Ronnie O'Sullivan je velemojster snookerja. Na profesionalnih turnirjih je 12-krat nanizal 147 točk, s čimer je rekorder. En maksimalni niz manj je uspel Stephenu Hendryju. Foto: EPA
Ronnie O'Sullivan je velemojster snookerja. Na profesionalnih turnirjih je 12-krat nanizal 147 točk, s čimer je rekorder. En maksimalni niz manj je uspel Stephenu Hendryju. Foto: EPA
Steve Davis
Prvi tekmovalec, ki je na profesionalnih turnirjih naredil niz 147, je bil Steve Davis. Od njegovega dosežka je letos minilo 32 let. Foto: EPA
Dave Harold
Dave Harold je svoj edini turnir, ki šteje za jakostno lestvico, osvojil leta 1993 (OP Azije). Foto: EPA

Sheffield je že dobra tri desetletja v drugi polovici aprila in na začetku maja v znamenju svetovnega prvenstva v snookerju. Nič drugače ni niti letos, rubrika Športni SOS tako prvič odgovarja na vprašanji iz tega športa.

Še vedno ste vabljeni, da pošiljate svoja vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki. Preverite tudi vsa vprašanja, ki so do zdaj že dobila odgovor.


269. Ali se je že kdaj zgodilo, da bi kdo v snookerju zmagal z več kot 147:0? Torej, na začetku, preden se break začne, da nasprotnik belo kroglo v luknjo, zmagovalec pa nato začne popolni break?

Gašper Košmrlj

Sveti gral snookerja je break, v katerem igralcu uspe nanizati 147 točk. To pomeni, da vseh 15 rdečih krogel nadgradi s črno kroglo (15 x 8 = 120 točk), nato pa v pravilnem vrstnem redu pospravi še vseh sedem barv, ki mu prinesejo dodatnih 27 točk.

Do zdaj je bilo na profesionalnih turnirjih 105 tovrstnih iger. Nekajkrat pa se je že pripetil scenarij, ki ga opisuje bralec Gašper. Prvi 147 na svetovnih prvenstvih, ki jih od leta 1977 vsako leto gosti Sheffield, se je zgodil 23. aprila 1983, ko je Cliff Thorburn v 2. krogu premagal Terryja Griffithsa (13:12). Zgodovinska je bila četrta igra, ko se Griffithsu pri enem izmed udarcev ni uspelo dotakniti nobene rdeče krogle, s čimer je naredil prekršek, Thorburn je povedel s 4:0, Kanadčanu pa je nato uspelo nanizati še popolni niz. Tisto igro je tako dobil z izidom 151:0. Ta igra je znana tudi po tem, da je Thorburn povsem po naključju zadel prvo rdečo žogo (več v spodnjem videu).

V teoriji lahko igralec snookerja v enem nizu osvoji celo 155 točk. Če igralec naredi prekršek (ne zadene krogle, ki bi jo moral), njegov nasprotnik pa nima "čistega pogleda" na vseh 15 rdečih krogel, si lahko izbere katero koli pisano kroglo kot 16. rdečo, nato jo nadgradi s črno ter nadaljuje s prej opisano serijo 147 točk. Na največjih tekmovanjih je mejo 147 presegel le Jamie Burnett, ki je leta 2004 v kvalifikacijah OP-ja Velike Britanije dosegel 148 točk. Na več uradnih treningih naj bi igralci sicer tudi že dosegli 155 točk.

Najvišje število točk, ki ga je igralec dosegel v eni igri profesionalnega dvoboja, je 167, kolikor jih je Dominic Dale na svetovnem prvenstvu leta 1999 osvojil proti Nigelu Bondu. Od tega je 44 točk dobil zaradi kazni ob vseh zgrešenih udarcih Bonda.

270. V prvem krogu obračuna med Alijem Carterjem in Šjaom Gudongom je Kitajec zgrešil 5 snookerjev in s tem nasprotniku podaril 20 točk. Koliko je rekord?
Gašper Košmrlj

Snooker pomeni položaj, ko igralec na potezi "ne vidi" krogle, ki jo mora zadeti. Z drugimi besedami, kroglo lahko doseže le s pomočjo odboja od roba mize. Če mu to ne uspe, dobi točkovno kazen (običajno štirih točk), hkrati pa je kaznovan še s tem, da mora ponoviti svoj udarec. Pet zgrešenih udarcev Gudonga še zdaleč ni rekord. Na turnirjih najvišje ravni ima neslavni rekord Anglež Dave Harold, ki je na mastersu 2007 proti Kitajcu Liu Songu zgrešil kar 14 zaporednih udarcev, s čimer je nasprotniku podaril 56 točk. V spodnjem videu si oglejte, kako je Ronnie O'Sullivan leta 2009 proti Johnu Higginsu zgrešil šest zaporednih snookerjev.

Cliff Thornburn - prvi 147 na svetovnih prvenstvih


Šest zgrešenih snookerjev Ronnieja O'Sullivana