David Robinson je bil leta 1997 zadnji (od štirih igralcev), ki je dosegel četverni dvojček. Foto: EPA
David Robinson je bil leta 1997 zadnji (od štirih igralcev), ki je dosegel četverni dvojček. Foto: EPA

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaše vprašanje o trojnih dvojčkih. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali omrežju X.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

2326. Imate morda podatek o "nenavadnih" trojnih dvojčkih, se pravi ne tistih s točkami, skoki in podajami, temveč brez dvomestne številke v točkah? Npr. skoki, podaje in ukradene žoge? So se kdaj že zgodili takšni zanimivi uspehi?
Aljoša Šušteršič

Sorodna novica Vročica za zmago številka 13 izbrisala zaostanek 11 točk

Tak trojni dvojček se je zgodil le enkrat, in sicer 10. februarja 2017, ko je Draymond Green zbral štiri točke, 11 skokov, deset podaj in deset ukradenih žog.

V zadnjih 35 sezonah, torej od sezone 1989/1990 naprej so igralci v Ligi NBA skupaj ustvarili 1999 trojnih dvojčkov, od tega je bilo kar 1940 "klasičnih", torej so imeli dvomestno statistiko pri točkah, skokih in podajah. Z drugimi besedami, klasičnih trojnih dvojčkov je kar 97 odstotkov.

'Nenavadni' trojni dvojčki so redki, v resnici pa postajajo še redkejši. Samo med sezonama 1990 in 1998 so jih košarkarji zbrali 36, v prihodnjih 26 sezonah (1999–2024) pa le še 23. Del vzroka se skriva v naslednji tabeli, kjer razkrivam, kdo so ti junaki (navedeni so tisti, ki imajo več kot en tak trojni dvojček).

KošarkarŠt. 'drugačnih' trojnih dvojčkov
Dikembe Mutombo10
David Robinson9
Hakeem Olajuwon7
Shawn Bradley6
Hassan Whiteside4
Marcus Camby3
Ben Wallace2

To so večinoma torej visoki in dominantni centri, takega tipa igralcev v moderni Ligi NBA praktično ni več. Centri oziroma visoki igralci sicer še vedno zbirajo trojne dvojčke, a so dvoštevilčni običajno pri podajah, ne več pri blokadah.