Ronnie O'Sullivan je sestavil največ nizov 147 točk (13), Mark Selby pa jih je največ videl kot poraženi igralec (5). Foto: worldsnooker.com
Ronnie O'Sullivan je sestavil največ nizov 147 točk (13), Mark Selby pa jih je največ videl kot poraženi igralec (5). Foto: worldsnooker.com
Michaela Tabb
Michaela Tabb je sodnica, ki je največkrat videla 147 točk, sodila je namreč v štirih takih primerih. Foto: EPA

V Sheffieldu poteka svetovno prvenstvo v snookerju, zato na Športnem SOS-u odgovarjamo na vprašanja o tem športu.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


734. Ronnie O'Sullivan je igralec, ki je nanizal največ maksimalnih nizov 147 točk. Kdo pa je igralec, ki je bil največkrat poražen, ko je zmagovalcu uspel niz 147 točk?

Klemen H.

Najprej si poglejmo lestvico igralcev, ki jim je na profesionalnih turnirjih uspelo doseči največ popolnih nizov 147 točk (vabljeni k branju podrobnejšega opisa maksimalnega niza). Na vrhu te lestvice je pričakovano Ronnie O'Sullivan.

IgralecŠtevilo 147
Ronnie O'Sullivan13
Stephen Hendry11
John Higgins7
Ding Džunhui6
Marco Fu4
Shaun Murphy4
James Wattana3
Jamie Cope3
Neil Robertson3
Stuart Bingham3

Med igralci, ki so s svojega stola največkrat opazovali tekmeca pri gradnji svetega grala snookerja, pa je nekoliko nepričakovano svetovni prvak iz leta 2014 Mark Selby.

IgralecŠtevilo 147
Mark Selby5
Jimmy White4
Mark Williams4
Ricky Walden4
Ken Doherty3
Mark Davis3
Peter Ebdon3
Robert Milkins3
Stephen Maguire3
Stuart Bingham3

735. Zanima me tudi, kateri sodnik je najpogosteje stal ob mizi, ko se je zgodil 147?
Klemen H.

To sta Alan Chamberlain in Peter Williamson, ki sta bila temu priča sedemkrat. Tretji na tej lestvici je Jan Verhaas (6), ki je sploh prvi Nebritanec, ki je sodil finale svetovnega prvenstva.