Rafael Nadal in Roger Federer sodita med najboljše tenisače do sedaj. Foto: EPA
Rafael Nadal in Roger Federer sodita med najboljše tenisače do sedaj. Foto: EPA
število prostih metov
Številke od 1 do 3 so rezervirane za oznako prostih metov. Foto: Fibin pravilnik
košarkarske številke
Mednarodna košarkarska zveza na turnirjih pod svojim okriljem dovoljuje številke od 4 do 15. Foto: Fibin pravilnik

V petek je minilo 40 let od uvedbe te lestvice, o čemer smo na portalu Športni SOS tudi poročali. Tokrat odgovarjamo na vprašanje, ki se je porodilo ob tej obletnici, v drugem vprašanju pa se dotikamo košarkarskih pravil.

Še vedno ste vabljeni, da pošiljate svoja vprašanja iz športa, športne zgodovine in statistike. Zaradi teniškega turnirja v New Yorku in evropskega prvenstva v košarki, so zaželena predvsem vprašanja iz omenjenih športov. Sprašujete lahko seveda tudi o drugih športih. Vabljeni k sodelovanju!


163. Kateri tenisač ima rekord osvojenih točk v enem letu na lestvici ATP?

Uporabnik Mojega spleta SAFboy

Največje število točk je imel Rafael Nadal, ki je imel 20. aprila 2009 na svojem računu 15.390 točk. Takrat je bil aktualni zmagovalec Roland Garrosa, Wimlbedona in Melbourna (vsi vredni po 2.000 točk), ter petih mastersov (vrednih po 1.000 točk).

Drugo najvišje število točk pripada Novaku Đokoviću, ki je imel 12. septembra 2009 v svoji statistiki 14.720 točk.

Kje je Roger Federer, se nemara sprašujete. Današnji sistem je v veljavi od leta 2009, pred tem je bilo število točk vredno (približno) polovico današnje vrednosti. Federer je imel pred tem rekord 20. novembra 2006, ko je imel v lasti 8.370 točk. A če bi te vrednotili tako, kot se jih danes, bi imel na lestvici 15.725 točk, kar je torej več od Nadalovega rekorda.

Omenimo še Peta Samprasa, ki je imel 4. julija 1994 natanko 5.405 točk (takrat je bil sistem spet nekoliko drugačen, kot je bil v času med letoma 2000 in 2008). Če bi njegove točke prevedli na današnji sistem, bi to zneslo 13.180 točk.

164. Zakaj imajo košarkarji v reprezentancah številke dresov od 4 naprej?
Gregor Zupančič

Sodniki ob posamezni situaciji zapisnikarski mizi identificirajo posameznega košarkarka s prsti, ki ponazarjajo njegovo številko na hrbtu, možne številke so od 4 do 15 (simboli so prikazani na kolažu slik na desni strani). Številke od 1 do 3 pa so rezervirane za proste mete, sodniki namreč s prsti pokažejo koliko prostih metov bo posamezni igralec izvajal (prav tako kolaž slik na desni strani).

Mednarodna košarkarska zveza sicer svojim panožnim zvezam dovoljuje, da v državnih prvenstvih in pokalnih tekmovanjih lahko same krojijo pravila številk, edina Fibina zahteva je, da mora imeti košarkaš na svojem dresu največ dvomestno številko.