le remi, so se znesli nad Liverpoolom in svoj četrti naslov državnega prvaka potrdili z visoko zmago s 5:0.

Anglija, 1988/1989:
Pred zadnjim krogom je imel Liverpool prednost treh točk (76:73) in ugodnejšo razliko v zadetkih (+39/+35), v korist pa mu je bilo tudi to, da je bila tekma odigrana na Anfieldu, kjer rdeči z dvema zadetkoma razlike niso izgubili že tri leta. Topničarji so za naslov potrebovali zmago z dvema goloma razlike, kar jim je tudi uspelo (2:0). Odločilni gol je v sodnikovem podaljšku dosegel Michael Thomas. Tekma bi sicer morala biti odigrana že prej, a so jo preložili zaradi tragedije na stadionu Hillsbrough.

Nemčija, 1966/1967:
V resnici ni šlo za obračun prvega in drugega, temveč drugega in tretjega. Pred zadnjim krogom je vodil Eintracht Braunschweig (41 točk), sledila pa sta 1860 München in Borussia Dortmund (po 39 točk), ki sta igrala med seboj, zmagovalec pa je lahko upal na naslov. Münchenčani so sicer zmagali (2:1), se prebili na drugo mesto, a jim pri tem ni pomagal (na koncu deseti) Nürnberg, ki je klonil pri Eintrachtu s 4:1. Za leve je bil to sploh edini naslov nemškega prvaka.

Nemčija, 1971/1972:
Bayern München je imel pred zadnjim krogom točko prednosti pred Schalkejem (53:52). Finale sezone so gostili na novem olimpijskem stadionu. Hitro je bilo jasno, da bo naslov ostal v Münchnu, saj so Bavarci zmagali kar s 5:1. To je bil začetek velike ere Bayerna, ki je najprej osvojil tri zaporedne domače naslove (1972-1974), nato je trojček ponovil še v Pokalu državnih prvakov (1974-1976).

Nemčija, 1983/1984:
V enem najbolj izenačenih prvenstev v zgodovini Bundeslige je Stuttgart največji korak do naslova storil v predzadnjem krogu, ko je premagal Werder Bremen. Lestvica po 33. krogu je bila: Stuttgart 48, Hamburg 46, Borussia Mönchengladbach 46, Bayern 45, Werder 43. V zadnjem krogu je vodilni Stuttgart gostil Hamburg. Ta je za naslov potreboval zmago s petimi goli razlike. Na koncu je slavil "le" 1:0 in naslov je ostal v rokah Stuttgarta. Končna lestvica: Stuttgart 48, Hamburg 48, Borussia Mönchengladbach 48, Bayern 47, Werder 45.

Italija, 1939/1940:
Pred zadnjim krogom je imel Inter točko prednosti pred Bologno (42:41), prednost pa je ohranil z zmago v zadnjem krogu, ko je na svojem stadionu slavil z 1:0.

Italija, 1963/1964:
Po koncu sezone sta se na vrhu spet znašla Bologna in Inter (oba po 54 točk). Bologna je imela malo boljšo razliko v zadetkih (+36/+33), Inter pa je imel boljši izkupiček na medsebojnih tekmah (0:0, 1:2), a takrat je v primeru enakega števila točk odločala dodatna tekma. To je v Rimu dobila Bologna z 2:0.