Jennifer Capriati je v Melbournu 2002 osvojila zadnjega od svojih treh turnirjev za grand slam. Foto: Reuters
Jennifer Capriati je v Melbournu 2002 osvojila zadnjega od svojih treh turnirjev za grand slam. Foto: Reuters

Na portalu Športni SOS tudi tokrat odgovarjamo na vaše teniško vprašanje. Še vedno ste vabljeni k pošiljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.


Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

1.379. Kolikokrat se je zgodilo, da je v finalu turnirja za grand slam tekmovalec zmagal po rešeni žogici za turnir? Sam se ne spomnim, da bi se v zadnjih letih to zgodilo.
Enigma

V finalih turnirjev za grand slam se je to pripetilo natanko trikrat.

Prvi tovrstni primer sega v leto 2002, ko sta se v finalu Melbourna pomerili Jennifer Capriati in Martina Hingis. Švicarka je uvodni niz dobila s 6:4, v drugem pa zapravila štiri žogice za zmago (eno pri vodstvu s 5:3, dve pri vodstvu s 6:5 in eno v podaljšani igri). Capriatijeva je dobila podaljšano igro z 9:7, v zadnjem nizu pa je tehtnico popolnoma obrnila na svojo stran, saj je niz dobila s 6:2.

Gaston Gaudio in Guillermo Coria sta leta 2004 poskrbela za zadnji pariški finale, ki je trajal pet nizov. Foto: EPA
Gaston Gaudio in Guillermo Coria sta leta 2004 poskrbela za zadnji pariški finale, ki je trajal pet nizov. Foto: EPA

Drugi primer se je zgodil na Rolandu Garrosu leta 2004, tik preden je svojo vladavino tam začel Rafael Nadal. Takrat sta v argentinskem finalu igrala Gaston Gaudio in Guillermo Coria, ki je finale začel kot iz sanj, saj v uvodnem nizu ni izgubil niti igre, drugi niz pa je dobil s 6:3. Nato pa so se za Corio začele težave, videti je bil izmučen, imel je težave s krči, na trenutke je komaj hodil in naslednja niza je tako izgubil s 6:4 in 6:1. V zadnjem je povedel s 6:5 in imel na svoj servis dve žogici za zmago, ki pa ju je zapravil in do konca dvoboja ni več dobil niti igre.

Zadnji primer se je zgodil leto pozneje – v Wimbledonu 2005, ko sta ameriški finale sestavljali Venus Williams in Lindsay Davenport. Ta je uvodni niz dobila s 6:4, starejša sestra Williams pa drugega v podaljšani igri na 7:4. V odločilnem nizu je pri izidu 4:5 na servis Williamsove imela Davenportova priložnost za zmago, a se je Venus rešila z winnerjem in niz pozneje dobila z 9:7. Dvoboj je trajal dve uri in 45 minut, kar je največ v zgodovini ženskih finalov na sveti travi.

Še povzetek v tabeli

TurnirZmagovalecPoraženecIzid
Melbourne 2002Jennifer CapriatiMartina Hingis4:6, 7:6 (7), 6:2
Pariz 2004Gaston GaudioGuillermo Coria0:6, 3:6, 6:4, 6:1, 9:7
Wimbledon 2005Venus WilliamsLindsay Davenport4:6, 7:6 (4), 9:7

Če pa upoštevamo še primere, ko je igralec v kateri koli fazi turnirja ubranil žogico za zmago in pozneje osvojil turnir, dobimo precej več primerov. Zadnji tak se je pripetil lani v Melbournu, ko je Caroline Wozniacki v drugem krogu Hrvatici Jani Fett rešila dve žogici za zmago, nato pa sama slavila zmago s 3:6, 6:2 in 7:5 ter slaba dva tedna pozneje osvojila svoj edini turnir za grand slam.

1.380. Kateri teniški igralci so na svojem zadnjem grand slamu, na katerem so igrali, zmagali in potem na turnirjih velike četverice niso več igrali? Eden od teh je Pete Sampras.
Peter K.

Tako je, Pete Sampras je bil eden od teh, v odprti dobi pa so bile ob njem še tri ženske.

IgralecTurnirOpomba
Ann JonesWimbledon 1969V posamični konkurenci je še igrala nekaj let, a nikoli več na grand slamih. Na turnirjih velike četverice je v letih 1975 in 1977 še igrala v konkurenci dvojic.
Pete SamprasNew York 2002To je bil za Samprasa zadnji odigrani turnir. Uradno se je upokojil šele leto pozneje, pred New Yorkom 2013.
Marion BartoliWimbledon 2013Igrala je še nekaj tednov in se upokojila po turnirju v Cincinnatiju.
Flavia PennettaNew York 2015V sploh prvem italijanskem finalu na grand slamih je ugnala Roberto Vinci in že v zahvalnem govoru napovedala upokojitev. Igrala je do konca sezone.