Andreja Grašič Koblar je v Naganu 1998 le za las zgrešila olimpijsko medaljo. Foto: MMC RTV SLO
Andreja Grašič Koblar je v Naganu 1998 le za las zgrešila olimpijsko medaljo. Foto: MMC RTV SLO

Prva biatlonca, ki sta v svetovnem pokalu dobila točke za Slovenijo, pa sta Boštjan Lekan in Andreja Grašič. Slovenski biatlonci so se v sezoni 1991/1992 udeležili le olimpijskih iger v Albertvillu. Prvi nastop v svetovnem pokalu pa so dočakali na uvodni tekmi tiste sezone, med 17. in 19. decembrom na Pokljuki.

Na 20-kilometrski preizkušnji za moške je Boštjan Lekan osvojil 14. mesto. Za zmagovalcem Patriceom Baillyem je z enim zgrešenim strelom zaostal dve minuti in 41 sekund. Prve ženske točke pa je leto pozneje, 9. decembra 1993, v Bad Gasteinu osvojila Andreja Grašič, ki je bila 24.

Največje ime biatlonske zgodovine je Norvežan Ole Einar Bjoerndalen. 40-letni tekmovalec ima v svetovnem pokalu 94 posamičnih zmag, 7-krat je bil najboljši tudi na Pokljuki. Na olimpijskih igrah je dobil 13 odličij, od tega osem zlatih, s čimer sodi med najuspešnejše zimske športnike vseh časov. Prvič je nastopil že v Lillehammerju leta 1994, in to so tudi edine igre, na katerih ni stopil na zmagovalni oder. Medaljo je osvojil v vseh šestih disciplinah olimpijskega programa, zlata mu manjka le na tekmah s skupinskim štartom. Ta disciplina je bila prvič na sporedu olimpijskih iger v Torinu leta 2006. Takrat je Björndalen tretji.