Andraž Šporar je na zadnjih petih prvenstvenih tekmah dosegel osem zadetkov. Foto: www.alesfevzer.com
Andraž Šporar je na zadnjih petih prvenstvenih tekmah dosegel osem zadetkov. Foto: www.alesfevzer.com

Po koncu dodatnih kvalifikacij za preboj na nogometno evropsko prvenstvo se pozornost ljubiteljev nogometa vrača na domače zelenice. V soboto bo namreč na sporedu tekma med Olimpijo in Mariborom.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


645. Šporar je v letošnjem nogometnem prvenstvu zabil že 15 zadetkov. Ali je kateri nogometaš v zgodovini prve lige jeseni že zabil toliko golov?

Jože H.

To je uspelo Sašu Udoviču, ki je v jesenskem delu sezone 1992/1993 jeseni dal 17 zadetkov, sezono pa končal s 25 goli. Napadalec Slovana je takrat v povprečju za vsak gol potreboval dobrih 117 minut.

Andraž Šporar je letos na 15 tekmah dosegel 15 golov oziroma enega na 89 minut igralnega časa. V tem smislu je bil hitrejši le Štefan Škaper, ki se je v sezoni 1994/1995 veselil 25 zadetkov oziroma enega na 84 minut.

646. Kateri nogometaš je v prvi ligi jeseni dosegel najmanj golov, a na koncu vseeno postal kralj strelcev?
Jože H.

S tem se lahko pohvali Ismet Ekmečić. Napadalec Olimpije je v jesenskem delu sezone 1997/1998 v nasprotne mreže pospravil le štiri žoge, razživel se je spomladi, ko je med drugim zabil tudi dva hat-tricka in na koncu z 21 goli postal kralj strelcev.