Iztok Čop je bil vpleten v kar štiri od petih slovenskih zmag v Luzernu, trikrat je slavil skupaj z Luko Špikom, enkrat pa sam v enojcu. Foto: Jernej Slivnik
Iztok Čop je bil vpleten v kar štiri od petih slovenskih zmag v Luzernu, trikrat je slavil skupaj z Luko Špikom, enkrat pa sam v enojcu. Foto: Jernej Slivnik
Luzern, veslanje, Rdeče jezero
Luzern z Rdečim jezerom ostaja veslaška meka, ki gosti najpomembnejšo tekmo sezone. Foto: EPA

V zgodovino tekem na slovitem Rdečem jezeru so se z odličnimi dosežki za vselej zapisali tudi slovenski veslači: kar 26-krat so stali na stopničkah za zmagovalce, od tega petkrat tudi na najvišji. Trikrat sta v dvojnem dvojcu zmagala Iztok Čop in Luka Špik, enkrat je bil Čop najboljši v enojcu, peto zmago pa sta dosegla blejska veslača v dvojcu s krmarjem.

Pet čolnov v razmiku pol sekunde!
Kdo sta bila veslača, ki sta s krmarčkom Gorazdom Slivnikom dosegla sploh prvo slovensko zmago na Rdečem jezeru in katerega leta? Leta 1989 sta v dvojcu s krmarjem zmagala Milan Janša in Robert Krašovec.

Nepozabna zmaga slovenskih veslačev, ne samo zato, ker je bila prva za slovensko veslanje, ampak tudi zato, ker takega finala v Luzernu najbrž še ni bilo. O zmagi je odločil fotofiniš - prvih pet posadk je namreč priveslalo skozi cilj v dobre pol sekunde (!), za Krašovcem in Janšo sta zaostala tudi legendarna italijanska veslača Camine in Giuseppe Abbagnale ter tudi najboljši veslač vseh časov Britanec Steven Redgrave, ki je tedaj veslal s Simonom Berisfordom.

Spomini trenerja Milana Janše na premierno zmago

Najpravičnejša in najlepša proga na svetu
Luzern je mondeno švicarsko letovišče v istoimenskem kantonu, o veslaški progi na Rdečem jezeru pa govorijo kot o najboljši, najpravičnejši in najlepši na svetu. Veslači pravijo, da se z njo lahko kosa samo še proga na Blejskem jezeru. Zato najbrž ni naključje, da sta bila prav Luzern in Bled največkrat prizorišči članskih svetovnih prvenstev – po štirikrat. Prvo svetovno prvenstvo v Luzernu je bilo leta 1962, drugo leta 1974, tretje leta 1982, zadnje pa leta 2001.

Veslaška proga na Rdečem jezeru je v veslaškem svetu nekaj posebnega. Na finalu svetovnega pokala v Luzernu se vedno zbere vse, kar v veslaškem športu leze in gre. Pri tem tudi ni nepomembno, da je sedež Mednarodne veslaške zveze v Švici in da zvezo že vrsto let vodijo Švicarji (zdaj Denis Oswald, pred njim Thomas Keller). Torej – je proga na Rdečem jezeru res tako izjemna ali ji pri tem slovesu pomaga močan vpliv Švicarjev v svetovnem veslanju?

Slovenski selektor Janša o progi v Luzernu