Tomaž Razingar in Rok Tičar sta dosegla vsak po dva gola ob zadnji zmagi Slovenije med elito. Foto: www.alesfevzer.com
Tomaž Razingar in Rok Tičar sta dosegla vsak po dva gola ob zadnji zmagi Slovenije med elito. Foto: www.alesfevzer.com

zmaga v najmočnejšem rangu svetovnega hokeja je stara štiri leta.

Leta 2011 so risi v skupini za obstanek s 5:2 odpravili Latvijo. Po dva gola sta zabila Tomaž Razingar in Rok Tičar, ki sta v ekipi tudi za letošnje svetovno prvenstvo na Češkem, enkrat pa je mrežo zatresel Rok Pajič. V sedmih nastopih na svetovnem prvenstvu je Slovenija dosegla šest zmag.

Zadnjič je Slovenija med elito nastopila leta 2013, ko je bil turnir v Stockholmu in Helsinkih. Risi so igrali v švedski prestolnici in izgubili vseh sedem tekem v predtekmovanju. Ob spremenjenem tekmovalnem sistemu skupine za obstanek ni bilo.

Prve tri zmage so slovenski hokejisti med elito dosegli že ob debiju v Jönköpingu, ko so v skupini za obstanek ugnali Japonsko (4:3), Poljsko (4:2) in Italijo (4:0). Dvakrat je Slovenija slavila tudi v Innsbrucku pred desetimi leti, ko je bila v skupini za obstanek boljša od Danske (4:3) in ob treh golih Iva Jana Avstrije (6:2).

Kopitar, Muršak in Razingar imajo severnoameriške prstane
V slovenski izbrani vrsti, ki jo Matjaž Kopitar pelje v Ostravo, so trije hokejisti, ki so v svojih karierah že bili zmagovalci po rangu treh najmočnejših severnoameriških lig, Lige NHL, AHL in ECHL. Prstane imajo doma Anže Kopitar, ki je bil dvakrat zmagovalec najmočnejše lige na svetu, oba Stanleyjeva pokala pa je osvojil z Los Angeles Kings, Jan Muršak, ki je sezono 2012/13 zaradi stavke v NHL-u začel v Ljubljani pri Olimpiji, nato pa se je ob koncu lockouta pridružil Detroitu, ta pa ga je poslal v podružnično moštvo Grand Rapids Griffins, ki je slavilo v AHL-u, in Razingar, ki je pred 15 let z moštvom Peoria Riverman osvojil Kelly Cup v ECHL-u.