Velemojstra sta se še januarja pomerila v živo, zdaj sta poskrbela za spektakel prek spleta. Foto: EPA
Velemojstra sta se še januarja pomerila v živo, zdaj sta poskrbela za spektakel prek spleta. Foto: EPA

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaše vprašanje − oziroma bolj prošnjo − o analizi vrhunskega šaha. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

1524. Pogrešam čase, ko je bil šah tudi na televiziji. Slovenski velemojster je prikazal in analiziral poteze na velikih dvobojih. Bilo je zanimivo in poučno, tudi za amaterje, ko so videli, kako razmišljajo "veliki". Mogoče bi to obudili?
Blaž Kolman

S tem vprašanjem sem se obrnil na šahovsko velemojstrico Darjo Kapš, ki je skupaj s kolegom Juretom Škobernetom posebej za bralce našega portala analizirala svež obračun med svetovnim prvakom Magnusom Carlsenom in komaj 16-letnim čudežnim dečkom Alirezom Firouzjo.


Šahisti lahko že od jeseni spremljamo zanimive hitropotezne šahovske dvoboje v t. i. "Blitz Banter Cup", kjer igrajo nekateri najboljši svetovni šahovski velemojstri. Končni zmagovalec prejme 14.000 evrov. Pokal je še posebej zanimiv tudi zaradi udeležbe zdajšnjega svetovnega šahovskega prvaka Magnusa Carlsena in dejstva, da morajo igralci v neposrednem prenosu komentirati partijo. To lahko precej vpliva na psihološki vidik igre igralca, ki se mora v zelo kratkem času zbrati na igro in še pojasnjevanje svojih miselnih procesov in analizo šahovskih variant.

Sorodna novica Carlsen bo organiziral turnir elitne osmerice

Tekmovanje, v katerem imata šahista na razpolago le tri minute na partijo, zmagovalec pa postane tisti, ki v dvoboju prvi doseže 8,5 točke, je postalo še posebej priljubljeno v času strogih omejitev in ukrepov zaradi novega koronavirusa. Tako kot v drugih športnih panogah so bili namreč odpovedani vsi turnirji v standardnem šahu, kar je posledično privedlo do tega, da je množična šahovska javnost začela s še večjim zanimanjem spremljati hitropotezne on-line turnirje po medmrežju.

V sredo je potekal finalni dvoboj, v katerega sta se prepričljivo uvrstila Magnus Carlsen in mlada iranska šahovska zvezda 16-letni Alireza Firouzja. Čeprav je morda večina pričakovala lahkotno zmago svetovnega prvaka, se je že ob samem začetku obračuna dalo čutiti, da Magnus ni suveren in da bo mogoče presenečenje. Še enkrat se je potrdilo, da je izzivalcu (v tem primeru mlademu Irancu) vsekakor lažje, saj nima česa izgubiti v dvoboju s svetovnim prvakom. Že v uvodni partiji je aktualni svetovni prvak občutil poraz, kmalu zatem pa je priznal, da bo dvoboj naporen in do zadnjega nejasen. Njegove napovedi so se uresničile. Odigrala sta 16 partij, v katerih je slavil mladi Iranec z 8,5:7,5.

Sorodna novica Po prestavitvi EP-ja na december več možnosti, da k nam pride Magnus Carlsen

Zdajšnji svetovni prvak je bil v prvi polovici sicer še popolnoma miren, a videlo se je, da mu stvari uhajajo iz rok. Vse preveč je bilo medle igre, spregledov in strahu. Tudi sam se je velikokrat na glas oštel in pohvalil igro nasprotnika. Slišati je bilo tudi nekaj kletvic v norveščini. Na drugi strani je mladi Firouzja deloval sproščeno, a s še vedno velikansko količino spoštovanja do velikega nasprotnika. Poraze je prenašal z nasmeškom in optimizmom, da bo v naslednji igri poskušal doseči zmago. Dokazal je, da bo v prihodnosti vsekakor krojil šahovski vrh, saj ima v kritičnih psiholoških trenutkih jeklene živce in duh zmagovalca.

Z velemojstrom Juretom Škobernetom sva ocenila, da je bila verjetno najlepša 14. partija, v kateri je Firouzja kot hitri vlak povozil Carlsena. Mladi velemojster je v pičlih treh minutah že takoj po otvoritvi dosegel vzorno prednost, postavljal svojo vojsko na prave položaje in neusmiljeno pripravljal usodni napad na Magnusovega kralja.

Analiza 14. igre: Firouzja (2728) – Carlsen (2863), dunajska partija

1.e4e5 2.Sc3Sf6 3.Lc4Sc6 4.d3Sa5 5.Lb3Sxb3 6.axb3d5 7.Sf3dxe4 8.Sxe5exd3

9.0-0 (beli se ne boji jemanja kmeta na c2 zaradi 10.Dxd8 Kxd8, na kar bi sledilo Sxf7 z osvajanjem materiala) Le7

Foto: chess24.com
Foto: chess24.com

10.Sxd3 0-0 (črni ima sicer lovski par, ki pa v partiji ni prišel do izraza) 11.Df3 c6 12.h3 Te8 13.Td1 Le6

14.Le3 Dc7 (velemojstra sta zaključila z razvojem figur, sledi kovanje načrtov in prehod v srednjo igro)

15.Lf4 Dc8 16.Le5 Sd7 17.Ld4 b6 18.Se4 c5

19.Lc3 f6 (beli je brez večjih težav pripeljal svojega lovca na optimalno mesto c3, od koder po črni diagonali a1-h8 ustrahuje nasprotnikovega kralja)

Foto: chess24.com
Foto: chess24.com

20.Sf4 Lf7 21.Td2 Sf8 22.Tad1 Dc7 23.Dg3 Dc6 (odločilna napaka črnega, edino odrešilno bi bilo 23… Se6) 24.Sxf6 Lxf6 25.Td6 De4 26.Lxf6 Sg6

27.Sh5! (beli igra na mat in ga drugo ne zanima) Dxc2

Foto: chess24.com
Foto: chess24.com

28.Lxg7 (manj precizno kot 28. Sg7 s čimer bi belemu preprečil vrnitev dame v obrambo, Df5) Lxb3 29.Lc3 Te7 30.Sf6+ Kf7 31.Sxh7 Tae8 32.Sg5+ (še natančneje je bilo 32.Tf6+ s hitro zmago) Kg8 33.Se4! Dxe4 34.Txg6+ Kf8 35.Tdd6 Tf7 36.Tgf6 Ke7 37.Txf7+ z matom v naslednji potezi

Foto: chess24.com
Foto: chess24.com

Za konec lahko omeniva, da je bil dvoboj resnično prava poslastica za ljubitelje šaha, saj smo bili priče napetemu dvoboju, polnemu vzponov in padcev obeh igralcev. Nekako na sredini je kazalo tudi, da bo Magnus pristrigel peruti Alirezi, a se iranski bojevnik ni vdal. Družabna omrežja so po koncu dvoboja završala ... Ali je na obzorju novi izzivalec Magnusa Carlsena, ki je bil v zadnjih mesecih in letih v dvobojih preprosto nepremagljiv? Vsekakor se bo Magnus že ob prvi priložnosti skušal maščevati za poraz, do tedaj pa bo nekje na severu Evrope moral pošteno ohladiti svojo jezo in si zaceliti rane.

Darja Kapš in Jure Škoberne