Michael Phelps s svojo zadnjo olimpijsko medaljo. Američan je še enkrat potrdil, da se s tem poslavlja od aktivnega plavanja. Nekateri novinarji v Riu so prepričani, da se bo vrnil pred igrami v Tokiu. Foto: Reuters
Michael Phelps s svojo zadnjo olimpijsko medaljo. Američan je še enkrat potrdil, da se s tem poslavlja od aktivnega plavanja. Nekateri novinarji v Riu so prepričani, da se bo vrnil pred igrami v Tokiu. Foto: Reuters
Michael Phelps in Milorad Čavić
V Pekingu je podrl rekord, ko je na enih igrah osvojil kar osem zlatih medalj. Najbolj je odmevala disciplina na 100 metrov delfin, v kateri je za las prehitel Milorada Čavića. Nekateri so prepričani, da je šlo za zaroto. Foto: EPA
Tom Malchow
Na olimpijskih igrah je prvič nastopil pri 15 letih, ko je v Sydneyju na 200 metrov delfin osvojil peto mesto. OIimpijski prvak je postal njegov rojak Tom Malchow. Foto: AP

Na portalu Športni SOS v času olimpijskih iger odgovarjamo na vaša vprašanja, ki se dotikajo dogajanja v Riu. Razumljivo je, da je kar nekaj vprašanj posvečenih najboljšemu plavalcu v zgodovini olimpijskih iger.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


815. V kakšnem odnosu je plavanje glede na druge športe, kar zadeva število disciplin in osvajanj medalj, enih in istih športnikov? Vemo, da ima tudi kolesarstvo devet različnih disciplin (cestna dirka, kronometer, gorska dirka, bmx, 4 različne razdalje na ovalu), ampak verjetno ni športnika na svetu, ki bi lahko suvereno nastopal v vseh kolesarskih disciplinah, ker so si enostavno tako različne. Podobna zadeva je pri atletiki ...

Alen Žgalin, Ernest Mrzel

Za začetek poglejmo lestvico desetih najuspešnejših olimpijcev v zgodovini moderne dobe.

športnikšportmedalje
Michael Phelpsplavanje23-3-2 = 28
Larisa Latininagimnastika9-5-4 = 18
Paavo Nurmiatletika9-3-0 = 12
Mark Spitzplavanje9-1-1 = 11
Carl Lewisatletika9-1-0 = 10
Ole Einar Björndalenbiatlon8-4-1 = 13
Birgit Fischerkajak kanu8-4-0 = 12
Björn Dähliesm. teki8-4-0 = 12
Savao Katogimnastika8-3-1 = 12
Jenny Thompsonplavanje8-3-1 = 12

Opomba: V zadnjem stolpcu so medalje v vrstnem redu: zlate-srebrne-bronaste = skupaj.

Očitno je, da imajo nekateri športi izrazito prednost. V ekipnih športih lahko tekmovalec osvoji le eno medaljo, na drugi strani ekstrema pa je Phelps, ki je samo v Pekingu 2008 osvojil osem zlatih medalj.

Kateri športi imajo veliko disciplin (ki hkrati niso zelo raznolike) in s tem omogočajo množično nabiranje medalj? Do tega odgovora morda najlažje pridemo, če pogledamo seznam vseh športnikov, ki so osvojili vsaj 7 olimpijskih medalj. Največ je plavalcev, kar dokazuje, da imajo plavalci res prednost pri medaljah, podobno velja za telovadce.

športšportniki
plavanje31
gimnastika28
smučarski teki13
sabljanje11
atletika8
hitrostno drsanje7
strelstvo7
kajak in kanu5
konjeništvo4
biatlon3
hitrostno drsanje (kratke proge)2
kolesarstvo2
alpsko smučanje1
lokostrelstvo1
jadranje1
skoki v vodo1

Phelps ima torej prednost, ker nastopa v plavanju, zato število medalj morda res ni najbolj primerno pri vrednotenju dosežkov na olimpijskih igrah. A pri njegovi zgodbi je pomembna tudi konstatnost izjemne forme. Samo 32 športnikov je v zgodovini poletnih in zimskih olimpijskih iger na enih igrah osvojilo po štiri zlate medalje. Michaelu Phelpsu je tak četverček uspel kar na štirih različnih igrah, nobenemu drugemu športniku to ni uspelo več kot na enih igrah!

31-letnik je v Riu postal tudi najstarejši plavalec, ki je v posamični disciplini postal olimpijski prvak. Ta rekord mu je kmalu odvzel rojak Anthony Ervin.

In še zadnji podatek, ki potrjuje Phelpsovo izjemno serijo, so športniki, ki so v isti disciplini osvojili največ zlatih olimpijskih medalj. Tudi v tej skupini se je znašel Phelps, slovita trojka je:

1. Športnik: Al Oerter (ZDA)
Šport: atletika
Disciplina: disk
prvak: 1956-1968

2. Športnik: Carl Lewis (ZDA)
Šport: atletika
Disciplina: daljina
prvak: 1984-1996

3. Športnik: Michael Phelps (ZDA)
Šport: plavanje
Disciplina: 200 metrov mešano
prvak: 2004-2016

Če upoštevamo še ekipne športe, ima daljši niz zlatih medalj le Madžar Aladar Gerevich, ki je bil v ekipni tekmi s sabljo najboljši med letoma 1932 in 1960! Osvojil je torej šest zlatih medalj.

Številke gor ali dol, plavalna prednost gor ali dol, Phelps se je s svojimi dosežki vsekakor zapisal v zgodovino olimpijskih iger, pri vrednotenju pa je vedno treba upoštevati še kontekst.