Giannis Antetokounmpo je glavni mož Milwaukeeja. Foto: Reuters
Giannis Antetokounmpo je glavni mož Milwaukeeja. Foto: Reuters

Eno bolj zanimivih vprašanj se dotika največje individualne nagrade ‒ MVP. Pred začetkom sezone je bilo v igri precej zvezdnikov, ki pa so počasi odpadali iz konkurence, zdaj kaže, da sta ostala le dva ‒ Giannis Antetokounmpo, ki je osrednje ime Milwaukeeja, najuspešnejše ekipe rednega dela, in James Harden, ki je sredi sezone na 32 zaporednih tekmah dosegel vsaj 30 točk, kar je drugi najdaljši niz v zgodovini Lige NBA.

Shaq je dal prednost Giannisu
Favorit na stavnicah je Greek Freak (kvota na stavnicah 1,8), ki ima najvišji indeks učinkovitosti (35,0), je peti strelec (27,4) in šesti skakalec (12,5). Precej strokovnjakov in analitikov stavi na 24-letnega Antetokounmpa, med njimi je tudi nekdanji igralec in eden najbolj dominantnih košarkarjev vseh časov Shaquille O'Neal, ki je ta teden ocenil: "Boljši je, kot sem bil jaz v njegovi starosti, ima več priložnosti, da pokaže svoje znanje. Jaz sem bil center, kazal sem lahko le svojo prevlado pod obročem. Giannis precej več teče, tudi sam sem na začetku kariere to počel, a potem nisem več prejel veliko žog."

StatistikaO'Neal 1997Antetokounmpo 2019
Točke26,227,4
Skoki12,512,5
Podaje3,15,9
Ukradene žoge0,91,3
Blokade2,91,5

Opomba: Statistike veljajo za sezono, ko sta oba dopolnila 24 let.

Grk igra praktično na vseh položajih
Številke obeh dominantnih igralcev so res zelo podobne, izpeljava iz O'Nealove izjave pa je jasna, saj je Grk precej bolj mobilen in lahko igra praktično na vsakem položaju, kar seveda ni veljalo za O'Neala.

Harden velik potrošnik žog
Če se vrnemo k Hardnu. Ta je zaradi prej omenjenega niza tekem z vsaj 30 točkami daleč najboljši strelec sezone (36,3; drugi Paul George v povprečju dosega po 28,0 točke na tekmo), hkrati pa je tudi največji potrošnik, saj meče skoraj 25-krat na tekmo in izgublja po pet žog, s čimer je v obeh kategorijah prvi. Njegov indeks učinkovitosti je tako 33,0.

Luka Dončić je pred tedni dopolnil 20 let. Foto: MMC RTV SLO
Luka Dončić je pred tedni dopolnil 20 let. Foto: MMC RTV SLO

Dončiću se nasmiha nagrada
Vse nagrada bodo podeljene 24. junija, ko svojo lahko pričakuje tudi Luka Dončić, ki je glavni favorit za nagrado novinca leta. Košarkar Dallasa je prejel vse mesečne nagrade. Slovenski reprezentant bo sezono gotovo končal s povprečjem 20 točk, 7 skokov in 5 podaj, kar je v celotni zgodovini Lige NBA uspelo le še enemu novincu ‒ Oscarju Robertsonu (v sezoni 1960/1961 je zbral po 30,5 točke, 10,1 skoka in 9,7 podaje). The Big O je sinonim za trojne dvojčke (181 v celotni karieri), s katerimi se je letos izkazal tudi Dončić (7).

14. maja bo jasno, kdo bo izbiral prvi
Najboljših 16 ekip bo prihodnji konec tedna začelo lov na naslov prvaka, preostalih 14 pa bo začelo razmišljati o novi sezoni. Eden ključnih datumov bo 14. maj, ko bo izžreban vrstni red, po katerem bodo ekipe 20. junija izbirale na naboru. Za marsikatero franšizo se generacijski dragulj skriva v Zionu Williamsonu (univerza Duke). Po prenovljenem sistemu bodo imele najslabše tri ekipe rednega dela enako verjetnost, da izbirajo prve (14 odstotkov). Dallas je trenutno na šestem mestu (verjetnost za prvi izbor znaša 9 odstotkov). Če Mavsi ne bodo končali na enem od prvih petih mest, bodo morali svoj izbor predati Atlanti (kot del menjave Luka Dončić ‒ Trae Young).