Slovenija je letos na olimpijskih igrah izgubila proti Švedski. Foto: EPA
Slovenija je letos na olimpijskih igrah izgubila proti Švedski. Foto: EPA
Avstrijski smučarji
Avstrijski smučarji imajo največ uspeha na ekipnih tekmah. V Pjongčangu so osvojili srebro. Foto: EPA

Ta teden v Areju poteka zadnje dejanje svetovnega pokala alpskih smučarjev. Ravno danes bo na sporedu 20. ekipna tekma v zgodovini treh največjih tekmovanj. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.


1.126. Kakšno je razmerje zmag in porazov slovenskih alpskih smučarjev na ekipnih tekmah (z zmagami in porazi mislim dvoboje država proti državi in ne posamezniki)? Lahko bi pogledali vse tekme (svetovni pokal, SP, OI).

Jernej Rus

Na kratko - ne prav dober.

Slovenski alpski smučarji so do finala te sezone v Areju na ekipnih tekmah na izpadanje sodelovali 11-krat, veselili pa so se ene same zmage. Ta je bila dosežena leta 2013, ko so na svetovnem prvenstvu v Schladmingu v osmini finala premagali Norveško (2:2, odločal je boljši seštevek časov). Nato so v naslednji fazi tekmovanja morali priznati premoč Avstriji, ki je pozneje osvojila zlato medaljo.

Slovenski alpski smučarji so na teh tekmah sicer največkrat izgubili proti Italiji (3), Norveški in Švedski (po 2-krat), po en poraz pa so utrpeli proti Avstriji, Kanadi in Nemčiji.

1.127. Ali je Avstrija najbolj uspešna država na ekipnih tekmah?
Mihael Fartek

Tako je, Avstrija ima na ekipnih tekmah - kamor poleg tistih na izpadanje štejemo še pet tekem, kjer so o končnih uvrstitvah odločale točke - največ uspeha, saj se je na kar 14 od 19 uvrstila na zmagovalni oder. Podrobnosti so v spodnji tabeli.

Država123Skupaj
Avstrija64414
Švica4239
Nemčija3216
Švedska24612
Francija2035
Italija1214
Češka1001
ZDA0202
Norveška0112
Kanada0101
Slovaška0101

Opomba: V stolpcih 1, 2 in 3 je število uvrstitev na stopničke na vseh tekmah v svetovnem pokalu, svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah.