Tina Maze je svojo prvo zlato medaljo na SP-jih osvojila leta 2011, ko je bila v Garmischu najboljša v veleslalomu. Foto: Reuters
Tina Maze je svojo prvo zlato medaljo na SP-jih osvojila leta 2011, ko je bila v Garmischu najboljša v veleslalomu. Foto: Reuters
Drugič je bila zlata leta 2013, ko si je v Schladmingu pokorila konkurenco v superveleslalomu.
Tina Maze
Tretjič pa se je zmage veselila pred dnevi v Vailu, ko je postala svetovna prvakinja v smuku.
Anja Pärson
Anja Pärson je leta 2007 na domačem SP-ju v Areju osvojila kar pet medalj (zlato v smuku, SVSL-ju in kombinaciji, srebro na ekipni tekmi in bron v slalomu). Foto: EPA

V oddaji Zima je zakon smo ob novih uspehih najuspešnejše smučarke spet govorili o njenih podvigih.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošiljate po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


503. Ali obstaja kakšen smučar, ki bi osvojil medalje prav v vsaki posamični disciplini tako na svetovnih prvenstvih kot olimpijskih igrah?

Žiga Laznik

Ne, temu mejniku je najbližje Anja Pärson, ki je na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih dobila medalje v devetih od desetih različnih disciplinh. Brez medalje je ostala le na olimpijskem supervelelslalomu (v Torinu je bila leta 2006 dvanajsta, štiri leta pozneje v Vancouvru pa enajsta). V spodnji tabeli so vse smučarke, ki imajo medalje v vsaj 7 različnih kombinacijah discipline in tekmovanja. Med temi je tudi Tina Maze.

SmučarkaOISPManjka
Anja Pärson1-1-47-1-3OI - SVSL
Maria Höfl Riesch3-1-02-0-3OI - smuk
OI - VSL
SP - VSL
Nicole Hosp0-2-11-1-3OI - VSL
OI - smuk
SP - SVSL
Janica Kostelić4-2-05-0-0OI - smuk
SP - VSL
SP - SVSL
Tina Maze2-2-03-5-0OI - slalom
OI - komb.
SP - slalom
Katja Sezinger3-0-21-3-0OI - slalom
SP - slalom
SP - VSL
Pernilla Wiberg2-1-04-1-1OI - slalom
OI - SVSL
SP - SVSL

Opomba: V drugem stolpcu so odličja po žlahtnosti na olimpijskih igrah, v tretjem pa na svetovnih prvenstvih (medalje na ekipnih tekmah niso upoštevane). V zadnjem stolpcu je medalja v disciplini, ki posamezni smučarki manjka do velike desetice. Upoštevane so vse tekmovalke, ki so medalje osvajale od SP-ja 1987, ko se je sporedu kot zadnji priključil superveleslalom.

Tina Maze v Vailu lahko pride do največ osmice (če osvoji medaljo v slalomu), lahko pa na tem svetovnem prvenstvu izenači rekord Anje Pärson. Švedinja je namreč edina smučarka - tako v moški kot ženski konkurenci - ki je v vsaki disciplini osvojila naslov svetovne prvakinje. Najboljši slovenski smučarki je zlato že uspelo osvojiti v veleslalomu, superveleslalomu in smuku, manjkata pa ji le še naslova v kombinaciji in slalomu. Obe disciplini bosta v Vailu še na sporedu.

504. Zdi se mi, da je v kombinaciji in hitrih disciplinah manj različnih dobitnikov medalj kot pa v tehničnih disciplinah, kjer je konkurenca bolj razdrobljena. Imam prav?
Hugo Zupan

Preveril sem vse dobitnike medalj od leta 1987, ko na velikih tekmovanjih obstaja po pet posamičnih disciplin. V tem času je res najmanj različnih dobitnikov v kombinaciji, največ pa jih je v smuku. Trditev tako drži le deloma.

DisciplinaMoškiŽenskeSkupaj
Kombinacija343468
Veleslalom383573
Superveleslalom404080
Slalom423981
Smuk464591

Športni SOS: Tina Maze lovi rekorde Anje Pärson
Športni SOS: Tina Maze lovi rekorde Anje Pärson