V polfinalu Pokala konfederacij je zgrešil le 14. strelec Leonardo Bonucci, s čimer je poslal Španijo v finale. Foto: EPA
V polfinalu Pokala konfederacij je zgrešil le 14. strelec Leonardo Bonucci, s čimer je poslal Španijo v finale. Foto: EPA
Savdska Arabija
Le tri reprezentance, ki so na mednarodnih turnirjih vsaj dvakrat izvajale enajstmetrovke, so vselej zmagale: Savdska Arabija (4-krat), Češka (3) in Mali (2). Foto: EPA
enajstmetrovka
V vrhunskem nogometu na najvišji mednarodni ravni za najslabše izvajanje enajstmetrovk velja finale Pokala državnih prvakov leta 1986, ko je Steaua iz Bukarešte premagala Barcelono z 2:0. Vsi štirje strelci za Katalonce so zgrešili, za Romune pa sta zadela Lacatus in Balint. Skupno je bila osmerica tako uspešna le 25-odstotno. Foto: EPA
Samuel Eto'o in Didier Drogba
Samuel Eto'o in Didier Drogba veljata za legendi afriškega nogometa. Med drugim sta oba zadela tudi v finalu Lige prvakov. Foto: EPA

Športni SOS za izhodišče tokrat postavlja dva dogodka iz nogometnega Pokala konfederacij, za katerega je poskrbela španska reprezentanca. Še vedno ste vabljeni, da v rubriki sodelujete z vprašanji o športu in športni statistiki.

149. Španija je v polfinalu Pokala konfederacij premagala Italijo s 7:6. Kdaj je bila v odigrana najdaljša serija enajstmetrovk in koliko strelov je štela?
Benjamin Gaube

Najdaljša serija enajstmetrovk v najvišji kategoriji članskega nogometa je bila izvedena 23. januarja 2005, ko sta se v 1. krogu namibijskega pokala srečala KK Palace in Civis. Tekma se je po 90 minutah končala z izidom 2:2, nato je takoj sledilo izvajanje enajstmetrovk. Skupaj je bilo izvedenih 48 strelov, po skoraj eni uri izvajanja kazenskih strelov pa se je napredovanja s 17:16 veselil Palace.

Najvišji izid v streljanju 11-metrovk se je zgodil 20. novembra 1988, ko sta se v argentinskem prvenstvu pomerila Argentinos Juniors in Racing Club. Takrat je (podobno kot v zadnjih letih jugoslovanskega prvenstva) ob neodločenem izidu sledilo izvajanje z bele točke, zmagovalec pa je dobil dodatno točko. Izvedenih je bilo 44 strelov, uspešnejši pa je bil Juniors, ki je slavil z 20:19. Že v prvi seriji sta zgrešila oba strelca, v 16. seriji sta se z obrambami izkazala oba vratarja.

V mednarodni konkurenci za najdaljše izvajanje velja polfinale Pokala Libertadores leta 1992, kjer sta se srečala Newell's Old Boys (Argentina) in America (Kolumbija). Obe polfinalni tekmi sta se končali z izidom 1:1. Pri izvajanju z bele točke je bilo potrebnih 26 strelov, z 11:10 pa so se napredovanja veselili Argentinci. Ironično, Old Boysi so morali tudi v finalu streljati enajstmetrovke, a takrat se je zmage s 3:2 veselil Sao Paulo.

Na reprezentančni ravni na celinskih in svetovnih prvenstvih je najdaljše izvajanje 11-metrovk štelo 24 strelov. To se je dvakrat pripetilo na afriškem prvenstvu, obakrat je pri tem sodelovala Slonokoščena obala in obakrat slavila. Najprej je 26. januarja 1992 v finalu premagala Gano z 11:10 (redni del se je končal brez zadetkov), s čimer je osvojila svoj edini naslov najboljše reprezentance v Afriki. V četrtfinalu turnirja leta 2006 pa je z 12:11 ugnala Kamerun. Zanimivo, takrat je najprej vseh 11 igralcev na vsaki strani zadelo v polno, v 12. seriji pa sta k žogi spet pristopila velikana afriškega nogometa: najprej je Samuel Eto'o žogo brcnil med oblake, na drugi strani pa je Didier Drogba poslal slone v polfinale.

Najvišji odstotek zadetih strelov je 97,1. Nogometaši Genclerbirligija so 28. novembra 1996 v osmini finala turškega pokala izločili Galatasaray s 17:16. Prvih 32 strelcev je bilo uspešnih, v zadnji seriji je zgrešil le Ilyas Kahrman. Za poražence sta takrat igrala tudi Gheorghe Hagi in Hakan Sükür.

150. Na tekmi Pokala konfederacij med Španijo in Nigerijo je v prvi postavi Španije kar osem igralcev iz Barcelone. Ali je to primer z največ klubskimi soigralci v reprezentanci? Ali se je kdaj v zgodovini uradnih tekem reprezentanc zgodilo, da je v eni ekipi zaigralo vseh 11 igralcev iz istega kluba (morda v prvi postavi ali pa tudi po opravljenih menjavah)?
Klemen Podkrajšek

Odkar obstajata evropsko in svetovno prvenstvo v nogometu, ni znanega primera, ko bi na teh turnirjih ali kvalifikacijah zaigrali le igralci iz istega kluba. V evropskem nogometu je bila temu še najbližje Italija, ki je 11. maja 1947 na prijateljski tekmi premagala Madžarsko s 3:2. Takrat je za azzurre v polju igrala deseterica Torina, edina izjema pa je bil vratar Sentimenti IV, sicer član Juventusa. Italijanski selektor Vittorio Pozzo je sicer v tistem obdobju med vratnici standardno postavljal vratarja Torina Valeria Bacigalupa. Kar 18 nogometašev Torina pa je 4. maja 1949 umrlo v letalski nesreči pri hribu Superga.