Phil Jackson - sinonim za uspeh. Foto: Reuters
Phil Jackson - sinonim za uspeh. Foto: Reuters

Na portalu Športni SOS smo tokrat prejeli nekaj vaših vprašanj, ki se dotikajo nedavnih dogodkov v Ligi NFL. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

1532. Umrl je Don Shula, trener z največ zmagami v Ligi NFL. Ali lahko primerjate 10 trenerjev z največ zmagami v Ligah NFL, NBA in NHL. V kateri ligi imajo trenerji največji odstotek zmag?
Klemen Homar

Ta primerjava je malce težka, vzrokov pa je več. Najbolj ključna težava je v naravi samih športov. V košarki ne more biti neodločenih izidov, v ameriškem nogometu so ti precej redki, v hokeju na ledu pa dokaj pogosti. Tako sem neodločene izide (in v hokeju tudi poraze po podaljšku/kazenskih strelih) klasificiral kot remije. Analiza pokaže, da imajo najvišji odstotek točk (in ne zmag) tako trenerji iz Lige NFL, preostali ligi sta skoraj enaki.

LigaZmagePoraziRemijiOdstotek
NFL237114387062,0
NHL81185456216458,5
NBA11.7848394058,4

1533. Kateri od teh trenerjev v omenjenih treh športih pa ima najvišji odstotek?
Klemen Homar

To je gospodar prstanov Phil Jackson, ki je kot trener osvojil kar 11 naslovov prvaka. V rednem delu Lige NBA je Chicago in LA Lakerse popeljal do 1155 zmag, izgubil jih je le 485, kar pomeni 70,4 odstotka zmag. Sledi mu Bill Belichick, ki ima v Ligi NFL 68,4 odstotno uspešnost (273 zmag in 126 porazov).

Sorodna novica Pandemija odnesla tekme v Evropi in Mehiki

1534. London letos ne bo gostil rednih tekem Lige NFL. Katera mesta so ob Londonu še gostila Ligo NFL (v rednem delu sezone)?
Klemen Homar

London je gostil 28 takih tekem, v zadnjih sezonah po štiri, kar je bil tudi razlog, da se je nekaj časa glasno govorilo, da bi se ena od ekip lahko preselila na Otok. Tekme rednega dela sezone sta gostila le še Toronto (6) in Ciudad de Mexico (4).

Še 11 drugih mest pa je že gostilo pripravljene tekme Lige NFL, več kot eno tekmo so videli prebivalci naslednjih mest: Tokio (13), Berlin (5), Montreal (3) in Barcelona (2).