Letošnji Melbourne je pripadel Sabalenki. Foto: AP
Letošnji Melbourne je pripadel Sabalenki. Foto: AP

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaše teniško vprašanje. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

Sorodna novica Ribakino v finalu Melbourna čaka Sabalenka

2076. Opazil sem, da na letošnjem Odprtem prvenstvu Avstralije v polfinalnih obračunih nastopajo le tekmovalke t. i. "vzhodnega bloka". Zanima me, ali je to pogost pojav v polfinalih velikih teniških turnirjev. Glede na nihanje ženskega tenisa bi rekel, da je to bolj izjema kot pravilo.
Dean Vasiljevič

V polfinalu letošnjega Melbourna so igrale Jelena Ribakina, Viktorija Azarenka, Arina Sabalenka in Magda Linette.

Zastopanost "vzhodnega bloka" oziroma Vzhodne Evrope sploh ni tako redka. Pregledal sem vse polfinale grand slamov v tem tisočletju. V polfinalih je bilo največ prav igralk iz Vzhodne Evrope (kamor sem zgolj v ta namen in delitve Evrope na približno dva podobno velika pola štel tudi države nekdanje Jugoslavije in Grčijo).

Del svetaŠtevilo polfinalnih nastopov
Vzhodna Evropa130
Zahodna Evropa97
Severna Amerika97
Azija13
Avstralija9
Južna Amerika4
Afrika2
Sorodna novica Letos nepremagljiva Sabalenka v treh nizih do avstralske krone

Poglejmo še vse preostale turnirje v tem stoletju, ko so v polfinalu igrale le tenisačice iz Vzhodne Evrope (kot sem že namignil zgoraj, Evrope nisem razbil v več geografskih enot, ampak zgolj dve).

Melbourne 2008: Marija Šarapova (Rusija), Jelena Janković (Srbija), Ana Ivanović (Srbija), Daniela Hantuchova (Slovaška).

Roland Garros 2008: Dinara Safina (Rusija), Svetlana Kuznjecova (Rusija), Jelena Janković (Srbija), Ana Ivanović (Srbija).

Roland Garros 2021: Barbora Krejčikova (Češka), Maria Sakkari (Grčija), Anastasija Pavljučenkova (Rusija), Tamara Zidanšek (Slovenija).