Francisco Clavet je osvojil osem turnirjev na seriji ATP. Foto: EPA
Francisco Clavet je osvojil osem turnirjev na seriji ATP. Foto: EPA
Vicki Nelson Dunbar in Jean Hepner
Vicki Nelson Dunbar se spominja dvoboja: 'V točki je bilo ogromno balončkov, ki sva si jih podajali z osnovne črte. Po dvoboju sem se opravičila linijskim sodnikom, ki so morali sedeti tako dolgo, najbrž so bili že precej utrujeni in zaspani.' V naslednjem krogu je Vicki Nelson izgubila proti Michaeli Washington s 7:5, 5:7, 6:0. Dve leti kasneje je v Sao Paulu osvojila svoj edini turnir serije WTA.

Športni SOS tokrat odgovarja na dve teniški vprašanji. Še vedno ste vabljeni, da v rubriki sodelujete z vprašanji o športu, športni zgodovini in športni statistiki.

152. Koliko so trajali najkrajši dvoboji na grand slamih?
Matija Klančar

Na vseh grand slamih niso merili časa prav vseh dvobojev. Najkrajši moški dvoboj, ki se je končal brez predaje, je na turnirjih za grand slam trajal 36 minut. William Renshaw je leta 1881 potreboval dobre pol ure, da je v finalu premagal Johna Hartleyja in osvojil prvega od sedmih turnirjev na sveti travi. V ženski konkurenci pa je Suzanne Lenglen v finalu Wimbledona 1922 ugnala Mollo Mallory s 6:2 in 6:0. Za zmago je potrebovala 23 minut, nekateri viri pravijo, da je trajal le 20 minut.

Najkrajši dvoboj na turniju ATP je trajal sicer 25 minut, toliko je Francisco Clavet potreboval leta 2001, ko je v 1. krogu Šanghaja z dvema kravatama izločil Jianga Šana.

153. Zanima me, koliko je največje število nepretrganih izmenjavanj udarcev čez mrežo, igralcev med točko (tako imenovan rally) pri tenisu.
Rok Marolt

Danes v vrhunskem tenisu le redko vidimo točko, v kateri igralca skupaj izmenjata 40 udarcev ali več. Po koncu točke sta običajno oba zadihana in videti izmučena. A rekord na dvobojih pod okriljem turnej ATP in WTA je višji, mnogo višji - 643!

Rekord se je zgodil 24. septembra 1984, ko sta se v 1. krogu turnirja v Richmondu pomerili Američanki Vicki Nelson in Jean Hepner. Točka je trajala kar 29 minut, kar je torej dlje od najkrajšega ženskega dvoboja v zgodovini tenisa! Do maratonske točke je prišlo v podaljšani igri drugega niza, v katerem je Hepnerjeva vodila z 11:10. Po maratonski točki Hepnerjeva, takrat 172. na lestvici WTA, ni več osvojila točke, Vicki Nelson (93. na lestvici WTA) pa je slavila s 6:4 in 7:6 (11).

A to ni bil edini rekord, ki se je zgodil v dvoboju. Tiebreak je trajal kar eno uro in 47 minut, celoten obračun pa 6 ur in 31 minut. Skoraj 20 let je to veljal za najdaljši dvoboj v zgodovini tenisa. Leta 2004 je v uvodnem krogu Roland Garrosa Fabrice Santoro ugnal Arnauda Clementa po 6 urah in 33 minutah. Dvoboj je sicer trajal dva dneva, zadnji niz pa se je končal z izidom 16:14. Ta rekord je bil krepko popravljen leta 2010, ko je John Isner v 1. krogu Wimbledona izmučil Nicolasa Mahuta po 11 urah in 5 minutah. Dvoboj je trajal kar tri dni, v odločilnem nizu pa je bilo 70:68.

Na turnirjih za grand slam je najdaljša točka štela 86 udarcev, kar sta leta 1978 v finalu Roland Garrosa uprizorila Björn Borg in Guillermo Vilas.

Najdaljša točka na letošnjih turnirjih za grand slam je štela 71 udarcev, ki sta jih v Melbournu nanizala Francoza Gilles Simon in Gael Monfils.

Monfils in Simon sta že leta 2011 v Hamburgu nanizala izjemno dolgo točko, v kateri je bilo 61 udarcev.

Nekaj dolgih točk sta v zadnjih letih nanizala tudi Novak Đoković in Andy Murray. V lanskem finalu New Yorka je ena točka trajala 55 udarcev (od 1:40 naprej).

Seveda pa število udarcev ni zagotovilo za kakovostno točko. Veliko vrhunskih točk sta v zadnjih letih uprizorila Roger Federer in Rafael Nadal. Ta iz finala Melbourna 2009 je trajala "le" 14 udarcev, a priča o vrhunskem tenisu.