Nigel Mansell je leta 1992 na 16 dirkah kar 14-krat začel s prvega štartnega mesta. Foto: EPA
Nigel Mansell je leta 1992 na 16 dirkah kar 14-krat začel s prvega štartnega mesta. Foto: EPA
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel ima že 37 zmag, kar ga uvršča na četrto mesto na večni lestvici. Pred njim so le Michael Schumacher (91), Alain Prost (51) in Ayrton Senna (41). Foto: EPA

Avstralec in Nemec sta tudi letos zagotovila konstruktorski naslov za ekipo Red Bull. Vettel je na 17 dirkah v sezoni zmagal kar 11-krat. Še zmago več sta Red Bullova dirkača dosegla v najuspešnejši sezoni moštva doslej - leta 2011.

Osem zmag Senne, sedem Prosta
Rekord po zmagah v eni sezoni ima sicer McLaren, ki je v sezoni 1988 dobil 15 od 16 dirk. Takrat je svetovni prvak postal Ayrton Senna (8 zmag), podprvak pa je bil njegov moštveni kolega Alain Prost (7 zmag).

Priložnost izkoristil Berger
Edino preostalo zmago je dosegel Gerhard Berger, ki je s Ferrarijem slavil v Monzi. V kvalifikacijah sta bila na vrhu sicer oba McLarna. Prost je odstopil zaradi tehničnih težav, Senna pa je vodil vse do predzadnjega kroga, pri prehitevanju Jeana Louisa Schlesserja pa je trčil ob Francoza in zato moral odstopiti.

1988: 15 zmag in 15 kvalifikacij
V tisti sezoni je McLaren zbral prav tako 15 kvalifikacijskih zmag (Senna 13, Prost 2), edina preostala pa je prav tako pripadla Bergerju, ki je bil najhitrejši v Silverstonu, kjer pa je dirko nato končal na devetem mestu.

Hamilton pokvaril popolno leto Red Bulla
Red Bull je v letu 2011 zbral kar 18 kvalifikacijskih zmag. Vettel je dirko s prvega mesta začel 15-krat, Mark Webber pa trikrat. Edina preostala zmaga je uspela Lewisu Hamiltonu, ki je bil najhitrejši na VN Koreje (dirko je nato dobil Vettel, Hamilton pa je bil drugi).

Williams nanizal 24 kvalifikacijskih zmag
Najdaljši niz zaporednih pole positionov v zgodovini formule ena sicer pripada Williamsu, ki je v sezonah 1992 in 1993 nanizal kar 24 zaporednih kvalifikacijskih zmag. Serija se je začela v Franciji 1992 (osma dirka sezone), končala pa leto kasneje na zadnji dirki sezone v Avstraliji. V tem času je Prost zbral 13 PP-jev, Nigel Mansell 8, Damon Hill dva, Riccardo Patrese pa enega.