Dudelange je v 1. krogu Evropske lige izgubil proti Milanu z 0:1. Foto: Reuters
Dudelange je v 1. krogu Evropske lige izgubil proti Milanu z 0:1. Foto: Reuters
Nogometaši Hoffenheima
Nogometaši Hoffenheima so novinci v letošnji Ligi prvakov. Postali so 13. nemška ekipa v tem tekmovanju, s čimer so na vrhu ujeli Špance, ki so v Ligi prvakov prav tako igrali s 13 klubi. Foto: Reuters

Tokrat na portalu Športni SOS odgovarjamo na vaša vprašanja o Ligi prvakov in Evropski ligi. Še vedno ste vabljeni k pošiljanju vprašanj.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.
Naročite se na podkast SOS odmev!


1.229. Katere države članice Uefa niso še nikoli imele predstavnika v skupinskem delu Lige prvakov?

Aleš Smerdel

Te države - bolj natančno rečeno nogometne zveze - so: Albanija, Andora, Armenija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Estonija, Ferski otoki, Gibraltar, Gruzija, Irska, Islandija, Kosovo, Latvija, Liechtenstein, Litva, Luksemburg, Makedonija, Malta, Moldavija, Severna Irska, San Marino in Wales.

1.230. Koliko različnih klubov je za posamezno držav igralo v Ligi prvakov (predvsem me zanima, katera država je imela največ različnih klubov v skupinskem delu, mogoče Francija/Španija)?
Aleš Smerdel

Pravilni odgovor je Španija in Nemčija. Obe evropski velesili se ponašata s podatkom, da je v Ligi prvakov igralo po 13 njunih klubov.

Španija (13 klubov - spodaj je število sezon)
23: Barcelona, Real Madrid
11: Valencia
9: Atletico Madrid
5: Deportivo, Sevilla
3: Villarreal
2: Athletic Bilbao, Real Sociedad
1: Betis, Celta Viga, Mallorca, Malaga

Nemčija (13)
22: Bayern
13: Borussia Dortmund
11: Bayer
8: Schalke
7: Werder
3: Stuttgart
2: Borussia M, Hamburg, Wolfsburg
1: Hertha, Hoffenheim, Kaiserslautern, Leipzig

1.231. Katere države članice UEFA pa še nikoli niso imele predstavnika v skupini Lige Evropa? (če se ne motim, ima letos Luksemburg prvič ekipo v skupinskem delu). Mislim, da od večjih nogometnih držav npr. BiH ni nikoli imela kluba v skupinskem delu, to drži?
Aleš Smerdel

Čeprav obstaja Evropska liga bistveno manj časa kot Liga prvakov, pa je seznam držav brez predstavnika še krajši. Na njem jih je le 16, med njimi pa res ni Luksemburga, ki mu je letos prvenec uspel z Dudelangom.

Brez nastopa so še: Andora, Armenija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Estonija, Ferski otoki, Gibraltar, Gruzija, Islandija, Kosovo, Liechtenstein, Litva, Malta, Severna Irska, San Marino in Wales.