Luka Dončić je v tokratni končnici v gosteh v povprečju dosegel več točk kot doma. V Staples Centru jih je dosegal po 37,3 na tekmo, v American Airlines Centru pa 30,7. Foto: Reuters
Luka Dončić je v tokratni končnici v gosteh v povprečju dosegel več točk kot doma. V Staples Centru jih je dosegal po 37,3 na tekmo, v American Airlines Centru pa 30,7. Foto: Reuters

Na portalu Športni SOS tokrat pred odločilno sedmo tekmo končnice Lige NBA med LA Clippersi in Dallasom odgovarjamo na vaši košarkarski vprašanji. Še vedno ste vabljeni k postavljanju zagonetk (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

Sorodna novica Zgodovina je ugodna − možnosti Dallasa so zdaj res velike

1758. Kolikšen odstotek zmag so v končnici Lige NBA na odločilni sedmi tekmi dobile domače in koliko gostujoče ekipe?
Andrej Iskra

Do zdaj je bilo v zgodovini Lige NBA odigranih 139 serij, ki so bile odločene šele na sedmi tekmi. Na teh imajo precej več uspeha gostitelji, ki so se veselili 108 zmag (77,7 odstotka vseh tekem), gostje pa so dobili preostalih 31 serij.

Clippersi so zanimivo izgubili zadnje tri sedme tekme, ki so jih odigrali, od tega sta bili dve na domačem parketu. Leta 2017 so tako izgubili odločilno domačo tekmo prvega kroga proti Utahu, lani pa v konferenčnem polfinalu proti Denverju (tekma je bila odigrana v Orlandovem mehurčku, Clippersi pa so bili administrativni gostitelji).

Dallas je sedmo tekmo zadnjič igral leta 2014, ko je v prvem krogu v gosteh izgubil proti San Antoniu.

Sorodna novica V eni seriji najvišje povprečje Westa, v končnici pa Jordana

1759. Kakšen pa je odstotek zmag in porazov domačih in gostujočih ekip v končnici Lige NBA?
Andrej Iskra

Analiziral sem vse tekme od končnice 1984 naprej, ko se za naslov bori po 16 ekip.

V tem času so gostitelji dobili 1878 od 2910 tekem oziroma 64,5 odstotka vseh tekem. Izrazito izstopata zadnji dve sezoni, ko so gostje skupaj dobili celo več tekem kot gostitelji (64:61). Eden od ključnih vzrokov je pandemija, zaradi česar lani gostitelji niso imeli prave prednosti domačega terena.