Primožu Kozmusu manjka le še medalja na evropskih prvenstvih. Foto: Reuters
Primožu Kozmusu manjka le še medalja na evropskih prvenstvih. Foto: Reuters
Ivan Tihon
Ivan Tihon - trikratni svetovni in enkrat evropski prvak. Nad atletom iz Belorusije visi velika senca dvoma, saj so ga večkrat ujeli pri jemanju dopinga. Foto: EPA
Kodži Murofuši
Kodži Murofuši je poleg Jurija Sediha edini metalec kladiva, ki je v svoji karieri postal olimpijski, svetovni in celinski prvak. Foto: EPA

Rubrika Športni SOS je tokrat pod lupo vzela najuspešnejše metalce kladiva pri nabiranju medalj na največjih tekmovanjih. Še vedno ste vabljeni, da v rubriki sodelujete z vprašanji o športu, športni zgodovini in športni statistiki.

158. Kako uspešen je Primož Kozmus pri nabiranju medalj na največjih tekmovanjih v primerjavi z najboljšimi metalci v zgodovini?
Aljoša

Primerjava števila medalj na največjih tekmovanjih morda ni najboljša, saj so se svetovna prvenstva začela šele leta 1983, tako so vrhunski metalci kladiva pred tem medalje lahko osvajali le na olimpijskih igrah in evropskih prvenstvih.

Po žlahtnosti medalj je najuspešnejši metalec kladiva Jurij Sedih, ki je na velikih tekmovanjih osvojil osem medalj, od tega je bilo kar šest zlatih. Olimpijski prvak je postal leta 1976 in 1980, leta 1988 pa je bil drugi. Svetovni prvak je postal leta 1991, evropski pa v letih 1978, 1982 in 1986. Ukrajinec, ki je vse svoje medalje osvojil za Sovjetsko zvezo, je tudi svetovni rekorder. V finalu evropskega prvenstva v Stuttgartu 1986 je kladivo vrgel 86,74 metra daleč.

V spodnji tabeli je lestvica desetih najuspešnejših atletov, ki so medalje nabirali na olimpijskih igrah, svetovnih in celinskih prvenstvih.

AtletDržavaZ-S-BSk.
Jurij SedihSovj. zveza6-2-08
Ivan TihonBelorusija4-0-15
Kodži MurofušiJaponska3-4-29
Sergej LitvinovSovj. zveza3-2-16
John FlanaganZDA3-0-03
Andrej AbduvalijevSZ/Tad/Uzb3-0-03
Gyula ZsivotskyMadžarska2-3-16
Primož KozmusSlovenija2-2-15
Krizstian ParsMadžarska2-2-15
Romuald KlimSovj. zveza2-2-04

159. Ali je kdaj v zgodovini nogometaš na eni tekmi dosegel hat trick hat trickov (torej 9 golov)?
Luka Vodnik

Da, to se je že zgodilo večkrat. Na mednarodnih reprezentančnih tekmah je to uspelo trem igralcem. Na olimpijskih igrah 1908 je Sophus Nielsen zabil 10 golov za zmago Danske proti Franciji A (17:1), štiri leta pozneje pa je na istem turnirju to ponovil še Gottfried Fuchs pri zmagi Nemčije nad Rusijo (16:0). Absolutni rekord pa je v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2002 dosegel Archie Thompson, ki je pri simultanki Avstralije nad Ameriško Samoo zabil kar 13 golov, kar smo v Športnem SOS-u že poročali. Devet golov ali več je bilo nekajkrat doseženih v različnih nižjeligaških ali pokalnih konkurencah.