Peter Prevc je v petek postavil slovenski, dan pozneje pa še svetovni rekord. Foto: EPA
Peter Prevc je v petek postavil slovenski, dan pozneje pa še svetovni rekord. Foto: EPA
Primerjava rekodnih poletov Prevca in Fannemela
Polet Petra Prevca za svetovni rekord - 250 m

Med bralci portala Športni SOS še vedno odmeva prejšnji konec tedna, ko sta bila v Vikersundu dosežena kar dva svetovna rekorda, prvega je postavil prav Peter Prevc. O tem dosežku bomo skozi prizmo številk govorili tudi v času Planice.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošiljate po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


512. Ali je bil Peter Prevc skakalec, ki je imel najmanj časa v lasti svetovni rekord?

Aleksandra Kerin Kovač

Peter Prevc je svetovni rekord (250 metrov) postavil v soboto, izgubil pa ga je dan pozneje, ko je Anders Fannemel skočil še meter in pol dlje. A to še zdaleč ni časovno najkrajši svetovni rekord.

Kar nekajkrat se je namreč pripetilo, da so svetovni rekordi padali v enem dnevu. Zadnji rekorder Johan Remen Evensen je tako v Vikersundu 11. 2. 2011 v prvi seriji treninga postavil nov svetovni rekord (243), drugi trening je izpustil, nato pa v kvalifikacijah še enkrat postavil rekord (246,5), ki je trajal dobra štiri leta.

Po drugi svetovni vojni je bil rekordno najbolj plodovit dan 20. 3. 2005, ko so v Planici padli kar štirje svetovni rekordi. Vse se je začelo v seriji za trening, ko je Tommy Ingrebrigtsen pristal pri 231 metrih in izenačil rekord Mattija Hautamäkija. Približno osem minut pozneje je njun rekord šel v zgodovino - Björn Einar Romören je poletel 234,5 metra. Še dva svetovna rekorda pa sta padla v finalni seriji. Najprej je rekord spet prevzel Hautamäki (235,5), a ga je štiri minute kasneje spet izgubil - Romören je tokrat pristal pri 239 metrih. Le nekaj trenutkov pozneje je Janne Ahonen poletel še dlje (240), a je pri stiku s tlemi padel, zaradi česar rekord seveda ni veljal.

Največ svetovnih rekordov v enem dnevu je sicer padlo 2. marca 1941, ko je Planica videla pet poprav najdaljšega skoka do tistega trenutka v zgodovini.

513. Peter Prevc je v Vikersundu poletel 250 metrov. Koliko metrov je poletel v X-osi in koliko v Y-osi?
Tim Šfiligoj

Po podatkih Jelka Grosa, direktorja Zavoda za šport Planica in vodje tekmovanj v Planici, je rekordni polet Petra Prevca v X-osi znašal približno 194 metrov, v Y-osi pa 118 metrov in pol.

Primerjava rekodnih poletov Prevca in Fannemela
Polet Petra Prevca za svetovni rekord - 250 m