Mark Selby je naslov svetovnega prvaka posvetil očetu, ki ga je izgubil pri 16 letih. Foto: www.worldsnooker.com
Mark Selby je naslov svetovnega prvaka posvetil očetu, ki ga je izgubil pri 16 letih. Foto: www.worldsnooker.com
Stephen Hendry
Stephen Hendry je v 90. letih osvojil kar sedem naslovov svetovnega prvaka. Foto: EPA
Ronnie O'Sullivan in Ali Carter
Na svetovnih prvenstvih sta se le leta 2008 zgodila kar dva niza 147 točk. To je uspelo Ronnieju O'Sullivanu in Aliju Carterju, ki sta se tudi prebila do finala. Tega pa je z 18:8 dobil O'Sullivan. Foto: EPA
Mark Selby
Mark Selby velja za igralca s počasno igro. Foto: EPA

V ponedeljek se je v Sheffieldu končalo svetovno prvenstvo v snookerju. Mark Selby je v finalu premagal Ronnieja O'Sullivana z 18:14 in s tem prvič postal svetovni prvak. Tokratni Športni SOS odgovarja na vaša vprašanja o snookerju, drugi del odgovorov o tem športu pa bo objavljen v petek.

Še vedno ste vabljeni, da pošiljate svoja vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki. Preverite tudi vsa vprašanja, ki so do zdaj že dobila odgovor.


274. Zdi se mi, da je kravata v posameznem dvoboju (N proti 0) v dvobojih na več iger precej redek pojav. Menim, da je to na svetovnih prvenstvih redkeje, kot se zgodi niz 147 točk. Imam prav?

Gašper Košmrlj

Zmaga brez izgubljene igre je na večini turnirjev dokaj pogost pojavi (ko se igra na tri, štiri ali pet dobljenih iger). Na svetovnih prvenstvih pa že v prvem krogu (in v vseh krogih kvalifikacij) igrajo na vsaj deset dobljenih iger. Občutek bralca Gašperja je tako povsem pravilen.

Začetek moderne dobe snookerja je postavljen v leto 1969, ko so se svetovna prvenstva spremenila v turnirski sistem (prej je svetovni prvak v enem dvoboju branil naslov). V tem času se je le dvakrat zgodilo, da bi v glavnem delu turnirja (kvalifikacije so torej izvzete) igralec napredoval brez izgubljene igre. Prvič se je to zgodilo leta 1974, ko je Anglež John Pulman izločil Sydneyja Leeja z 8:0. Od leta 1977, ko se je svetovno prvenstvo preselilo v Sheffield, ki še danes vsako leto gosti zadnji turnir sezone, se je to zgodilo le leta 1992, ko je John Parrott v uvodnem krogu izločil Eddieja Charltona z 10:0.

Igralci snookerja pa so do zdaj z nizom 147 točk gledalce v Sheffieldu desetkrat dvignili na noge. To so Ronnie O'Sullivan, Stephen Hendry (oba po trikrat), Cliff Thorburn, Jimmy White, Mark Williams in Ali Carter (vsi po enkrat).

275. Koliko časa je potekala najdaljša in najkrajša igra v snookerju?
Žiga Janež

Najdaljša igra na profesionalnih turnirjih je potekala leta 2008, ko sta se v prvem krogu OP-ja Kitajske pomerila Shaun Murphy in Dave Harold. Osma igra je trajala kar 93 minut in 12 sekund, Murphy je s to igro dobil tudi dvoboj s 5:3. Na svetovnih prvenstvih je najdaljša igra trajala 74 minut in 58 sekund. To se je zgodilo leta 2009, ko je Stephen Maguire v osmini finala izločil Marka Kinga s 13:6. Za primerjavo - najhitrejši dvoboj na šest dobljenih iger je trajal vsega 52 minut in 47 sekund, kolikor je Ronnie O'Sullivan leta 2006 potreboval, da je na OP-ju Severne Irske premagal Dominica Dala s 6:0.

Vsega tri minute pa je trajala najkrajša igra. Tony Drago je leta 1997 v 3. krogu turnirja Fidelity Unit Trust International ekspresno dobil igro proti Dannyju Fowlerju. Izid igre je bil sicer 62:0.

276. Koliko časa sta igralca snookerja najdlje igrala, ne da bi potopila katero koli kroglo?
Žiga Janež

Omenjeni dogodek se je na profesionalnih turnirjih zgodil leta 2009, ko sta se v četrtfinalu OP-ja Walesa srečala Mark Selby in Anthony Hamilton. V nekem obdobju sedme igre kar 29 minut nista potopila niti ene krogle! Hamilton je dobil dvoboj s 5:3.

277. Kolikšno je najvišje število osvojenih točk poraženca v posamezni igri? Mislim, da je število lahko blizu 80 točk.
Matjaž Marušič

Na profesionalnih turnirjih je 92 točk najvišje število točk poraženca. Leta 1992 je Sean Strorey v kvalifikacijah za OP Azije dobil igro proti Grahamu Crispeyju s 93:92.