Conor Washington je unovčil izjemno slabo postavljanje slovenskih branilcev. Foto: Reuters
Conor Washington je unovčil izjemno slabo postavljanje slovenskih branilcev. Foto: Reuters
Josip Iličić in Jonny Evans
Josip Iličić se ni znašel v prvem polčasu. Foto: Reuters
Michael O'Neill
Selektor Michael O'Neill je bil zadovoljen po novi disciplinirani predstavi Severnih Ircev. Foto: Reuters
Minuta molka pred začetkom srečanja na Windsor Parku. Foto: Reuters
Poraz slovenskih nogometašev v Belfastu
Novaković zapravil strel z bele točke
Washington izkoristil napako slovenske obrambe
Kdo je "The Best"? George Best seveda!

Slovenski nogometaši so ob tretjem obisku Windsor Parka še drugič izgubili (ob porazu z 0:1 imajo še remi 0:0). Severna Irska je ostala neporažena še na deseti zaporedni tekmi, s tem je še popravila svoj rekord.
Srečko Katanec je tekmo začel v pričakovani postavi. Miho Zajca je na sredini zamenjal Benjamin Verbič, podporo Romanu Bezjaku v napadu pa sta dajala Josip Iličić in Valter Birsa. Branilec Miral Samardžić je tokrat začel tekmo.
Washington se je sprehodil skozi slovensko obrambo
V prvem polčasu je igra v glavnem potekala na sredini igrišča. Prvo priložnost na tekmi je imel v 3. minuti Nejc Skubic, ko je meril mimo gola, tudi Bezjak v 12. minuti ni bil natančen. Dve minuti zatem so se gledalci na stadionu z aplavzom poklonili legendarnemu Johanu Cruyffu, ki je umrl prejšnji četrtek.
V 27. minuti je Iličić prišel do strela s približno 20 metrov, a žogo prešibko poslal proti vratom. Dve minuti pozneje so imeli gostitelji lepo priložnost, ko je po levi strani pred Jana Oblaka prišel Conor Washington, toda slovenski vratar je bil uspešnejši.

Štiri minute pred odmorom je po dolgi podaji vratarja Roya Carrolla do žoge prišel Washington, ki je s slalomom premešal slovensko obrambo, Miral Samardžić in Nejc Skubic sta padla po tleh, napadalec ekipe Queen's Park Rangers je nato preigral še Boštjana Cesarja in ujel Oblaka na napačni nogi. V prvem polčasu je imela Slovenija večjo posest (56 odstotkov), a ni prišla do velike priložnosti.


Na začetku drugega dela se je malce zaiskrilo

Srečko Katanec je ob polčasu opravil dve menjavi. Tako rekoč debitant Blaž Vrhovec (proti Makedoniji je igral le nekaj minut) je vstopil namesto Jasmina Kurtića. Josipa Iličića je zamenjal Milivoje Novaković.
V 51. minuti se je zaiskrilo na zelenici. Začelo se je s prekrškom Jamieja Warda nad vratarjem Oblakom, nato so si nekaj krepkih besed izmenjali igralci, sodnik Kristo Tohver pa je Oblaku in Wardu pokazal rumeni karton.
Rezervist Novaković slabo izvedel najstrožjo kazen
V 66. minuti so imeli Slovenci veliko priložnost za izenačenje, ko je Jonny Evans v kazenskem prostoru ob kotu naredil prekršek nad Samardžićem, sodnik Tohver pa je pokazal na belo točko. Odgovornost je prevzel Novaković, a je Carroll slab strel napadalca Maribora odbil.

Carroll odbil tudi nevaren strel Birse
V nadaljevanju sta se ekipi v slogu večine tekme bojevali med kazenskima prostoroma. Tik pred koncem je po prodoru Petra Stojanovića in podaji še enega debitanta Matica Črnica do strela prišel Valter Birsa, a je Carroll s konicami prstov žogo odbil v kot.
Statistika na strani Slovenije
Na koncu je imela Slovenija precej večjo posest žoge (34:66 %), več strelov (3:9), v okvir vrat (2:3) in tudi več kotov (5:7). Premoč je bila jalova.

Katanec: Nismo si zaslužili poraza
"Izid ne pomeni veliko na prijateljskih tekmah, ampak nismo si zaslužili poraza. Dočakal sem tudi to, da so tekmeci enkrat streljali proti golu in dosegli zadetek. Čestitke njim, izkoristili so to priložnost. Žal mi je le, da ga mi nismo zabili. Nekaj priložnosti smo imeli. Na splošno pa sem zadovoljen s fanti. Ves čas so bili prizadevni, delavni, poskušajo narediti vse naloge, ki jim jih dam. Imamo pa seveda še težave," je pojasnil selektor Katanec.

Selektor gostiteljev Michael O'Neill je bil seveda bolj zadovoljen: "To je bil dober teden, dober večer za nas. Deset tekem smo neporaženi. Igrali smo dobro, obranili enajstmetrovko. Ko bomo šli v Francijo na evropsko prvenstvo, ne bomo najbolj nadarjeni na tistem turnirju, zato pa bomo poskušali biti najbolj organizirani in pokazati veliko srce."
Čez dva meseca gostovanje na Švedskem
Slovenska reprezentanca se bo 30. maja na prijateljski tekmi pomerila s Švedsko v Malmöju.
Severna Irska se bo na evropskem prvenstvu v Franciji v skupini C pomerila s Poljsko, Ukrajino in Nemčijo.

Prijateljska tekma, Belfast:
SEVERNA IRSKA - SLOVENIJA 1:0 (1:0)
13.500; Washington 41.
Novaković je v 66. minuti zapravil 11-m.

Severna Irska:
Carroll, Evans , McAuley ( 46./Hughes), Catchart, Ferguson ( 60./Dallas), McNair ( 78./McGinn), Norwood, Smith ( 71./McLaughlin), Davis, Washington ( 70./Magennis), Ward ( 60./Lafferty).

Slovenija: Oblak , Jokić, Cesar ( 80./Al. Struna), Samardžić, Skubic ( 61./Stojanović), Verbič ( 62./Kirm), Krhin, Kurtić ( 46./Vrhovec ), Birsa, Iličić ( 46./Novaković), Bezjak ( 75./Črnic).

Sodnik: Kristo Tohver (Estonija)


Preostale ponedeljkove prijateljske tekme:
ANDORA - MOLDAVIJA 0:1 (0:1)
Armas 45.

LIECHTENSTEIN - FERSKI OTOKI 2:3 (0:2)
Gubser 74., Wolfinger 93.; Olsen 6., Edmundsson 44., Holst 58.

UKRAJINA - WALES 1:0 (1:0)
Jarmolenko 28.


Torek:
ESTONIJA - SRBIJA

GRUZIJA - KAZAHSTAN

ČRNA GORA - BELORUSIJA

GRČIJA - ISLANDIJA

MAKEDONIJA - BOLGARIJA

NORVEŠKA - FINSKA

LUKSEMBURG - ALBANIJA

ŠVICA - BiH

AVSTRIJA - TURČIJA

ŠVEDSKA - ČEŠKA

NEMČIJA - ITALIJA

ŠKOTSKA - DANSKA

PORTUGALSKA - BELGIJA

FRANCIJA - RUSIJA

ANGLIJA - NIZOZEMSKA

IRSKA - SLOVAŠKA

Poraz slovenskih nogometašev v Belfastu
Novaković zapravil strel z bele točke
Washington izkoristil napako slovenske obrambe
Kdo je "The Best"? George Best seveda!