Primož Gliha je leta 1994 kot član Mure dosegel gola proti Gruziji in Malti, leto pozneje pa kot član Ljubljane Estoniji in Litvi. Foto: www.alesfevzer.com
Primož Gliha je leta 1994 kot član Mure dosegel gola proti Gruziji in Malti, leto pozneje pa kot član Ljubljane Estoniji in Litvi. Foto: www.alesfevzer.com

Ta teden na portalu Športni SOS odgovarjamo na vaša vprašanja o slovenski nogometni reprezentanci. Med drugim smo sestavili lestvico najboljših strelcev, ki so v času reprezentančne kariere igrali v Sloveniji. Ta primat pripada Glihi.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


721. Kdaj je za slovensko nogometno reprezentanco nazadnje zabil gol član NK Maribor?

Jaša Lorenčič

Od tega je minilo več kot 13 let. Slovenska nogometna reprezentanca je 12. februarja 2003 v Novi Gorici gostila Švico in izgubila s 5:1. Tolažilni gol je v 72. minuti dosegel Ermin Rakovič in s tem tudi postavil izid tekme.

Post vijoličnih reprezentantov bi se lahko končal v ponedeljek, ko so varovanci Srečka Katanca gostovali v Belfastu in klonili pred Severno Irsko z 1:0. Napadalec Maribora Milivoje Novaković je v 66. minuti streljal enajstmetrovko, a je bil nenatančen.

722. Kakšna je lestvica strelcev v reprezentanci, ko gre za gole nogometašev, ki so takrat igrali za klub v Prvi ligi?
Jaša Lorenčič

Najboljši strelec v zgodovini slovenske reprezentance je Zlatko Zahovič (35 zadetkov), blizu mu je le Milivoje Novaković (31). Celotno lestvico strelcev lahko preverite tukaj. Ko pa je govor o nogometaših, ki so se med strelce vpisali kot člani domače lige, je lestvica povsem drugačna.

Več kot en zadetek so namreč dosegli le trije nogometaši:
4: Primož Gliha (Mura 2, Ljubljana 2)
3: Ermin Šiljak (Olimpija)
2: Džoni Novak (Olimpija)