Zgodovinski razplet za slovenski skakalni šport. Foto: EPA
Zgodovinski razplet za slovenski skakalni šport. Foto: EPA

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaše vprašanje o smučarskih skokih. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

1724. Ali je bila v svetovnem pokalu smučark skakalk kdaj že tako majhna razlika med prvimi tremi, kot je bila letos?
Črt Lipovšek

Letošnja sezona svetovnega pokala je bila res nekaj posebnega, saj je zaradi pandemije potekala brez gledalcev, prav tako pa je bil boj za veliki kristalni globus izenačen kot še nikoli. Prvo trojico je namreč ločilo vsega 11 točk.

SkakalkaTočkeRazlika za prvo
Nika Križnar871/
Sara Takanaši8629
Marita Kramer86011

Težko si je predstavljati tesnejši scenarij, ki pa bi se vseeno lahko kmalu zgodil. Če bi samo en sodnik v nedeljo Niki Križnar dosodil pol točke nižjo oceno, bi padla s tretjega mesta na četrtega, zaradi česar bi prejela 50 točk namesto 60. Končna lestvica pa bi bila videti takole:

SkakalkaTočkeRazlika za prvo
Sara Takanaši862/
Nika Križnar8611
Marita Kramer8602

A gremo k odgovoru. Do zdaj je bilo izpeljanih deset sezon svetovnega pokala. Najmanjša razlika med prvo trojico je bila lani, ko je razlika še vedno znašala velikih 191 točk.

SkakalkaTočkeRazlika za prvo
Maren Lundby1220/
Chiara Hölzl115565
Eva Pinkeling1029191

Za konec še beseda o razliki med prvo in drugo tekmovalko sezone. Devet točk med Križnarjevo in Takanašijevo je tudi najmanjša razlika med prvim in drugim mestom. Do zdaj sta imeli le dve dobitnici velikega kristalnega globusa pred prvo zasledovalko manj kot 200 točk prednosti.

Tak scenarij se je prvič zgodil leta 2015, ko je imela Daniela Iraschko Stolz pred Saro Takanaši 34 točk prednosti. Lani pa je Maren Lundby zbrala 65 točk več od Chiare Hölzl.