Portugalski na prvih petih tekmah ni uspelo zmagati po 90 minutah, a so vseeno v svojem petem polfinalu na EP-jih. Foto: Reuters
Portugalski na prvih petih tekmah ni uspelo zmagati po 90 minutah, a so vseeno v svojem petem polfinalu na EP-jih. Foto: Reuters
Ricardo Quaresma
Na obeh tekmah na izpadanje je zadnjo piko na i postavil Ricardo Quaresma. Foto: Reuters

Med prvenstvom v Franciji na portalu Športni SOS v rubriki Zadnja minuta odgovarjamo na vaša nogometna vprašanja, krajši prispevek je vsak večer objavljen tudi na TV Slovenija 2 ob 20.50 v okviru studijskega programa.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


783. Portugalska je na tem prvenstvu remizirala že petkrat (če upoštevamo izide po 90 minutah). Ali je to rekord?

Miloš

Portugalci so na tem evropskem prvenstvu že pisali zgodovino. Postali so namreč prvi, ki so se v boje na izpadanje uvrstili brez ene same zmage. Tudi v osmini finala so po 90 minutah proti Hrvaški igrali neodločeno (0:0), nato se je v četrtfinalu ponovila podobna zgodba proti Poljski (1:1), kar pomeni, da so na tem turnirju po rednem delu tekem zbrali kar pet remijev! To do zdaj ni uspelo še nobeni reprezentanci. Prejšnji rekord so bili namreč "le" trije remiji, kar je uspelo naslednjim reprezentancam.

1980: Italija
1984: Portugalska, Španija
1996: Anglija, Češka, Francija, Nemčija, Španija
2004: Švedska
2012: Italija

784. Katera reprezentanca, ki je osvojila naslov evropskega prvaka, je ob tem zbrala najmanj zmag po 90 minutah?
Miloš

To je Češkoslovaška, ki leta 1976 ni dobila nobene tekme po 90 minutah. V polfinalu je najprej v Zagrebu v podaljšku premagala Nizozemsko s 3:1, nato v Beogradu po strelnjanju 11-metrovk še Nemčijo. Vse štiri tekme na EP-ju 1976 so se sicer končale brez zmagovalca po 90 minutah.

Odkar obstaja skupinski del, ima najmanj takih zmag Danska. Ta je leta 1992 v skupini premagala le Francijo (remizirala je z Anglijo, izgubila pa proti Švedski), v bojih na izpadanje je v finalu po 90 minutah premagala Nemčijo, polfinalni obračun proti Nizozemski pa je bil odločen po strelih z bele točke.